Roladki z tortilli z kurczakiem, bekonem i szpinakiem

Do pracy

Roladki z tortilli z kurczakiem, bekonem i szpinakiem

15 minut + 30 minut chłodzenie

Smaczna przystawka na święta, imprezy lub inne okazje. Sprawdza się również idealnie jako pełnowartościowy posiłek do pracy. Roladki z kurczakiem, bekonem i szpinakiem są do zrobienia w 15 minut i bez pieczenia! Całego smaku nadaje kremowy serek z przyprawą tzatziki. Ja użyłam pełnoziarnistych tortilli, ale każda będzie dobra.

Samo przygotowanie roladek z tortilli z kurczakiem zajmie ok. 15 minut. Najpierw zamarynujcie kurczaka w sosie sojowym i musztardzie. Jednak jeśli nie macie na to czasu, możecie posypać kurczaka solą i pieprzem, to powinno wystarczyć.

Użyłam gotowego bekonu pokrojonego w plastry. Pokroiłam go w małą kostkę i wrzuciłam na zimną patelnię. Smażcie bekon na małym ogniu, aby mógł wytopić się z niego tłuszczyk, który przyda się do podsmażenia szpinaku. Wystarczy, że szpinak się lekko podsmaży i złapie smak wytopiony z bekonu.

Usmażonego kurczaka należy poszarpać widelcem lub palcami – oczywiście tak wygodniej 🙂 . Tortillę musicie dokładnie – od krawędzi do krawędzi – wysmarować serkiem śmietankowym z tzatziki. Teraz wystarczy tylko wyłożyć wszystkie dodatki i mocno zwinąć tortillę.

Owinięte szczelnie folią tortille lądują w lodówce na co najmniej 30 minut. Po tym czasie możecie je rozwinąć i pokroić pod ukosem na 2-3 cm kawałki. Roladki z tortilli są pięknie kolorowe i smakują nawet najmłodszym.

Więcej przepisów na przekąski imprezowe:

Jajka faszerowane z granatem i bazylią

Bagietka nadziewana kurczakiem i serem mozzarella

Bruschetta z łososiem wędzonym

Roladki z tortilli z kurczakiem, bekonem i szpinakiem. Szybkie przekąski świąteczne w 15 minut. Roladki z tortilli z kurczakiem, bekonem i szpinakiem. Szybkie przekąski świąteczne w 15 minut. Roladki z tortilli z kurczakiem, bekonem i szpinakiem. Szybkie przekąski świąteczne w 15 minut.

Słodkie Gotowanie

Roladki z tortilli z kurczakiem, bekonem i szpinakiem

Ilość porcji: 2 tortille

Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut chłodzenie

Składniki

  • 1 filet z kurczaka
  • 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • sos sojowy
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 tortille pszenne ( użyłam pełnoziarnistych)
  • 200 g kanapkowego serka śmietankowego
  • 100 g bekonu wędzonego
  • 2-3 garści szpinaku baby
  • 1 łyżeczka przyprawy tzatziki

Instrukcje

  1. Kurczaka zamarynuj na ok. 1 godzinę w musztardzie i sosie sojowym. Przekrój filet na pół i smaż na rozgrzanym oleju. Usmażonego kurczaka odstaw do ostygnięcia a następnie poszarp go widelcem lub palcami.
  2. Bekon pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na zimną patelnię i smaż na małym/średnim ogniu, aż będzie chrupiący. Wyjmij bekon na talerz. Na tłuszczu wytopionym z bekonu podsmaż szpinak, aż zmięknie i również wyjmij na talerz.
  3. W misce wymieszaj serek kanapkowy i przyprawę tzatziki.
  4. Rozwiń przezroczystą folię spożywczą i połóż na niej tortillę. Placek posmaruj dokładnie serkiem śmietankowym, wyłóż połowę szpinaku, połowę kurczaka i połowę bekonu. Zwiń mocno i owiń folią. Włóż do lodówki na ok. 30 minut lub więcej.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *