Dania główne | Fit
Sałatka z pieczonym batatem i jarmużem
10 minut + 30 minut pieczenie
Zdrowa sałatka z pieczonym batatem i jarmużem jest nie tylko sycącym obiadem. Jest idealnym posiłkiem do pracy, na uczelnię, w podróż. W łatwy sposób możecie dostosować tę sałatkę pod siebie, wybierając dowolne warzywa, które macie pod ręką. Słodki dodatek, czyli batat lub dynia, pikantny dressing tahini i zielenina to absolutna podstawa tej sałatki.
Co najczęściej zabieracie ze sobą do jedzenia?
Kiedy chodziłam jeszcze na uczelnię, jako jedna z niewielu miałam ze sobą zawsze kilka pudełek z jedzeniem. W jednym owsianka lub kasza na słodko, w drugim owoce, w trzecim sałatka a do tego jakiś serek wiejski. Więc kiedy rozkładałam się w stołówce potrzebowałam całego stolika dla siebie 😀 . Żartuję oczywiście, jednak kierunek, jaki studiowałam, wymagał ode mnie dużej ilości energii. Nic dziwnego, że tyle jadłam, bo ćwiczyłam kilka godzin dziennie, codziennie też jeździłam rowerem na uczelnię. Kiedy próbuję porównywać swoją teraźniejszą formę z tą na studiach – ręce opadają. Myślę, że zjadałam wtedy co najmniej 3000 kcal, jednak nigdy tego dokładnie nie liczyłam. Wybierałam „dobre” jedzenie, po którym dalej mogłam ćwiczyć, biegać, pływać i to wszystko jednego dnia. Aaaa i jeszcze musiałam mieć siłę wrócić do domu na rowerze 😀 . Studia to jednak najlepszy okres w życiu chyba każdego 🙂 .
Dobra rozgadałam się trochę nie na temat, ale fajnie powspominać 🙂 . Wracając do tej zdrowej sałatki, tak jak powiedziałam na początku, możecie dostosować ją pod swój smak i możliwości. Mocnym akcentem w tym daniu jest dressing tahini, który jest pikantny, kwaśny i słodki zarazem. Jako dodatek białkowy wybrałam mozzarellę i jajko, ale tworząc wegańską wersję, możecie użyć tofu i pieczonej razem z batatem ciecierzycy. Jeśli nie posiadacie lub nie lubicie jarmużu wybierzcie szpinak, lub standardowy mix sałat. Pestki dyni również możecie podmienić na pestki słonecznika lub dowolne orzechy. Ja wybrałam kaszę bulgur, ale robiłam też tę sałatkę z komosą ryżową, dzięki której danie ma dodatkową porcję białka.
A teraz drugie pytanie, czy stosujecie lub stosowaliście jakąś określoną dietę?
Więcej fit przepisów przygotowałam tutaj:
Fit kasza manna o smaku szarlotki
Makaron z kurczakiem po tajsku z sosem słodko-pikantnym
Tortilla z łososiem, szpinakiem i sosem czosnkowym
Włoska sałatka z tuńczykiem i makaronem orzo
Sałatka z pieczonym batatem i jarmużem
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut pieczenie
Składniki
- 100 g jarmużu
- 500 g batatów
- 200 g kaszy bulgur lub dowolnej
- 1/2 cebuli czerwonej
- 40 g pestek z dyni
- 2 kulki mozzarelli
- 4 jajka ugotowane na twardo
- Dressing tahini do polania
PRZYPRAWA DO ZIEMNIAKÓW:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- szczypta pieprzu cayenne
- sól i pieprz
Instrukcje
- Bataty umyj i pokrój w kostkę. Polej oliwą z oliwek i posyp przyprawami. Wyłóż na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do 220°C na 30 minut w międzyczasie mieszając.
- Ugotuj kaszę.
- Ugotuj jajka na twardo lub półtwardo.
- Posiekaj jarmuż i czerwoną cebulę. Mozzarellę pokrój w drobną kostkę.
- Pestki dyni upraż na suchej patelni.
- Wszystkie składniki złóż razem w pojemniku lub misce i polej odrobiną sosu - nie przesadź z jego ilością bo jest mocny!
www.slodkiegotowanie.pl