Ciasta i desery | Łatwe
Rożki francuskie z jabłkami i solonym karmelem
30 minut + 25 minut pieczenie
Moja propozycja na szybką słodką przekąskę, która sprawdzi się na każdej imprezie. Współgra z jesienno-zimowym klimatem, zaczyna pachnieć świętami. Łatwe rożki francuskie nadziewane jabłkami i oblane domowym solonym karmelem.
W przygotowaniu tych rożków nie ma absolutnie nic trudnego. Przygotujecie nadzienie, które zresztą pewnie nie raz robiliście do naleśników czy szarlotki. Nadzienie zrobicie w patelni, a w ciągu 10 minut będzie już gotowe. Użyjcie gotowego ciasta francuskiego lub jeśli macie swój sekretny przepis przygotujcie je sami 🙂 . Jak przygotować w łatwy i szybki sposób karmel pokazałam w poprzednim wpisie. Pozostaje nadziać i uformować rożki. Wypieczone, ciepłe i rumiane rożki obficie oblejcie domowym solonym karmelem. Gwarantuję, że znikną w ciągu dnia 🙂 !
Więcej przepisów z wykorzystaniem karmelu:
Kruche ciasteczka Twix z czekoladą i karmelem
Ciasteczka brownie z solonym karmelem

Rożki francuskie z jabłkami i solonym karmelem
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 30 minut + 25 minut pieczenie
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego (1 płat)
- 1 jajko (roztrzepane do posmarowania)
- ok. 2 łyżki karmelu z tego przepisu!! (ilość przed rozpuszczeniem)
NADZIENIE:
- 2 średnie jabłka
- 50 g orzechów (dowolnych)
- 70 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- sok z 1/2 pomarańczy
Instrukcje
- Rozpuść masło w patelni. Wrzuć pokrojone w drobną kostkę jabłka, skrobię ziemniaczaną, cukier, ekstrakt waniliowy, cynamon i orzechy. Gotuj przez chwilę na średnim ogniu i często mieszaj, następnie zmniejsz ogień, dodaj sok z pomarańczy i pozwól gotować się do całkowitej miękkości ok. 5 minut.
- Ugotowany farsz zdejmij z ognia i odstaw na czas rozgrzewania piekarnika do ostygnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C z funkcją grzania góra-dół.
- Ciasto pokrój na 8 kwadratów. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Połóż w dużych odstępach kwadraty. Na środek każdego kwadratu wyłóż po ok. 2 łyżki nadzienia i zaklej w rożek (najlepiej dociśnij widelcem aby zrobić dodatkowo ładny wzorek). Prawdopodobnie trochę jabłek wycieknie.
- Dokładnie posmaruj wierzch każdego rożka roztrzepanym jajkiem. Natnij każdy rożek i wstaw do piekarnika, prawie na sam dół. Piecz przez 20-25 minut, aż do ładnego zrumienienia ciasta.
- W połowie czasu obróć formę, aby każdy rożek upiekł się tak samo.
- Upieczone rożki wyjmij z piekarnika i polej rozpuszczonym karmelem.
- Najlepiej smakują tego samego dnia, ale można przechowywać je w lodówce do 3 dni.
www.slodkiegotowanie.pl