Pieczone pierogi Pina Colada

Ciasta i desery | Święta

Pieczone pierogi Pina Colada

1 godzina + 20 minut pieczenie

Pomimo obszernych instrukcji, które zobaczycie na dole pieczone pierogi Pina Colada są wyjątkowo proste. Wiem, że może to wszystko wyglądać na zbyt skomplikowane. Choć składników wbrew pozorom nie jest wiele, ale sam opis… mnie też przeraża – przyznaję. Ale to oznacza tylko tyle, że chciałam wszystko dokładnie Wam przekazać i ułatwić pracę. Sama dopieszczałam przepis od grudnia. Właśnie wtedy pierwszy raz przyszło mi do głowy zrobić pieczone pierogi, mało tego… o smaku Pina Colada. Pierwsza próba skończyła się na tym, że całe nadzienie wypłynęło. Druga próba zostało mi za dużo nadzienia – i co z nim zrobić? Po upieczeniu i ostudzeniu nie było czuć, żeby pierożki miały cokolwiek w sobie. Tym razem mogę podzielić się z Wami tym przepisem.

Pierożki są chrupiące, ciasto jest neutralne, raczej niesłodkie, ale z wyczuwalnym smakiem kokosa. Wnętrze to bajka z ananasa, wiórków kokosowych i białej czekolady, czujecie to? Na wierzchu wylądowała czekolada deserowa i jeszcze trochę wiórków kokosowych. Samo czytanie o nich jest niezwykle przyjemne, a jedzenie ich jest tak dobre, że szczęka opada.

Pierożki idealnie wpasują się w nadchodzące walentynki 🙂 albo jeszcze lepiej sprawdzą się na stole Wielkanocnym. Chcecie więcej propozycji świątecznych przepisów? Zajrzyjcie tutaj:

Wilgotne ciasto czekoladowe z persymoną

Rożki francuskie z jabłkami i solonym karmelem

Szybkie ciasto z dżemem i owsianą kruszonką

Czekoladowe jajka wielkanocne

Pieczone pierogi Pina Colada na słodko Pieczone pierogi Pina Colada na słodko Pieczone pierogi Pina Colada na słodko Pieczone pierogi Pina Colada na słodko

Słodkie Gotowanie

Pieczone pierogi Pina Colada

Ilość porcji: 18-20 szt.

Czas przygotowania: 1 godzina + 20 minut pieczenie

Składniki

CIASTO:

  • 240 g mąki pszennej tortowej
  • 80 g masła zimnego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka kokosowego (ok. 40 ml)
  • szczypta soli

NADZIENIE:

  • 280-300 g ananasa mrożonego
  • 7 łyżek mleka kokosowego
  • 100 g białej czekolady 
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

WIERZCH:

  • 80 g czekolady deserowej
  • 1 łyżeczka masła
  • wiórki kokosowe do posypania

Instrukcje

CIASTO:

  1. Odmierz mąkę i wsyp do dużej miski.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, jajko, cukier, mleko i szczyptę soli.
  3. Wszystko krój nożem aż delikatnie się połączy, następnie zagnieć ręką bardzo krótko i wstaw do lodówki.
  4. Najlepiej na całą noc. Możesz też włożyć na 1 godzinę do zamrażalnika jeśli się spieszysz.

NADZIENIE:

  1. Ananasa podgrzewaj w małym garnku, aż zmięknie i cała woda odparuje, może to zająć ok. 15 minut.
  2. Zdejmij z ognia i dość dokładnie rozgnieć ananasa ubijakiem do ziemniaków. Raczej nie rób tego blenderem bo zależy nam na tym żeby ananas nie był zmielony a jedynie rozgnieciony.
  3. Do rozgniecionego ananasa (zestawionego z ognia) dodaj pokruszoną czekoladę i wymieszaj do rozpuszczenia.
  4. Kiedy czekolada się rozpuści dodaj mleko kokosowe i wiórki, wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
  5. Najlepiej aby twoja masa stała w lodówce przez noc. Jeśli się spieszysz pozwól jej ostygnąć w lodówce co najmniej 2 godziny.

ZŁOŻENIE:

  1. Całkowicie ostudzoną i stężałą masę ubijaj na niskich obrotach i powoli dodawaj mąkę ziemniaczaną przesianą przez sito.
  2. Masa jest gotowa.
  3. Nagrzej piekarnik do 180°C.
  4. Wyjmij ciasto i wałkuj na cienkie placki (grubości jak na zwykłe pierogi).
  5. Na każdy krążek ciasta nakładaj po 1 łyżeczce nadzienia. Dokładnie sklejaj palcami a na koniec dociśnij widelcem aby jeszcze lepiej zlepić.
  6. Nie nakładaj za dużo nadzienia bo pierożki pękną i wszystko z nich wypłynie.
  7. Pierożki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, mogą być niewielkie odstępy, ponieważ pierożki za wiele nie urosną.
  8. Piecz przez 20 minut, aż do zrumienienia (ja piekłam na dwóch blaszkach, najpierw jedną później drugą).
  9. Upieczone pierożki wyjmij z piekarnika, zdejmij z blaszki i zostaw do ostygnięcia.
  10. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem.
  11. każdego pierożka smaruj (ja małą łyżeczka) do połowy czekoladą i układaj w naczyniu, tak samo postępuj z każdym.
  12. Następnie obficie posyp wiórkami kokosowymi każdego pierożka i gotowe.
  13. Przechowuj w lodówce.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *