Pikantny sos Romesco

Dania główne | Grill

Pikantny sos Romesco

40 minut

Ten kataloński pikantny sos Romesco pasuje do wielu potraw. Ja podałam go z pieczonymi ziemniaczkami i smażonymi polędwiczkami z kurczaka posypane obficie parmezanem i pietruszką. Następnego dnia dodałam go do makaronu i podałam z dodatkiem brokułów. Jedliśmy go również z krakersami i słupkami warzywnymi… To znaczy, że sos Romesco pasuje do wielu dań również tych z grilla.

Sos Romesco wywodzi się dokładnie z Tarragony. Przyrządza się go z orzechów laskowych i migdałów, pomidorów, oliwy, chleba oraz słodkich papryczek nazywanych nyora. Ten przepis dostosowałam do siebie oraz możliwości produktowych dostępnych w każdym sklepie. Użyłam pomidorów koktajlowych, słodką paprykę zamiast nyora, samych migdałów bez dodatku orzechów laskowych i nie dodałam pieczywa. Przepis jest moją interpretacją klasycznego hiszpańskiego sosu Romesco.

Do zrobienia sosu potrzebujecie malaksera lub blendera, który zmieli orzechy oraz piekarnika. Zacznijcie od upieczenia pomidorków, czosnku i papryki. Pomidorki przekrójcie na pół, ząbki czosnku w łupinkach i papryka słodka przekrojona na pół z wydrążonym środkiem razem lądują w piekarniku. Kiedy wszystko będzie upieczone, wrzućcie razem do malaksera lub blendera i wymieszajcie z pozostałymi składnikami.

Jeśli niestraszne Wam pikantne jedzenie spróbujcie również tego:

Pikantne pałki z kurczaka

Makaron z kurczakiem po tajsku z sosem słodko-pikantnym

Jednogarnkowy makaron z kurczakiem cajun

Hiszpański pikantny sos Romesco dla wegan z pieczonymi ziemniakami i kurczakiem Hiszpański pikantny sos Romesco dla wegan Hiszpański pikantny sos Romesco dla wegan z pieczonymi ziemniakami i kurczakiem Hiszpański pikantny sos Romesco dla wegan z pieczonymi ziemniakami i kurczakiem

Słodkie Gotowanie

Pikantny sos Romesco

Ilość porcji: 4+

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 1 słodka czerwona papryka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 czerwona papryczka pepperoni lub chilli
  • 70 g migdałów (ok. 4 łyżki) - najlepiej słupki lub płatki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku (ok. 1/2 łyżeczki)
  • płatki chilli 

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do max. temperatury u mnie to 230°C.
  2. Pomidory przekrojone na połówki, czosnek w łupinkach i paprykę przekrojoną na pół z wydrążonym środkiem wyłóż do blachy. Skrop oliwą i posyp solą. Piecz przez ok. 30 minut, papryka musi mieć znaczne czarne przypalone plamy na skórce.
  3. Upieczone warzywa wyjmij z piekarnika. Paprykę owiń folią aluminiową i odstaw na chwilę. Po takiej chwili odpoczynku będzie łatwo obrać ją ze skóry.
  4. Migdały (słupki lub płatki lub całe bez skóry) podpraż na suchej patelni przez chwilę.
  5. Wszystkie składniki: pomidorki, obraną paprykę, ząbki czosnku wyciśnięte z łupinek, oliwę, sok z cytryny, ostrą papryczkę, prażone migdały i sól dodaj do malaksera lub blendera i wymieszaj. Na koniec dodaj płatki chilli i wymieszaj łyżką.
  6. Jeśli za krótko mieszałaś/eś i w sosie są wyczuwalne orzechy to nie szkodzi. Mój sos nie był idealnie zmielony.
  7. Podawaj z czym zechcesz, pieczonymi ziemniakami, makaronem, warzywami, słonymi przekąskami, jako sos do dań z grilla.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *