Dania główne
Pieczone roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą
30 minut + 35 minut pieczenie
Pieczone roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą są łatwe i wbrew pozorom robi się je bardzo szybko. Jako mój wczorajszy obiad wylądowały na stole w godzinę. Teraz roladki są bardzo zgrabne, choć podczas ich robienia wcale tak ładnie nie wyglądały 🙂 .
Oczywiście podajcie te roladki, z czym tylko chcecie, ale ja preferuję prostotę. Dla mnie są wystarczająco naładowane warzywami, pełnowartościowym białkiem i odrobiną węglowodanów (panierka), że podałam je tylko z lekką sałatką – to była dostatecznie duża porcja, aby się najeść.
Szczerze powiedziawszy, nie często mam do czynienia z mięsem krojonym właśnie w ten sposób. Jest to trochę pracochłonne – a jak wiadomo – każdy gdzieś się śpieszy. Dlatego przyznam się, że w moim domu nie istnieją panierowane filety z kurczaka ani najlepsze domowe schabowe – oczywiście kocham je jeść, kiedy jestem u mamy 🙂 .
Przejdźmy może do rzeczy 🙂 a oto jak się sprawy mają. Pokrojony i podsmażony (tylko do momentu zmniejszenia objętości) szpinak z czosnkiem wrzućcie do jednej miski z ricottą, parmezanem i roztrzepanym białkiem. Pokrójcie kurczaka (to najtrudniejszy moment jak dla mnie i może tylko dla mnie 🙂 ) w cienkie filety, aby łatwo było go zawinąć z farszem. Postarajcie się, aby podczas zwijania nie wypadał wam farsz na wszystkie strony, tak więc ostrożnie z ilością. Nie używałam żadnych wykałaczek, nie były potrzebne, mięso ładnie się trzymało, ale jeśli chcesz, to użyj ich dla spokoju ducha :). Dobrze, teraz możecie zanurzyć każdą roladkę w roztrzepanych jajkach i dokładnie obtoczyć w przygotowanej panierce.
W tym momencie zapytacie samych siebie: Czy ja to dobrze robię? – jeśli macie dookoła siebie totalny bałagan, to tak 🙂 .
Poukładajcie roladki w naczyniu. Gdybym gotowała dzisiaj dla rodziny, upchnęłabym je też po bokach, ale gotowałam z myślą o blogu więc zboczenie kazało mi tego nie robić 🙂 . Podczas pieczenia kurczaka pokrójcie mozzarellę w plastry (jeżeli podczas tego kroku, nie zjesz kilku plasterków sera to nie możesz być prawdziwym człowiekiem – żartuję oczywiście 🙂 ale u mnie bez tego by się nie obeszło).
Kurczak gotowy! Dodajcie sos i mozzarellę, zapieczcie, aby uzyskać ten piękny wygląd. Ostatecznie udekorujcie świeżą bazylią lub szpinakiem.
Inny pomysł na obiad z kurczaka? Bardzo proszę:
Makaron po florencku z kurczakiem i suszonymi pomidorami
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
Zupa cytrynowa z kurczakiem i makaronem orzo
Pieczone roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą
Ilość porcji: 8 sztuk
Czas przygotowania: 30 minut + 35 minut pieczenie
Składniki
- ok. 1 kg piersi z kurczaka
- 50 g startego parmezanu (ok. 6 łyżek)
- 150 g świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 120 g sera ricotta
- 1 białko jaja
- 100 g sera mozzarella
- sól i pieprz
SOS:
- 350 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz
PANIERKA:
- 1 całe jajko + 1 żółtko
- 100 g bułki tartej
- po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, suszonej pietruszki, cebuli, oregano i bazylii
Instrukcje
- W niewielkim garnku przygotuj sos. Wrzuć wszystko razem i gotuj na małym ogniu przez cały czas kiedy będziesz przygotowywać mięso. Cała pozostała woda musi wygotować się z przecieru (przynajmniej w większości) aby był gęsty. Wyłącz sos dopiero kiedy będzie gęsty.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć lekko pokrojony szpinak. Po 1 minucie dodaj czosnek. Smaż jeszcze przez 2 minuty i zdejmij z ognia. Szpinak ma tylko zmniejszyć objętość, kiedy zacznie pachnieć czosnek to znaczy, że wystarczy smażenia.
- W misce wymieszaj ricottę, parmezan, szpinak i roztrzepane białko jaja. Dopraw solą i pieprzem.
- W osobnym naczyniu przygotuj roztrzepane jajka.
- W osobnym naczyniu przygotuj panierkę.
- Przygotuj naczynie żaroodporne lub inną formę w której chcesz piec roladki. Posmaruj naczynie olejem i odstaw.
- Pokrój mięso na 8-9 cienkich plastrów. Na środku każdego plastra mięsa układaj po 1 łyżce farszu, zwiń, zamocz w jajku i obficie obtocz w panierce. Poukładaj w naczyniu żaroodpornym.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 220°C z funkcją grzania góra-dół i piecz przez 25-30 minut. Po tym czasie wyjmij roladki z piekarnika polej sosem pomidorowym i na każdy kawałek połóż plaster sera mozzarella. Włóż jeszcze na 5 minut do piekarnika aby ser się rozpuścił. Podawaj gorące.
UWAGI: Najlepiej jeśli twoje mięso w naczyniu nie będzie się stykało ze sobą, pozwoli to przygotować bardziej chrupiącą panierkę, jednak nie jest to konieczne.
www.slodkiegotowanie.pl
Przepyszna propozycja!
Dziękuję 🙂
Wyglądają obłędnie. Właśnie wybieram się na zakupy. Dziękuję za przepis.
Bardzo się cieszę i służę przepisami 😉
Dla mnie dzisiaj wygrał ten wpis 😊 gratuluję 😍😍😍😍😍😍
Bardzo dziękuję 🙂 polecam się na przyszłość 😉
Świetny przepis;)
Nie mam octu balsamicznego, czym mogę zastąpić ?
😋
jest kilka rozwiązań, jednak smak octu balsamicznego jest trudny do odtworzenia. Proponuję zmieszanie soku z cytryny z sosem sojowym, może być też inny dowolny ocet np. jabłkowy, winny.
Niezwykle apetyczne, chętnie skusiłabym się na taki obiad 🙂
Bardzo dziękuję 🙂 Trochę bałaganu, niewiele czasu i są gotowe 😀
Wyśmienita potrawa. Idealna na obiad czy kolację.