Pieczone roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą

Dania główne

Pieczone roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą

30 minut + 35 minut pieczenie

Pieczone roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą są łatwe i wbrew pozorom robi się je bardzo szybko. Jako mój wczorajszy obiad wylądowały na stole w godzinę.  Teraz roladki są bardzo zgrabne, choć podczas ich robienia wcale tak ładnie nie wyglądały 🙂 .

Oczywiście podajcie te roladki, z czym tylko chcecie, ale ja preferuję prostotę. Dla mnie są wystarczająco naładowane warzywami, pełnowartościowym białkiem i odrobiną węglowodanów (panierka), że podałam je tylko z lekką sałatką – to była dostatecznie duża porcja, aby się najeść.

Szczerze powiedziawszy, nie często mam do czynienia z mięsem krojonym właśnie w ten sposób. Jest to trochę pracochłonne – a jak wiadomo – każdy gdzieś się śpieszy. Dlatego przyznam się, że w moim domu nie istnieją panierowane filety z kurczaka ani najlepsze domowe schabowe – oczywiście kocham je jeść, kiedy jestem u mamy 🙂 .

Przejdźmy może do rzeczy 🙂 a oto jak się sprawy mają. Pokrojony i podsmażony (tylko do momentu zmniejszenia objętości) szpinak z czosnkiem wrzućcie do jednej miski z ricottą, parmezanem i roztrzepanym białkiem. Pokrójcie kurczaka (to najtrudniejszy moment jak dla mnie i może tylko dla mnie 🙂 ) w cienkie filety, aby łatwo było go zawinąć z farszem. Postarajcie się, aby podczas zwijania nie wypadał wam farsz na wszystkie strony, tak więc ostrożnie z ilością. Nie używałam żadnych wykałaczek, nie były potrzebne, mięso ładnie się trzymało, ale jeśli chcesz, to użyj ich dla spokoju ducha :). Dobrze, teraz możecie zanurzyć każdą roladkę w roztrzepanych jajkach i dokładnie obtoczyć w przygotowanej panierce.

W tym momencie zapytacie samych siebie: Czy ja to dobrze robię? – jeśli macie dookoła siebie totalny bałagan, to tak 🙂 .

Poukładajcie roladki w naczyniu. Gdybym gotowała dzisiaj dla rodziny, upchnęłabym je też po bokach, ale gotowałam z myślą o blogu więc zboczenie kazało mi tego nie robić 🙂 . Podczas pieczenia kurczaka pokrójcie mozzarellę w plastry (jeżeli podczas tego kroku, nie zjesz kilku plasterków sera to nie możesz być prawdziwym człowiekiem – żartuję oczywiście 🙂 ale u mnie bez tego by się nie obeszło).

Kurczak gotowy! Dodajcie sos i mozzarellę, zapieczcie, aby uzyskać ten piękny wygląd. Ostatecznie udekorujcie świeżą bazylią lub szpinakiem.

Inny pomysł na obiad z kurczaka? Bardzo proszę:

Makaron po florencku z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami

Zupa cytrynowa z kurczakiem i makaronem orzo

pieczone-roladki-z-kurczaka-ze-szpinakiem-i-ricotta pieczone-roladki-z-kurczaka-ze-szpinakiem-i-ricotta pieczone-roladki-z-kurczaka-ze-szpinakiem-i-ricotta pieczone-roladki-z-kurczaka-ze-szpinakiem-i-ricotta

Słodkie Gotowanie

Pieczone roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą

Ilość porcji: 8 sztuk

Czas przygotowania: 30 minut + 35 minut pieczenie

Składniki

  • ok. 1 kg piersi z kurczaka
  • 50 g startego parmezanu (ok. 6 łyżek)
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 120 g sera ricotta
  • 1 białko jaja
  • 100 g sera mozzarella
  • sól i pieprz

SOS:

  • 350 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól i pieprz

PANIERKA:

  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • 100 g bułki tartej
  • po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, suszonej pietruszki, cebuli, oregano i bazylii

Instrukcje

  1. W niewielkim garnku przygotuj sos. Wrzuć wszystko razem i gotuj na małym ogniu przez cały czas kiedy będziesz przygotowywać mięso. Cała pozostała woda musi wygotować się z przecieru (przynajmniej w większości) aby był gęsty. Wyłącz sos dopiero kiedy będzie gęsty.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć lekko pokrojony szpinak. Po 1 minucie dodaj czosnek. Smaż jeszcze przez 2 minuty i zdejmij z ognia. Szpinak ma tylko zmniejszyć objętość, kiedy zacznie pachnieć czosnek to znaczy, że wystarczy smażenia.
  3. W misce wymieszaj ricottę, parmezan, szpinak i roztrzepane białko jaja. Dopraw solą i pieprzem.
  4. W osobnym naczyniu przygotuj roztrzepane jajka.
  5. W osobnym naczyniu przygotuj panierkę.
  6. Przygotuj naczynie żaroodporne lub inną formę w której chcesz piec roladki. Posmaruj naczynie olejem i odstaw.
  7. Pokrój mięso na 8-9 cienkich plastrów. Na środku każdego plastra mięsa układaj po 1 łyżce farszu, zwiń, zamocz w jajku i obficie obtocz w panierce. Poukładaj w naczyniu żaroodpornym.
  8. Włóż do piekarnika nagrzanego do 220°C z funkcją grzania góra-dół i piecz przez 25-30 minut. Po tym czasie wyjmij roladki z piekarnika polej sosem pomidorowym i na każdy kawałek połóż plaster sera mozzarella. Włóż jeszcze na 5 minut do piekarnika aby ser się rozpuścił. Podawaj gorące.

UWAGI: Najlepiej jeśli twoje mięso w naczyniu nie będzie się stykało ze sobą, pozwoli to przygotować bardziej chrupiącą panierkę, jednak nie jest to konieczne.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *