Dania główne | Grill
Pikantny sos Romesco
40 minut
Ten kataloński pikantny sos Romesco pasuje do wielu potraw. Ja podałam go z pieczonymi ziemniaczkami i smażonymi polędwiczkami z kurczaka posypane obficie parmezanem i pietruszką. Następnego dnia dodałam go do makaronu i podałam z dodatkiem brokułów. Jedliśmy go również z krakersami i słupkami warzywnymi… To znaczy, że sos Romesco pasuje do wielu dań również tych z grilla.
Sos Romesco wywodzi się dokładnie z Tarragony. Przyrządza się go z orzechów laskowych i migdałów, pomidorów, oliwy, chleba oraz słodkich papryczek nazywanych nyora. Ten przepis dostosowałam do siebie oraz możliwości produktowych dostępnych w każdym sklepie. Użyłam pomidorów koktajlowych, słodką paprykę zamiast nyora, samych migdałów bez dodatku orzechów laskowych i nie dodałam pieczywa. Przepis jest moją interpretacją klasycznego hiszpańskiego sosu Romesco.
Do zrobienia sosu potrzebujecie malaksera lub blendera, który zmieli orzechy oraz piekarnika. Zacznijcie od upieczenia pomidorków, czosnku i papryki. Pomidorki przekrójcie na pół, ząbki czosnku w łupinkach i papryka słodka przekrojona na pół z wydrążonym środkiem razem lądują w piekarniku. Kiedy wszystko będzie upieczone, wrzućcie razem do malaksera lub blendera i wymieszajcie z pozostałymi składnikami.
Jeśli niestraszne Wam pikantne jedzenie spróbujcie również tego:
Makaron z kurczakiem po tajsku z sosem słodko-pikantnym
Jednogarnkowy makaron z kurczakiem cajun
Pikantny sos Romesco
Ilość porcji: 4+
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 1 słodka czerwona papryka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- 1 czerwona papryczka pepperoni lub chilli
- 70 g migdałów (ok. 4 łyżki) - najlepiej słupki lub płatki
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku (ok. 1/2 łyżeczki)
- płatki chilli
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do max. temperatury u mnie to 230°C.
- Pomidory przekrojone na połówki, czosnek w łupinkach i paprykę przekrojoną na pół z wydrążonym środkiem wyłóż do blachy. Skrop oliwą i posyp solą. Piecz przez ok. 30 minut, papryka musi mieć znaczne czarne przypalone plamy na skórce.
- Upieczone warzywa wyjmij z piekarnika. Paprykę owiń folią aluminiową i odstaw na chwilę. Po takiej chwili odpoczynku będzie łatwo obrać ją ze skóry.
- Migdały (słupki lub płatki lub całe bez skóry) podpraż na suchej patelni przez chwilę.
- Wszystkie składniki: pomidorki, obraną paprykę, ząbki czosnku wyciśnięte z łupinek, oliwę, sok z cytryny, ostrą papryczkę, prażone migdały i sól dodaj do malaksera lub blendera i wymieszaj. Na koniec dodaj płatki chilli i wymieszaj łyżką.
- Jeśli za krótko mieszałaś/eś i w sosie są wyczuwalne orzechy to nie szkodzi. Mój sos nie był idealnie zmielony.
- Podawaj z czym zechcesz, pieczonymi ziemniakami, makaronem, warzywami, słonymi przekąskami, jako sos do dań z grilla.
www.slodkiegotowanie.pl