Makaron w sosie pomidorowym z orzechami włoskimi

Dania główne

Makaron w sosie pomidorowym z orzechami włoskimi

5 minut + 15 minut gotowanie

Klasyczny i super szybki, wegański obiad w środku tygodnia. Makaron w sosie pomidorowym z orzechami włoskimi.  To hit dla każdego miłośnika makaronu. Jest bardzo prosty i uwielbiany nawet przez najmłodszych (a jak wiadomo te nie wszystko dadzą sobie wcisnąć 🙂 ). Będziecie potrzebowali kilku podstawowych składników, które raczej zawsze macie pod ręką.

Wiem, że czas jest niezwykle ważny, dlatego nie każdy chce go marnować na staniu w kuchni całymi godzinami i przyrządzanie wymyślnych posiłków, rozumiem…. 🙂 . To właśnie dla takich osób jest ten przepis – szybki i prosty – żadnych skomplikowanych zabiegów kulinarnych. 

Więcej prostych makaronów przygotowałam tutaj:

Makaron penne z pieczarkami i pesto orzechowym

Makaron tagliatelle z gorgonzolą i szpinakiem

Makaron w sosie pomidorowym z orzechami włoskimiMakaron w sosie pomidorowym z orzechami włoskimiMakaron w sosie pomidorowym z orzechami włoskimiMakaron w sosie pomidorowym z orzechami włoskimiMakaron w sosie pomidorowym z orzechami włoskimi

Słodkie Gotowanie

Makaron w sosie pomidorowym z orzechami włoskimi

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 5 minut + 15 minut gotowanie

Składniki

  • 300 g makaronu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g pomidorów z puszki lub 4 świeże obrane ze skóry
  • 50 g pieczarek
  • 1 łyżka oleju + do ugotowania makaronu
  • garść orzechów włoskich
  • sól, pieprz, chilli, bazylia

Instrukcje

  1. Rozgrzej olej, wrzuć pokrojona cebulę i smaż przez ok. 1 minutę. W tym czasie pokrój pieczarki, czosnek i dodaj do cebuli. Smaż aż nabiorą koloru ok. 3-4 minuty. Już teraz możesz zagotować wodę na makaron z dodatkiem soli i oleju.
  2. Dodaj pomidory, przyprawy i gotuj na małym ogniu.
  3. Teraz możesz uprażyć na suchej patelni orzechy włoskie, zajmie to ok. 3 minuty a następnie rozdrobnij je i dodaj do sosu.
  4. Makaron ugotuj al'dente, kiedy będzie gotowy dodaj go do sosu pomidorowego i gotuj jeszcze chwilę. Poczekaj aż makaron wciągnie trochę sosu.
  5. Kiedy makaron odpowiednio nasiąknie sosem, nakładaj do misek i podawaj obsypane lekko pokruszonymi orzechami włoskimi.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *