Dania główne | Jednogarnkowe
Pieczone pulpety drobiowe
10 minut + 30 minut pieczenie
Pieczone pulpety drobiowe są mega łatwe, brudzą jedną miskę, zero pryskającego gorącego tłuszczu, łatwo się mrożą i są bardzo uniwersalne. Mówiąc uniwersalne, mam na myśli, że te pieczone pulpety możecie zjeść na wiele, wiele sposobów np.: z pieczywem, z makaronem, ziemniakami albo z tymi frytkami, w zapiekance, w cieście drożdżowym i właściwie co tylko wymyślicie. A jeśli okaże się, że zrobiliście podwójną porcję i nie dacie rady zjeść wszystkich, możecie śmiało je zamrozić i wyjąć, kiedy będą potrzebne.
Pulpety przygotujecie w 10 minut, później już robota robi się za Was 🙂 . Nie trzeba nic pilnować ani sprawdzać, po 25 minutach pulpety powinny być gotowe – te większe po 30 minutach. Pokochacie te rumiane kulki za ich wszechstronne zastosowanie.
Ciekawe przepisy z wykorzystaniem mięsa mielonego znajdziesz tutaj:
Pieczone ziemniaki z mięsnym farszem
Calzone z mięsem mielonym i domowym sosem BBQ
Makaron pappardelle z wieprzowiną i jarmużem w sosie pomidorowym
Jesienna zupa z mięsem mielonym i kluskami

Pieczone pulpety drobiowe
Ilość porcji: 15-20 szt.
Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut pieczenie
Składniki
- 400 g mięso mielone drobiowe (użyłam indyka)
- 50 g bułki tartej
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- 60 g parmezanu startego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
Instrukcje
- Piekarnik rozgrzej do 200°C z termoobiegiem.
- Wszystkie składniki wrzuć do miski i wymieszaj ręcznie.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Mięso formuj w małe kulki - mi wyszło 17 pulpetów.
- Piecz przez 25-30 minut, aż będą mocno rumiane. Pod koniec pieczenia możesz obrócić pulpety.
- Podawaj z sosem, makaronem, ziemniakami lub jakkolwiek chcesz. Pulpety możesz również zamrozić i wyjąć kiedy będziesz potrzebować.
www.slodkiegotowanie.pl