Pikantne pałki z kurczaka

Dania główne

Pikantne pałki z kurczaka

10 minut + 30 minut pieczenie

Zanim zjedliśmy chrupiące i idealnie wysmażone pałki z kurczaka popełnialiśmy kilka błędów – nieuniknione w eksperymentach kuchennych 🙂 . Kurczak był zazwyczaj zrobiony dopiero wtedy, gdy skóra zdążyła się już mocno przypalić. Mięso przy kości i tak nie zdążyło na tyle skruszeć na ile tego oczekiwaliśmy.

Przepis na pikantne pałki z kurczaka znalazłam w książce Nigelli Lawson pt. Nigella gryzie. Dobra lektura dla miłośników „prawdziwego” jedzenia, bez oglądania się na kalorie.

Moczenie kurczaka w mleku i smażenie go w głębokim, mocno nagrzanym oleju. Oto cała tajemnica chrupiącej, pikantnej skórki i miękkiego, kruchego mięsa. Wiem, że ilość tłuszczu może niektórych szokować. Uwierzcie, że im więcej go użyjecie i im będzie gorętszy, tym mniej wchłonie go jedzenie. Dlatego absolutnie nie zawracajcie sobie nim głowy i zjedzcie wreszcie tego chrupiącego, rozpływającego się w ustach kurczaka.

Podczas gotowania mięsa, po wierzchu będą pływały kożuchy. Prawda, że wyglądają bardzo nieelegancko, ale po usmażeniu, mięso będzie niezwykle kruche i smaczne.

Smażone pałki najlepiej podaj prosto po wyjęciu z patelni, obok jakiejś lekkiej sałatki typu sałata, pomidor, sól, pieprz i sok z cytryny. Doskonale smakują też na zimno jako przekąska.

Pikantne pałki z kurczaka Pikantne pałki z kurczaka Pikantne pałki z kurczaka Pikantne pałki z kurczaka

Słodkie Gotowanie

Pikantne pałki z kurczaka

Ilość porcji: 2-3

Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut pieczenie

Składniki

  • 8 pałek z kurczaka
  • 1 l tłustego mleka 3,2%
  • 1 łyżka i 1 łyżeczka soli
  • 150 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 jajko
  • 500 ml oleju roślinnego

Instrukcje

  1. Kurczaka umyj pod ciepłą wodą. Włóż do naczynia kawałki kurczaka (niech będzie odpowiednio większe, bo w tym samym naczyniu będziemy gotować pałki). Zalej mlekiem i wsyp 1 łyżkę soli. Wymieszaj palcami, przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
  2. Zawartość naczynia (mięso i mleko) doprowadź do wrzenia. Trzymaj na niewielkim ogniu, aż mięso będzie ugotowane (sprawdź wbijając widelec w mięso, jeśli mięso odchodzi od kości to oznacza, że jest ugotowane).
  3. Wyjmij mięso z mleka i poczekaj aż lekko ostygnie (tak abyś mógł swobodnie trzymać go w ręku) wystarczy, że przestanie parować.
  4. Wymieszaj mąkę, pieprz i łyżeczkę soli.
  5. Jajko lekko ubij widelcem.
  6. Kawałki kurczaka obtaczaj w mące z przyprawami, następnie w jajku i na koniec ponownie w mące z przyprawami.
  7. Pozostaw na jakieś 10-15 minut aż całość nieco obeschnie. W tym czasie rozgrzewaj na patelni tłuszcz, aż niemal zacznie dymić.
  8. Na rozgrzany mocno tłuszcz wkładaj kawałki kurczaka i obsmażaj po 1 minucie z każdej strony - aż skórka stanie się złoto-brązowa.
  9. Podawaj gorące lub całkowicie zimne.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *