Rożki francuskie z jabłkami i solonym karmelem

Ciasta i desery | Łatwe

Rożki francuskie z jabłkami i solonym karmelem

30 minut + 25 minut pieczenie

Moja propozycja na szybką słodką przekąskę, która sprawdzi się na każdej imprezie.

Rożki francuskie z jabłkami i solonym karmelem

Rożki francuskie z jabłkami świetnie współgrają z jesienno-zimowym klimatem. Zaczyna pachnieć świętami. A rożki francuskie nadziewane jabłkami i oblane domowym solonym karmelem są łatwe i nie powinny sprawić Ci żadnego problemu.

W przygotowaniu tych przepysznych rożków biorą udział przede wszystkim jabłka. Na jabłka trwa aktualnie sezon i możesz wykorzystać dosłownie każdy rodzaj. Najlepiej jeśli weźmiesz jabłka, które swoją świetność mają już za sobą 😉 . „Sprzątanie” lodówki z zalegających produktów daje mi jakieś poczucie lekkości. Nie wiem co to  znaczy 🙂

Smażone jabłka jak na szarlotkę

Nadzienie do rożków wygląda, jak to samo nadzienie, które pewnie nie raz robiłaś do naleśników czy szarlotki. Nadzienie zrobisz w patelni. Najlepsze jest to, że w ciągu 10 minut będzie już gotowe. Kocham ten przepis za ułatwianie mi życia w kuchni. Użyjesz gotowego ciasta francuskiego. Jeśli masz swój sekretny przepis na ciasto francuskie, to przygotuj je sama 🙂 .

Tutaj dowiesz się jak przygotować w łatwy i szybki sposób domowy karmel. Pozostaje nadziewanie ciasta jabłkami i uformowanie w rożki. Możesz do tego zadania zatrudnić małe skrzaty domowe (mam na myśli dzieci). Świetnie sobie z tym poradzą.

Wypieczone, ciepłe i rumiane rożki obficie oblej domowym solonym karmelem. Gwarantuję, że znikną w ciągu dnia 🙂 !

 

Więcej przepisów z wykorzystaniem domowego karmelu:

Kruche ciasteczka Twix z czekoladą i karmelem

Ciasteczka brownie z solonym karmelem

Łatwe rożki francuskie z jabłkami i solonym karmelem Słodkie smażone jabłka z patelniŁatwe rożki francuskie z jabłkami i solonym karmelemŁatwe rożki francuskie z jabłkami i solonym karmelem

Słodkie Gotowanie

Rożki francuskie z jabłkami i solonym karmelem

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 30 minut + 25 minut pieczenie

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego (1 płat)
  • 1 jajko (roztrzepane do posmarowania)
  • ok. 2 łyżki karmelu z tego przepisu!! (ilość przed rozpuszczeniem)

NADZIENIE:

  • 2 średnie jabłka
  • 50 g orzechów (dowolnych)
  • 70 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • sok z 1/2 pomarańczy

Instrukcje

  1. Rozpuść masło w patelni. Wrzuć pokrojone w drobną kostkę jabłka, skrobię ziemniaczaną, cukier, ekstrakt waniliowy, cynamon i orzechy. Gotuj przez chwilę na średnim ogniu i często mieszaj, następnie zmniejsz ogień.
  2. Dodaj sok z pomarańczy i pozwól gotować się do całkowitej miękkości ok. 5 minut.
  3. Ugotowany farsz zdejmij z ognia i odstaw na czas rozgrzewania piekarnika do ostygnięcia.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200°C z funkcją grzania góra-dół.
  5. Ciasto pokrój na 8 kwadratów. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  6. W dużych odstępach połóż kwadraty ciasta. Na środek każdego kwadratu wyłóż po ok. 2 łyżki nadzienia i zaklej w rożek (najlepiej dociśnij widelcem, aby zrobić dodatkowo ładny wzorek). Prawdopodobnie trochę jabłek wycieknie.
  7. Dokładnie posmaruj wierzch każdego rożka roztrzepanym jajkiem. Natnij każdy rożek i wstaw do piekarnika, prawie na sam dół.
  8. Piecz przez 20-25 minut, aż do ładnego zrumienienia ciasta.
  9. W połowie czasu obróć formę, aby każdy rożek upiekł się tak samo.
  10. Upieczone rożki wyjmij z piekarnika i polej rozpuszczonym karmelem.
  11. Najlepiej smakują tego samego dnia, ale można przechowywać je w lodówce do 3 dni.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *