Sernik Nowojorski

Ciasta i desery

Sernik Nowojorski

10 minut + 1 godzina i 45 minut pieczenie

Kremowy, gładki, gęsty i przepyszny sernik nowojorski jest ciastem idealnym. Z tym przepisem wychodzi za każdym razem. Kiedy zaczniecie czytać opis wiem co pomyślicie – że jest za trudny i nie dla was – miałam tak samo za pierwszym razem, ale uwierzcie mi to bzdura. Wyciągnijcie wszystkie produkty z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej i przez godzinę róbcie swoje 🙂 . Po tym czasie kruszycie ciasteczka i mieszacie z masłem. Zostaje tylko 2 minuty mieszania masy serowej. A przygotowanie odpowiednio foremki to bułka z masłem 🙂 . I to tyle….

Nie miałam nigdy zbyt wiele do czynienia z sernikami. Zrobiłam kilka w przeszłości, ale często pojawiał się problem z pękaniem i opadaniem. Oczywiście każdy może się zniechęcić – tak jak ja.

Serniki mogłabym jeść codziennie i nie potrafię się im oprzeć, dlatego zaczęłam szukać najlepszego przepisu. O serniku nowojorskim przeczytałam masę blogów i wiedziałam, że kiedyś go spróbuję. Długo zwlekałam, bo cały ten proces wyglądał na zbyt skomplikowany. Ale nie mogłam odpuścić, bo przecież wszystko, co Amerykańskie jest większe, lepsze i ładniejsze (żartuję) 🙂 .

Pierwszy sernik nowojorski przygotowałam na swoje urodziny z losowo wyszukanego przepisu w internecie. Chciałam, żeby mój tort był łatwy, klasyczny i nie zawierał ogromnej ilości składników. Pierwszy sernik był przygotowany według wszystkich zaleceń i podanych miar. Kolejny zmieniłam bardziej pod siebie. Chciałam podzielić się z Wami tym przepisem.

Sernik ze śmietaną i lekką nutą cytryny rozpływa się w ustach. Spód z maślanych ciasteczek nie będzie chrupiący, będzie po prostu pyszny. Kremowy ciężki ser, równowaga słodyczy i orzeźwiającej cytryny doprawione wanilią – to cały opis sernika nowojorskiego. Nigdy nie jadłam lepszego, ale to nie tylko moja opinia. Trzeci razy z rzędu serwuję ten sernik domownikom w ciągu miesiąca. Okazuje się, że za każdym razem moglibyśmy siedzieć z łyżkami i wyjadać go prosto z foremki 🙂 . Klasyka zawsze smakuje najlepiej.

Spróbuj więcej:

Sernik warstwowy o smaku lodów czekoladowych

Sernik NowojorskiSernik NowojorskiPieczenie w parze wodnej Pieczenie w parze wodnej Sernik Nowojorski Pieczenie w parze wodnejSernik Nowojorski

 

Słodkie Gotowanie

Sernik Nowojorski

Ilość porcji: 1 tortownica

Czas przygotowania: 10 minut + 1 godzina i 45 minut pieczenie

Składniki

SPÓD:

  • 150 g ciastek maślanych
  • 70 g masła
  • szczypta soli

MASA:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka lub twarogu tłustego zmielonego trzykrotnie (użyłam twarogu z wiaderka Piątnica)
  • 200 g drobnego białego cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18 %

POLEWA:

  • 200 ml kwaśnej śmietany 18 %
  • 1,5 łyżki drobnego białego cukru
  • 1,5 łyżki soku z cytryny

Instrukcje

KĄPIEL WODNA:

  1. Tortownica o wymiarach 21 cm, musi być szczelna. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia (nie wykładaj boków formy papierem). Z zewnątrz dokładnie owiń folią aluminiową (zrób co najmniej 3 warstwy). Jeśli woda dostanie się do foremki, spód będzie rozmoczony i przejdzie smakiem blaszki - nic dobrego ;) .
  2. Przygotuj większą formę w którą wstawisz tortownicę z sernikiem.

SPÓD:

  1. Pokrusz ciasteczka za pomocą blendera lub wałka do ciasta. Rozpuść masło i wlej do ciastek, dodaj szczyptę soli i wymieszaj.
  2. Wyłóż spód tortownicy, przyciskaj do dna łyżką lub palcami.
  3. Włóż do lodówki na ok. 20-30 minut.

MASA:

  1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
  2. Piekarnik nagrzej do 180°C z funkcją grzania góra-dół, kratka do pieczenia niech znajduje się na środku piekarnika.
  3. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i ubijaj za pomocą miksera 2 do 3 minut. Nie możesz robić tego zbyt długo ponieważ napowietrzysz masę i wyrośnie a później może opaść. Sernik ma być płaski.
  4. Zagotuj wodę w czajniku.
  5. Wylej masę na schłodzony w tortownicy spód i wstaw do większej foremki.
  6. Kiedy włożysz blaszkę z tortownicą do piekarnika, nie zamykaj go. Wlej do połowy foremki gorącą wodę i zamknij. Piecz przez 15 minut w 180°C, następnie ustaw piekarnik na 110°C i piecz przez 90 minut lub troszkę dłużej/krócej.
  7. Sprawdź patyczkiem środek sernika, musi być sprężysty ale nie płynny (boki będą trochę bardziej tępe, ale tak ma być, nie czekaj aż całość będzie tej samej konsystencji bo wysuszysz sernik).
  8. Kiedy sernik jest gotowy wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Po 1 godzinie wyjmij go z piekarnika i zostaw do całkowitego wystudzenia.

POLEWA:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki i wylej na ostygnięty sernik. Teraz wstaw do lodówki nie wyjmując z tortownicy i zostaw najlepiej na całą noc lub minimum 8 godzin.

UWAGI:

  1. Po 30 minutach wyjmij sernik z lodówki i przykryj folią aluminiową (zapobiegniesz kapaniu wody na sernik, która zawsze zbiera się od spodu folii) zapobiegniesz pochłanianiu przez sernik zapachów z lodówki.
  2. Pierwszy kawałek może być ciężko wyjąć, ale z kolejnym nie powinno być już problemu.

Zobacz również

Komentarze

  1. Camilla -

    Wygląda obłędnie i chciałabym podjąć się zadania tylko nie wiem gdzie mam wlać ta gorącą wodę do jakiej foremki?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *