Ciasta i desery | Fit
Proste batony proteinowe z orzechów
10 minut + 30 minut chłodzenie
Moje proste batony proteinowe z orzechów nie zawierają płatków owsianych, więc są naturalnie bezglutenowe. Słodzone jedynie daktylami i odżywką białkową. Batoniki powstają z połączenia różnych orzechów, daktyli, odżywki białkowej w ulubionym smaku (u mnie czekoladowa), kakao i gorzka czekolada na wierzch. Batony petarda – tak się powinny nazywać 🙂 . A teraz całkiem poważnie, 8 batonów zjedliśmy we dwoje w dwa dni – a miało być tak pięknie, miało być po jednym dziennie. Nie mogłam nic poradzić, były pyszne. W smaku bardzo podobne do tych orzechowo-białkowych batonów bez pieczenia. Tamte zawierały płatki owsiane, te nie.
Batony są bardzo proste pod warunkiem, że posiadacie dobry sprzęt, czyli blender – najlepiej kielichowy lub malakser. Jest to bardzo ważne, bo surowe orzechy trzeba zmielić prawie na masło, ale nie do końca. W każdym razie zajmuje to trochę czasu i trzeba uważać, aby sprzęt się nie przegrzał. Do dobrze zmielonych i lekko lepiących orzechów dodajecie namoczone chwilę wcześniej daktyle i mielicie. Na tym etapie ciężko się powstrzymać, żeby nie zjeść wszystkiego 🙂 . Dodajcie odżywkę i kakao i dokładnie zmieszajcie. Na koniec wyłóżcie papierem prostokątną lub kwadratową foremkę i wyłóżcie do niej masę. Dociśnijcie dokładnie i mocno, aby batony się wyrównały. Na koniec posypcie trochę dodatkowych posiekanych orzechów i czekolady gorzkiej – mocno wciśnijcie je w batony. Właściwie to koniec, teraz batoniki muszą wytrzymać ok. 30 minut w lodówce, zanim będziecie je kroić i rozdawać.
Jeśli kochacie słodkie przekąski tak jak ja, ale chcecie wybierać te zdrowsze to mam tutaj kilka propozycji:
Domowe batony owsiane z masłem orzechowym
Orzechowo-białkowe batony bez pieczenia
Zdrowe kulki mocy z komosą ryżową
Najłatwiejsze ciasteczka daktylowe bez pieczenia
Proste batony proteinowe z orzechów
Ilość porcji: 7-8 sztuk
Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut chłodzenie
Składniki
- 50 g migdałów
- 50 g nerkowców
- 50 g masła orzechowego
- 120 g daktyli
- 70 g odżywki białkowej (dowolny smak)
- 2 łyżki kakao (ok. 25 g)
- 2-3 łyżki wody
- 20 g czekolady gorzkiej
Instrukcje
- Orzechy z łyżką (lub więcej) wody zmiel. Zajmie to ok. 5 minut, do momentu aż orzechy staną się lepkie - ale nie będą masłem.
- Dodaj masło orzechowe i namoczone wcześniej daktyle. Zmiel dokładnie.
- Dodaj odżywkę białkową i kakao. Zmiel, jeśli uważasz, że masa jest zbyt sucha dodaj jeszcze 1 łyżkę wody i zmiel.
- Powstała masa powinna być lekko klejąca i plastyczna.
- Wyłóż masę do foremki prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzch dociśnij kilka poszatkowanych orzechów i czekoladę.
- Włóż do lodówki na ok. 30 minut, aż masa stwardnieje. Następnie pokrój w paski, na batony.
- Przechowuj w lodówce.
www.slodkiegotowanie.pl
Dzień dobry. Czym można zastąpić odżywkę białkową? Pozdrawiam.
Dzień dobry,
Jak sama nazwa mówi, batoniki proteinowe. Trudno zamienić odżywkę białkową w tym przypadku, jednak może Pani spróbować np.: mleko w proszku, mąkę kokosową, owsianą, migdałową. Taka podmiana na pewno wpłynie na smak batonów ale nie powinna na konsystencję 🙂
Pozdrawiam