Sernik Nowojorski

Ciasta i desery | Sernik

Sernik Nowojorski

10 minut + 1 godzina i 45 minut pieczenie

Kremowy, gładki, gęsty i przepyszny sernik nowojorski jest ciastem idealnym. Z tym przepisem wychodzi za każdym razem. Kiedy zaczniecie czytać opis wiem co pomyślicie – że jest za trudny i nie dla was – miałam tak samo za pierwszym razem, ale uwierzcie mi to bzdura. Wyciągnijcie wszystkie produkty z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej i przez godzinę róbcie swoje 🙂 . Po tym czasie kruszycie ciasteczka i mieszacie z masłem. Zostaje tylko 2 minuty mieszania masy serowej. A przygotowanie odpowiednio foremki to bułka z masłem 🙂 . I to tyle….

Nie miałam nigdy zbyt wiele do czynienia z sernikami. Zrobiłam kilka w przeszłości, ale często pojawiał się problem z pękaniem i opadaniem. Oczywiście każdy może się zniechęcić – tak jak ja.

Serniki mogłabym jeść codziennie i nie potrafię się im oprzeć, dlatego zaczęłam szukać najlepszego przepisu. O serniku nowojorskim przeczytałam masę blogów i wiedziałam, że kiedyś go spróbuję. Długo zwlekałam, bo cały ten proces wyglądał na zbyt skomplikowany. Ale nie mogłam odpuścić, bo przecież wszystko, co Amerykańskie jest większe, lepsze i ładniejsze (żartuję) 🙂 .

Pierwszy sernik nowojorski przygotowałam na swoje urodziny z losowo wyszukanego przepisu w internecie. Chciałam, żeby mój tort był łatwy, klasyczny i nie zawierał ogromnej ilości składników. Pierwszy sernik był przygotowany według wszystkich zaleceń i podanych miar. Kolejny zmieniłam bardziej pod siebie. Chciałam podzielić się z Wami tym przepisem.

Sernik ze śmietaną i lekką nutą cytryny rozpływa się w ustach. Spód z maślanych ciasteczek nie będzie chrupiący, będzie po prostu pyszny. Kremowy ciężki ser, równowaga słodyczy i orzeźwiającej cytryny doprawione wanilią – to cały opis sernika nowojorskiego. Nigdy nie jadłam lepszego, ale to nie tylko moja opinia. Trzeci razy z rzędu serwuję ten sernik domownikom w ciągu miesiąca. Okazuje się, że za każdym razem moglibyśmy siedzieć z łyżkami i wyjadać go prosto z foremki 🙂 . Klasyka zawsze smakuje najlepiej.

Spróbuj więcej:

Sernik warstwowy o smaku lodów czekoladowych

Sernik NowojorskiSernik NowojorskiPieczenie w parze wodnej Pieczenie w parze wodnej Sernik Nowojorski Pieczenie w parze wodnejSernik Nowojorski

Przepis inspirowany z BBC GoodFood

Słodkie Gotowanie

Sernik Nowojorski

Ilość porcji: 1 tortownica

Czas przygotowania: 10 minut + 1 godzina i 45 minut pieczenie

Składniki

SPÓD:

  • 150 g ciastek maślanych
  • 70 g masła
  • szczypta soli

MASA:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka lub twarogu tłustego zmielonego trzykrotnie (użyłam twarogu z wiaderka Piątnica)
  • 200 g drobnego białego cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 4 jajka L
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18 %

POLEWA:

  • 200 ml kwaśnej śmietany 18 %
  • 2 łyżki drobnego białego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Instrukcje

KĄPIEL WODNA:

  1. Tortownica o wymiarach 21 cm, musi być szczelna. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia (nie wykładaj boków formy papierem). Z zewnątrz dokładnie owiń folią aluminiową (zrób co najmniej 3 warstwy). Jeśli woda dostanie się do foremki, spód będzie rozmoczony i przejdzie smakiem blaszki - nic dobrego ;) .
  2. Przygotuj większą formę w którą wstawisz tortownicę z sernikiem.

SPÓD:

  1. Pokrusz ciasteczka za pomocą blendera lub wałka do ciasta. Rozpuść masło i wlej do ciastek, dodaj szczyptę soli i wymieszaj.
  2. Wyłóż spód tortownicy, przyciskaj do dna łyżką lub palcami.
  3. Włóż do lodówki na ok. 20-30 minut.

MASA:

  1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
  2. Piekarnik nagrzej do 180°C z funkcją grzania góra-dół, kratka do pieczenia niech znajduje się na środku piekarnika.
  3. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i ubijaj za pomocą miksera 2 do 3 minut. Nie możesz robić tego zbyt długo ponieważ napowietrzysz masę i wyrośnie a później może opaść. Sernik ma być płaski.
  4. Zagotuj wodę w czajniku.
  5. Wylej masę na schłodzony w tortownicy spód i wstaw do większej foremki.
  6. Kiedy włożysz blaszkę z tortownicą do piekarnika, nie zamykaj go. Wlej do połowy foremki gorącą wodę i zamknij. Piecz przez 15 minut w 180°C, następnie ustaw piekarnik na 120°C i piecz przez 90 minut lub troszkę dłużej/krócej.
  7. Sprawdź patyczkiem środek sernika, musi być sprężysty ale nie płynny (boki będą trochę bardziej tępe, ale tak ma być).
  8. Kiedy sernik jest gotowy wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Po 1 godzinie wyjmij go z piekarnika i zostaw do całkowitego wystudzenia.

POLEWA:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki i wylej na ostygnięty sernik. Teraz wstaw do lodówki nie wyjmując z tortownicy i zostaw najlepiej na całą noc lub minimum 8 godzin.

UWAGI:

  1. Po 30 minutach wyjmij sernik z lodówki i przykryj folią aluminiową (zapobiegniesz kapaniu wody na sernik, która zawsze zbiera się od spodu folii) zapobiegniesz pochłanianiu przez sernik zapachów z lodówki.
  2. Pierwszy kawałek może być ciężko wyjąć, ale z kolejnym nie powinno być już problemu.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

  1. Camilla -

    Wygląda obłędnie i chciałabym podjąć się zadania tylko nie wiem gdzie mam wlać ta gorącą wodę do jakiej foremki?

    Odpowiedz
  2. Mad -

    Zrobiłam. Siedzi w lodówce, a ja nie mogę przeboleć, że ma tam siedzieć minimum 8 godzin zanim go spróbuję 😭😭😭

    Odpowiedz
  3. Justyna -

    Najlepszy sernik jaki jadłam. Zmniejszyłam ilość cukru, zrobiłam spód z ciasta kruchego ale to konsystencja pianki + polewa robi robotę. Chętnie zjadłabym całą blachę łyżeczką 😉

    Odpowiedz
    • Słodkie Gotowanie -

      To super! Bardzo się cieszę, że smakował. Też raz robiłam go na kruchym spodzie i ze słodzikiem zamiast cukru – wyszedł tak samo pyszny. Mam wrażenie, że ten sernik nie może się nie udać 🙂 .
      Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *