Pieczone pulpety drobiowe

Dania główne | Jednogarnkowe

Pieczone pulpety drobiowe

10 minut + 30 minut pieczenie

Pieczone pulpety drobiowe są mega łatwe, brudzą jedną miskę, zero pryskającego gorącego tłuszczu, łatwo się mrożą i są bardzo uniwersalne. Mówiąc uniwersalne, mam na myśli, że te pieczone pulpety możesz zjeść na wiele, wiele sposobów np.: z pieczywem, z makaronem, ziemniakami albo z tymi frytkami, w zapiekance makaronowej, w cieście drożdżowym i właściwie co tylko wymyślisz. A jeśli okaże się, że zrobisz podwójną porcję i nie dasz rady zjeść wszystkich, możesz śmiało je zamrozić i wyjąć, kiedy będą potrzebne.

Pulpety przygotujesz w 10 minut, później już robota robi się za Was 🙂 . Nie trzeba nic pilnować ani sprawdzać, po 25 minutach pulpety powinny być gotowe – te większe po 30 minutach. Pokochasz te kulki za ich wszechstronne zastosowanie.

Ciekawe przepisy z wykorzystaniem mięsa mielonego znajdziesz tutaj:

Pieczone ziemniaki z mięsnym farszem

Calzone z mięsem mielonym i domowym sosem BBQ

Makaron pappardelle z wieprzowiną i jarmużem w sosie pomidorowym

Zupa Meksykańska

Jesienna zupa z mięsem mielonym i kluskami

 

Pieczone pulpety drobiowe Pieczone pulpety drobiowePieczone pulpety drobiowe z parmezanem Pieczone pulpety drobiowe z parmezanem Pieczone pulpety drobiowe z parmezanem

Słodkie Gotowanie

Pieczone pulpety drobiowe

Ilość porcji: 15-25 szt.

Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut pieczenie

Składniki

  • 400 g mięso mielone drobiowe (użyłam indyka)
  • 50 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 60 g parmezanu startego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść posiekanej natki pietruszki (nie jest konieczne)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej w proszku

Instrukcje

  1. Piekarnik rozgrzej do 200°C z termoobiegiem.
  2. Wszystkie składniki wrzuć do miski i wymieszaj ręcznie.
  3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Mięso formuj w małe kulki - mi wyszło 20 pulpetów (innym razem 25, w zależności od rozmiaru, ale im mniejsze tym lepsze na jeden kęs).
  5. Piecz przez 25-30 minut, aż będą mocno rumiane. Pod koniec pieczenia możesz obrócić pulpety.
  6. Podawaj z sosem, makaronem, ziemniakami lub jakkolwiek chcesz. Pulpety możesz również zamrozić i wyjąć kiedy będziesz potrzebować.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *