Pieczone roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą

Dania główne

Pieczone roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą

30 minut + 35 minut pieczenie

Pieczone roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą są łatwe i wbrew pozorom robi się je bardzo szybko. Jako mój wczorajszy obiad wylądowały na stole w godzinę.  Teraz roladki są bardzo zgrabne, choć podczas ich robienia wcale tak ładnie nie wyglądały 🙂 .

Oczywiście podajcie te roladki, z czym tylko chcecie, ale ja preferuję prostotę. Dla mnie są wystarczająco naładowane warzywami, pełnowartościowym białkiem i odrobiną węglowodanów (panierka), że podałam je tylko z lekką sałatką – to była dostatecznie duża porcja, aby się najeść.

Szczerze powiedziawszy, nie często mam do czynienia z mięsem krojonym właśnie w ten sposób. Jest to trochę pracochłonne – a jak wiadomo – każdy gdzieś się śpieszy. Dlatego przyznam się, że w moim domu nie istnieją panierowane filety z kurczaka ani najlepsze domowe schabowe – oczywiście kocham je jeść, kiedy jestem u mamy 🙂 .

Przejdźmy może do rzeczy 🙂 a oto jak się sprawy mają. Pokrojony i podsmażony (tylko do momentu zmniejszenia objętości) szpinak z czosnkiem wrzućcie do jednej miski z ricottą, parmezanem i roztrzepanym białkiem. Pokrójcie kurczaka (to najtrudniejszy moment jak dla mnie i może tylko dla mnie 🙂 ) w cienkie filety, aby łatwo było go zawinąć z farszem. Postarajcie się, aby podczas zwijania nie wypadał wam farsz na wszystkie strony, tak więc ostrożnie z ilością. Nie używałam żadnych wykałaczek, nie były potrzebne, mięso ładnie się trzymało, ale jeśli chcesz, to użyj ich dla spokoju ducha :). Dobrze, teraz możecie zanurzyć każdą roladkę w roztrzepanych jajkach i dokładnie obtoczyć w przygotowanej panierce.

W tym momencie zapytacie samych siebie: Czy ja to dobrze robię? – jeśli macie dookoła siebie totalny bałagan, to tak 🙂 .

Poukładajcie roladki w naczyniu. Gdybym gotowała dzisiaj dla rodziny, upchnęłabym je też po bokach, ale gotowałam z myślą o blogu więc zboczenie kazało mi tego nie robić 🙂 . Podczas pieczenia kurczaka pokrójcie mozzarellę w plastry (jeżeli podczas tego kroku, nie zjesz kilku plasterków sera to nie możesz być prawdziwym człowiekiem – żartuję oczywiście 🙂 ale u mnie bez tego by się nie obeszło).

Kurczak gotowy! Dodajcie sos i mozzarellę, zapieczcie, aby uzyskać ten piękny wygląd. Ostatecznie udekorujcie świeżą bazylią lub szpinakiem.

Inny pomysł na obiad z kurczaka? Bardzo proszę:

Makaron po florencku z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami

Zupa cytrynowa z kurczakiem i makaronem orzo

pieczone-roladki-z-kurczaka-ze-szpinakiem-i-ricotta pieczone-roladki-z-kurczaka-ze-szpinakiem-i-ricotta pieczone-roladki-z-kurczaka-ze-szpinakiem-i-ricotta pieczone-roladki-z-kurczaka-ze-szpinakiem-i-ricotta

Słodkie Gotowanie

Pieczone roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą

Ilość porcji: 8 sztuk

Czas przygotowania: 30 minut + 35 minut pieczenie

Składniki

  • ok. 1 kg piersi z kurczaka
  • 50 g startego parmezanu (ok. 6 łyżek)
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 120 g sera ricotta
  • 1 białko jaja
  • 100 g sera mozzarella
  • sól i pieprz

SOS:

  • 350 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól i pieprz

PANIERKA:

  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • 100 g bułki tartej
  • po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, suszonej pietruszki, cebuli, oregano i bazylii

Instrukcje

  1. W niewielkim garnku przygotuj sos. Wrzuć wszystko razem i gotuj na małym ogniu przez cały czas kiedy będziesz przygotowywać mięso. Cała pozostała woda musi wygotować się z przecieru (przynajmniej w większości) aby był gęsty. Wyłącz sos dopiero kiedy będzie gęsty.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć lekko pokrojony szpinak. Po 1 minucie dodaj czosnek. Smaż jeszcze przez 2 minuty i zdejmij z ognia. Szpinak ma tylko zmniejszyć objętość, kiedy zacznie pachnieć czosnek to znaczy, że wystarczy smażenia.
  3. W misce wymieszaj ricottę, parmezan, szpinak i roztrzepane białko jaja. Dopraw solą i pieprzem.
  4. W osobnym naczyniu przygotuj roztrzepane jajka.
  5. W osobnym naczyniu przygotuj panierkę.
  6. Przygotuj naczynie żaroodporne lub inną formę w której chcesz piec roladki. Posmaruj naczynie olejem i odstaw.
  7. Pokrój mięso na 8-9 cienkich plastrów. Na środku każdego plastra mięsa układaj po 1 łyżce farszu, zwiń, zamocz w jajku i obficie obtocz w panierce. Poukładaj w naczyniu żaroodpornym.
  8. Włóż do piekarnika nagrzanego do 220°C z funkcją grzania góra-dół i piecz przez 25-30 minut. Po tym czasie wyjmij roladki z piekarnika polej sosem pomidorowym i na każdy kawałek połóż plaster sera mozzarella. Włóż jeszcze na 5 minut do piekarnika aby ser się rozpuścił. Podawaj gorące.

UWAGI: Najlepiej jeśli twoje mięso w naczyniu nie będzie się stykało ze sobą, pozwoli to przygotować bardziej chrupiącą panierkę, jednak nie jest to konieczne.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *