Proste batony proteinowe z orzechów

Ciasta i desery | Fit

Proste batony proteinowe z orzechów

10 minut + 30 minut chłodzenie

Moje proste batony proteinowe z orzechów nie zawierają płatków owsianych, więc są naturalnie bezglutenowe. Słodzone jedynie daktylami i odżywką białkową. Batoniki powstają z połączenia różnych orzechów, daktyli, odżywki białkowej w ulubionym smaku (u mnie czekoladowa), kakao i gorzka czekolada na wierzch. Batony petarda – tak się powinny nazywać 🙂 . A teraz całkiem poważnie, 8 batonów zjedliśmy we dwoje w dwa dni – a miało być tak pięknie, miało być po jednym dziennie. Nie mogłam nic poradzić, były pyszne. W smaku bardzo podobne do tych orzechowo-białkowych batonów bez pieczenia. Tamte zawierały płatki owsiane, te nie.

Batony są bardzo proste pod warunkiem, że posiadacie dobry sprzęt, czyli blender – najlepiej kielichowy lub malakser. Jest to bardzo ważne, bo surowe orzechy trzeba zmielić prawie na masło, ale nie do końca. W każdym razie zajmuje to trochę czasu i trzeba uważać, aby sprzęt się nie przegrzał. Do dobrze zmielonych i lekko lepiących orzechów dodajecie namoczone chwilę wcześniej daktyle i mielicie. Na tym etapie ciężko się powstrzymać, żeby nie zjeść wszystkiego 🙂 . Dodajcie odżywkę i kakao i dokładnie zmieszajcie. Na koniec wyłóżcie papierem prostokątną lub kwadratową foremkę i wyłóżcie do niej masę. Dociśnijcie dokładnie i mocno, aby batony się wyrównały. Na koniec posypcie trochę dodatkowych posiekanych orzechów i czekolady gorzkiej – mocno wciśnijcie je w batony. Właściwie to koniec, teraz batoniki muszą wytrzymać ok. 30 minut w lodówce, zanim będziecie je kroić i rozdawać.

Jeśli kochacie słodkie przekąski tak jak ja, ale chcecie wybierać  te zdrowsze to mam tutaj kilka propozycji:

Zdrowe Fit batony „Snickers”

Domowe batony owsiane z masłem orzechowym

Orzechowo-białkowe batony bez pieczenia

Zdrowe kulki mocy z komosą ryżową

Najłatwiejsze ciasteczka daktylowe bez pieczenia

Zdrowe dyniowe kulki mocy

 

Proste batony proteinowe z orzechów bez płatków owsianychProste batony proteinowe z orzechów bez płatków owsianychProste batony proteinowe z orzechów bez płatków owsianych

Słodkie Gotowanie

Proste batony proteinowe z orzechów

Ilość porcji: 7-8 sztuk

Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut chłodzenie

Składniki

  • 50 g migdałów
  • 50 g nerkowców
  • 50 g masła orzechowego
  • 120 g daktyli
  • 70 g odżywki białkowej (dowolny smak)
  • 2 łyżki kakao (ok. 25 g)
  • 2-3 łyżki wody
  • 20 g czekolady gorzkiej

Instrukcje

  1. Orzechy z łyżką (lub więcej) wody zmiel. Zajmie to ok. 5 minut, do momentu aż orzechy staną się lepkie - ale nie będą masłem.
  2. Dodaj masło orzechowe i namoczone wcześniej daktyle. Zmiel dokładnie.
  3. Dodaj odżywkę białkową i kakao. Zmiel, jeśli uważasz, że masa jest zbyt sucha dodaj jeszcze 1 łyżkę wody i zmiel.
  4. Powstała masa powinna być lekko klejąca i plastyczna.
  5. Wyłóż masę do foremki prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Na wierzch dociśnij kilka poszatkowanych orzechów i czekoladę.
  7. Włóż do lodówki na ok. 30 minut, aż masa stwardnieje. Następnie pokrój w paski, na batony.
  8. Przechowuj w lodówce.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *