Ciasta i desery | Fit
Ryż na mleku z jabłkami i cynamonem
15 minut + 20 minut gotowanie
Ryż na mleku to świetny pomysł na rozpoczęcie ciężkiego dnia. Wyznaję zasadę, że śniadanie musi być pełnowartościowe i syte, a ryż na mleku z jabłkami, kakao, orzechami i odżywką białkową to właściwie idealnie skomponowany posiłek. Zawiera węglowodany, tłuszcze i białko. W tym posiłku białko czerpiemy z różnych źródeł, więc odżywka białkowa nie jest niezbędna. Białko jest w jogurcie naturalnym, w orzechach i mleku, a jeśli chcesz, to dodaj trochę pokruszonego twarogu i wszystko się wyrówna. Jeśli pomijasz odżywkę białkową, to prawdopodobnie będziesz potrzebować dodatkowego banana lub nawet jakiegoś słodzika – odżywka uzupełnia białko, ale daje też dużo słodyczy.
Ryż na mleku z dodatkiem owoców i odżywki białkowej to jeden z moich ulubionych posiłków okołotreningowych. Z rodzajami ryżu można kombinować do woli, może być zwykły, paraboliczny, jaśminowy, brązowy i wiele innych – wybierz taki, który najbardziej Ci smakuje i pasuje do sytuacji.
Zaraz po owsiance to chyba najłatwiejszy i najlepszy słodki przepis na pożywny posiłek w kilka minut. Tak naprawdę, jeśli masz już ugotowany ryż (bo często gotuję ryż wieczorem, żeby rano skrócić czas przygotowanie) to zostaje niewiele do zrobienia. Musisz podsmażyć jabłka i banana z cynamonem, ryż podgrzej w odrobinie mleka i wymieszaj z kakao, odżywką, orzechami i owocami – to wszystko. W taki sposób z 35 minut robi się 15 minut i to już wygląda naprawdę atrakcyjnie prawda?
Więcej przepisów na zdrowe i FIT śniadania znajdziecie np. tutaj:
Fit kasza manna o smaku szarlotki
Kakaowy placek owsiany z patelni
Ryż na mleku z jabłkami i cynamonem
Ilość porcji: 4-5
Czas przygotowania: 15 minut + 20 minut gotowanie
Składniki
- 1 1/2 szklanki ryżu białego (wg mnie najlepszy jest jaśminowy)
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szklanki wody
- 2 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka masła
- 2 średnie jabłka
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżeczki kakao niesłodzonego
- 200 g jogurtu naturalnego (1 mały)
- 2 łyżki odżywki białkowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść dowolnych orzechów lekko pokrojonych
Instrukcje
- Wodę, mleko i sól zagotuj.
- Ryż wrzuć na sitko i przepłucz a następnie dodaj do gotującego mleka z wodą.
- Gotuj ryż przez ok. 20 minut (do miękkości) na małym ogniu pod przykryciem.
- Po 20 minutach wyłącz ryż, dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Zostaw pod przykryciem niech odpocznie.
- Teraz pokrój jabłko w drobną kostkę. Masło rozpuść na patelni i wrzuć pokrojone jabłka. Smaż na średnim/małym ogniu przez ok. 2 minuty i posyp cynamonem, wymieszaj i dodaj pokrojonego w plastry banana. Smaż wszystko co jakiś czas mieszając aż jabłka będą dobrze miękkie.
- Do ryżu dodaj odżywkę białkową (jeśli nie masz możesz dodać trochę miodu, syropu klonowego lub cukru i więcej jogurtu, ponieważ odżywka to również słodzik całego dania), jogurt i wymieszaj. Dodaj orzechy i smażone jabłka. Wymieszaj i gotowe.
www.slodkiegotowanie.pl