Ryż na mleku z jabłkami i cynamonem

Ciasta i desery | Fit

Ryż na mleku z jabłkami i cynamonem

15 minut + 20 minut gotowanie

Ryż na mleku to świetny pomysł na rozpoczęcie ciężkiego dnia. Wyznaję zasadę, że śniadanie musi być pełnowartościowe i syte, a ryż na mleku z jabłkami, kakao, orzechami i odżywką białkową to właściwie idealnie skomponowany posiłek. Zawiera węglowodany, tłuszcze i białko. W tym posiłku białko czerpiemy z różnych źródeł, więc odżywka białkowa nie jest niezbędna. Białko jest w jogurcie naturalnym, w orzechach i mleku, a jeśli chcecie, to dodajcie trochę pokruszonego twarogu i wszystko się wyrówna. Jeśli pomijacie odżywkę białkową, to prawdopodobnie będziecie potrzebowali dodatkowego banana lub nawet jakiegoś słodzika – odżywka uzupełnia białko, ale daje też dużo słodyczy.

Ryż na mleku z dodatkiem owoców i odżywki białkowej to jeden z moich ulubionych posiłków okołotreningowych. Z rodzajami ryżu można kombinować do woli, może być zwykły, paraboliczny, jaśminowy, brązowy i wiele innych – wybierzcie taki, który najbardziej Wam smakuje i pasuje do sytuacji.

Zaraz po owsiance to chyba najłatwiejszy i najlepszy słodki przepis na pożywny posiłek w kilka minut. Tak naprawdę, jeśli macie już ugotowany ryż (bo często gotuję ryż wieczorem, żeby rano skrócić czas przygotowanie) to zostaje niewiele do zrobienia. Musicie podsmażyć jabłka i banana z cynamonem, ryż należy podgrzać w odrobinie mleka i wymieszać z kakao, odżywką, orzechami i owocami – to wszystko. W taki sposób z 35 minut robi się 15 minut i to już wygląda naprawdę atrakcyjnie prawda?

Więcej przepisów na zdrowe i FIT śniadania znajdziecie np. tutaj:

Owsianka orzechowo-cynamonowa

Fit kasza manna o smaku szarlotki

Kakaowy placek owsiany z patelni

Cynamonowa ryżanka z gruszką

 

Ryż na mleku z jabłkami i cynamonem Ryż na mleku z jabłkami i cynamonem Ryż na mleku z jabłkami i cynamonem Ryż na mleku z jabłkami i cynamonem

Słodkie Gotowanie

Ryż na mleku z jabłkami i cynamonem

Ilość porcji: 4-5

Czas przygotowania: 15 minut + 20 minut gotowanie

Składniki

  • 1 1/2 szklanki ryżu białego (wg mnie najlepszy jest jaśminowy)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki wody
  • 2 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 średnie jabłka
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżeczki kakao niesłodzonego
  • 200 g jogurtu naturalnego (1 mały)
  • 2 łyżki odżywki białkowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść dowolnych orzechów lekko pokrojonych

Instrukcje

  1. Wodę, mleko i sól zagotuj.
  2. Ryż wrzuć na sitko i przepłucz a następnie dodaj do gotującego mleka z wodą.
  3. Gotuj ryż przez ok. 20 minut (do miękkości) na małym ogniu pod przykryciem.
  4. Po 20 minutach wyłącz ryż, dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Zostaw pod przykryciem niech odpocznie.
  5. Teraz pokrój jabłko w drobną kostkę. Masło rozpuść na patelni i wrzuć pokrojone jabłka. Smaż na średnim/małym ogniu przez ok. 2 minuty i posyp cynamonem, wymieszaj i dodaj pokrojonego w plastry banana. Smaż wszystko co jakiś czas mieszając aż jabłka będą dobrze miękkie.
  6. Do ryżu dodaj odżywkę białkową (jeśli nie masz możesz dodać trochę miodu, syropu klonowego lub cukru i więcej jogurtu, ponieważ odżywka to również słodzik całego dania), jogurt i wymieszaj. Dodaj orzechy i smażone jabłka. Wymieszaj i gotowe.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *