Dania główne | Na imprezę
Roladki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym
1 godzina + 1 godzina pieczenie
Jeśli szukasz przekąski na nadchodzącą imprezę, to jest trafiony przepis na taką okazję. Jeszcze lepsze jest to, że możesz za jednym razem przygotować przekąskę na imprezę i obiad dla rodziny. Roladki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i karmelizowaną cebulą to coś nowego czym możesz zaskoczyć nawet wymagające podniebienia. Roladki są bardzo treściwe, pełne smaku i według mnie są prostsze, niż to wygląda.
Idąc śladem przepisu na calzone z mięsem mielonym i domowym sosem BBQ który jest HITEM, przygotowałam te roladki. Wiem, że lubisz proste przepisy – to tak jak ja 🙂 . Obiecuję, że przepis jest prosty (wiem, wiem, nie wygląda, ale…) i poradzisz sobie bez większych trudności. Zacznij od przygotowania mięsa, bo nie ma nic prostszego. Wymieszaj wszystkie składniki farszu i zostaw, niech mieszanka połączy smaki i zapachy.
Jak przygotować idealną karmelizowaną cebulę:
Zajmij się cebulą – ja kiedy pierwszy raz spróbowałam dobrej karmelizowanej cebuli, to po prostu wiedziałam, że będzie u mnie stałym bywalcem. Przygotowuje się długo, ale praktycznie sama się robi a smak, jaki zyskujesz na koniec, jest niemożliwie dobry. Idealna cebula karmelizowana potrzebuje dobrej patelni i czasu – czas odgrywa tutaj kluczową rolę. Im dłużej robi się Twoja cebula, tym lepszy efekt uzyskasz. Pokrój cebulę w piórka (jeśli jest mocna i szczypią Cię oczy, to włóż cebulę do zimnej wody i wyjmuj pojedynczo) i wrzuć do patelni z oliwą i masłem. Smaż przez ok. 10 minut na średnim ogniu z dodatkiem soli. Uważaj, żeby się nie przypaliła, bo zrobi się gorzka! Po 10 minutach cebula powinna zmięknąć, wtedy możesz dodać cukier i ocet balsamiczny. Jeśli nie masz balsamicznego, dodaj jabłkowy lub winny – ale trochę zmieni to smak – poza tym balsamiczny dodaje piękny kolor cebuli 🙂 . Taka cebula może się powoli smażyć, choć to bardziej wygląda jak gotowanie, przez nawet 1 godzinę – tak jak pisałam wcześniej – IM DŁUŻEJ, TYM LEPIEJ. Oczywiście cebula będzie karmelizowana i gotowa już po ok. 30 minutach, więc jeśli masz mało czasu, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wyłączyć wcześniej. Jednak krótszy czas wpłynie na jakość. Cebula po jakimś czasie może potrzebować trochę wody, ale bardzo niewiele (jest to kwestia kilku łyżek wody), dolej, wymieszaj i smaż dalej. Gotowa cebula ma mocny złoty lub nawet złoto-brązowy kolor, jest miękka, a nawet rozpływająca się w ustach, słodko-słona, nigdy gorzka.
Dodawałam tą cebulę do sosów z mięsem, do hot-dogów, burgerów, tostów. Jak już robisz cebulę, przygotuj więcej, bo i tak zjesz ją w ciągu dnia, może dwóch. Jeśli Twoja cebula jest gotowa, to pozostaje tylko złożenie wszystkiego w roladki i pieczenie. Upieczone roladki pokrój na małe kawałki, jeśli potrzebujesz podać je jako przystawka, ale podaj w całości z dodatkiem warzyw jako obiad – w zupełności wystarczy jedna roladka dla jednej osoby.
Więcej przepisów na słone przekąski możesz znaleźć tutaj:
Pieczone ziemniaki z mięsnym farszem
Roladki z tortilli z kurczakiem, bekonem i szpinakiem
Bagietka nadziewana kurczakiem i serem mozzarella
Bruschetta z łososiem wędzonym i serem kozim
Roladki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym
Ilość porcji: 4+
Czas przygotowania: 1 godzina + 1 godzina pieczenie
Składniki
- Ciasto francuskie (1 sztuka gotowego ciasta)
- Ziarna (sezam, mak, czarnuszka)
- 1 łyżeczka masła (rozpuszczone do posmarowania)
CEBULA KARMELIZOWANA:
- 5-6 średnich cebuli (ok. 1 kg)
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
MIĘSO:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego (użyłam z szynki)
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 jajko L
- 1 łyżka bułki tartej (ok. 20g)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Instrukcje
CEBULA KARMELIZOWANA:
- Każdą cebulę przekrój na pół i pokrój w piórka.
- Rozgrzej oliwę i dodaj masło do patelni (wybierz dobrą, nieprzywierającą patelnię).
- Na rozgrzany tłuszcz dodaj całą cebulę, posól i smaż ok. 10 minut na średnim ogniu aż cebula trochę zmięknie. Mieszaj co jakiś czas.
- Po tym czasie dodaj cukier i ocet balsamiczny. Smaż na małym/średnim ogniu przez kolejne 30-45 minut. Do momentu aż cebula będzie miała mocny złoty kolor. Być może będziesz potrzebować odrobinę wody. Nie jest to konieczne, ale jeśli cebula smaży się trochę za szybko albo bardzo długo to może wymagać podlania odrobiny wody. Mieszaj co jakiś czas.
- Gotową cebulę odstaw do ostygnięcia na ok. 10 minut.
MIĘSO MIELONE:
- Wszystkie składniki mięsa wymieszaj w dużej misce, najlepiej ręcznie, wtedy masz pewność, że jest dokładnie.
- Wymieszane mięso formuj w kształt walca.
WYKONANIE:
- Ciasto francuskie przekrój na 4 równe części (wyjdą prostokąty).
- Na każdy kawałek ciasta wyłóż cebulę karmelizowaną i rozłóż na całym cieście.
- Na każdy kawałek ciasta (na krótszy bok) połóż mięso uformowane w walec i zawiń (wzdłuż dłuższego boku).
- Gotowe roladki połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Połóż tak żeby się nie otworzyły podczas pieczenia.
- Każdą roladkę posmaruj dokładnie rozpuszczonym masłem i posyp ziarnami lub niczym (ja posypałam sezamem).
- Każdą roladkę natnij ostrym nożem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC z funkcją grzania góra-dół. Piecz przez 55 minut - 1 godzina.
- Upieczone roladki możesz zjeść jako obiad z dodatkiem warzyw lub przystawka. Pokrojone roladki na małe kawałki to świetna przystawka na każdą imprezę.
www.slodkiegotowanie.pl