Dania główne | Fit
Pieczone frytki serowe
10 minut +50 minut gotowanie i pieczenie
Mam wrażenie, że każdy kocha frytki. Nie warto sobie wszystkiego odmawiać, a już na pewno nie tego, co się kocha 🙂 . Jeśli martwicie się o ilość tłuszczu w tradycyjnych frytkach i dlatego z nich rezygnujecie, to mam przepis na pieczone frytki serowe bez użycia tłuszczu.
Przed pieczeniem ziemniaki należy podgotować. Ja robię to na parze – jeśli nie macie specjalnego garnka do gotowania na parze, to oczywiście znajdzie się na to sposób 🙂 . Duże metalowe sitko połóżcie na duży pasujący garnek i gotowe. Musicie wlać tylko tyle wody, żeby nie dotykała sitka. Dzięki gotowaniu na parze w warzywach zostaje więcej witamin. Jeśli nie chcecie zrobić tego w ten sposób, to równie dobrze możecie wrzucić ziemniaki do wody i lekko je podgotować. Po wyjęciu należy odsączyć je dokładnie z wody.
Tak podgotowane ziemniaki wpadają w panierkę mocnych przypraw i sera, bez dodatku oleju – spoko, przyprawy przykleją się do wilgotnych ziemniaków. Frytki wychodzą chrupiące z zewnątrz a miękkie w środku. Ilość przypraw oczywiście możecie dostosować do siebie, jeśli lubicie pikantne, to dodajcie więcej chilli. Na koniec nie zapomnijcie upieczonych frytek posypać dodatkową solą. Takie frytki pasują do każdego obiadu, na wieczorny seans filmowy z samym ketchupem lub na imprezę z miseczką guacamole.
Więcej podobnych przepisów tutaj:
Pieczone ziemniaki z mięsnym farszem
Kurczak w parmezanie z ziemniakami i marchewką z piekarnika
Włoska sałatka ziemniaczana z suszonymi pomidorami
Pieczone frytki serowe
Ilość porcji: 2-3
Czas przygotowania: 10 minut +50 minut gotowanie i pieczenie
Składniki
- 500-550 g ziemniaków
- woda do gotowania
- 1/3 łyżeczki chilli w proszku
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki parmezanu
- 1/3 łyżeczki cebuli w proszku
Instrukcje
- Ziemniaki dokładnie umyj, jeśli chcesz to obierz - ja nie obierałam.
- Pokrój w cienkie kawałki na frytki.
- Umieść w koszu do gotowania na parze lub zrób to w sitku ustawionym nad garnkiem z gotującą wodą.
- Gotowanie zajmie ok. 15-20 minut - podgotuj ziemniaki ale nie ugotuj ich całkowicie.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220°C.
- Tak podgotowane frytki wymieszaj z przyprawami i bardzo drobno startym parmezanem.
- Wyłóż na blaszkę z pergaminem w dużych odstępach - im większe odstępy tym frytki będą bardziej chrupiące (w razie potrzeby piecz na dwa razy).
- Piecz przez 15 minut, wyjmij z piekarnika żeby obrócić frytki i w tym czasie zwiększ temperaturę to 240°C.
- Piecz jeszcze przez 15 minut lub do momentu aż będą chrupiące i złotobrązowe.
- Podawaj z ketchupem, guacamole, sosami, posypane pietruszką lub tylko solą.
www.slodkiegotowanie.pl