Dania główne
Makaron w sosie pomidorowym z orzechami włoskimi
5 minut + 15 minut gotowanie
Klasyczny i super szybki, wegański obiad w środku tygodnia. Makaron w sosie pomidorowym z orzechami włoskimi. To hit dla każdego miłośnika makaronu. Jest bardzo prosty i uwielbiany nawet przez najmłodszych (a jak wiadomo te nie wszystko dadzą sobie wcisnąć 🙂 ). Będziecie potrzebowali kilku podstawowych składników, które raczej zawsze macie pod ręką.
Wiem, że czas jest niezwykle ważny, dlatego nie każdy chce go marnować na staniu w kuchni całymi godzinami i przyrządzanie wymyślnych posiłków, rozumiem…. 🙂 . To właśnie dla takich osób jest ten przepis – szybki i prosty – żadnych skomplikowanych zabiegów kulinarnych.
Więcej prostych makaronów przygotowałam tutaj:
Makaron w sosie pomidorowym z orzechami włoskimi
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 5 minut + 15 minut gotowanie
Składniki
- 300 g makaronu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g pomidorów z puszki lub 4 świeże obrane ze skóry
- 50 g pieczarek
- 1 łyżka oleju + do ugotowania makaronu
- garść orzechów włoskich
- sól, pieprz, chilli, bazylia
Instrukcje
- Rozgrzej olej, wrzuć pokrojona cebulę i smaż przez ok. 1 minutę. W tym czasie pokrój pieczarki, czosnek i dodaj do cebuli. Smaż aż nabiorą koloru ok. 3-4 minuty. Już teraz możesz zagotować wodę na makaron z dodatkiem soli i oleju.
- Dodaj pomidory, przyprawy i gotuj na małym ogniu.
- Teraz możesz uprażyć na suchej patelni orzechy włoskie, zajmie to ok. 3 minuty a następnie rozdrobnij je i dodaj do sosu.
- Makaron ugotuj al'dente, kiedy będzie gotowy dodaj go do sosu pomidorowego i gotuj jeszcze chwilę. Poczekaj aż makaron wciągnie trochę sosu.
- Kiedy makaron odpowiednio nasiąknie sosem, nakładaj do misek i podawaj obsypane lekko pokruszonymi orzechami włoskimi.
www.slodkiegotowanie.pl