Ciasta i desery | Sernik
Sernik Nowojorski
10 minut + 1 godzina i 45 minut pieczenie
Kremowy, gładki, gęsty i przepyszny sernik nowojorski jest ciastem idealnym. Z tym przepisem wychodzi za każdym razem. Kiedy zaczniecie czytać opis wiem co pomyślicie – że jest za trudny i nie dla was – miałam tak samo za pierwszym razem, ale uwierzcie mi to bzdura. Wyciągnijcie wszystkie produkty z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej i przez godzinę róbcie swoje 🙂 . Po tym czasie kruszycie ciasteczka i mieszacie z masłem. Zostaje tylko 2 minuty mieszania masy serowej. A przygotowanie odpowiednio foremki to bułka z masłem 🙂 . I to tyle….
Nie miałam nigdy zbyt wiele do czynienia z sernikami. Zrobiłam kilka w przeszłości, ale często pojawiał się problem z pękaniem i opadaniem. Oczywiście każdy może się zniechęcić – tak jak ja.
Serniki mogłabym jeść codziennie i nie potrafię się im oprzeć, dlatego zaczęłam szukać najlepszego przepisu. O serniku nowojorskim przeczytałam masę blogów i wiedziałam, że kiedyś go spróbuję. Długo zwlekałam, bo cały ten proces wyglądał na zbyt skomplikowany. Ale nie mogłam odpuścić, bo przecież wszystko, co Amerykańskie jest większe, lepsze i ładniejsze (żartuję) 🙂 .
Pierwszy sernik nowojorski przygotowałam na swoje urodziny z losowo wyszukanego przepisu w internecie. Chciałam, żeby mój tort był łatwy, klasyczny i nie zawierał ogromnej ilości składników. Pierwszy sernik był przygotowany według wszystkich zaleceń i podanych miar. Kolejny zmieniłam bardziej pod siebie. Chciałam podzielić się z Wami tym przepisem.
Sernik ze śmietaną i lekką nutą cytryny rozpływa się w ustach. Spód z maślanych ciasteczek nie będzie chrupiący, będzie po prostu pyszny. Kremowy ciężki ser, równowaga słodyczy i orzeźwiającej cytryny doprawione wanilią – to cały opis sernika nowojorskiego. Nigdy nie jadłam lepszego, ale to nie tylko moja opinia. Trzeci razy z rzędu serwuję ten sernik domownikom w ciągu miesiąca. Okazuje się, że za każdym razem moglibyśmy siedzieć z łyżkami i wyjadać go prosto z foremki 🙂 . Klasyka zawsze smakuje najlepiej.
Spróbuj więcej:
Sernik warstwowy o smaku lodów czekoladowych
Przepis inspirowany z BBC GoodFood

Sernik Nowojorski
Ilość porcji: 1 tortownica
Czas przygotowania: 10 minut + 1 godzina i 45 minut pieczenie
Składniki
SPÓD:
- 150 g ciastek maślanych
- 70 g masła
- szczypta soli
MASA:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka lub twarogu tłustego zmielonego trzykrotnie (użyłam twarogu z wiaderka Piątnica)
- 200 g drobnego białego cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z 1 cytryny
- 4 jajka L
- 200 ml kwaśnej śmietany 18 %
POLEWA:
- 200 ml kwaśnej śmietany 18 %
- 2 łyżki drobnego białego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Instrukcje
KĄPIEL WODNA:
- Tortownica o wymiarach 21 cm, musi być szczelna. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia (nie wykładaj boków formy papierem). Z zewnątrz dokładnie owiń folią aluminiową (zrób co najmniej 3 warstwy). Jeśli woda dostanie się do foremki, spód będzie rozmoczony i przejdzie smakiem blaszki - nic dobrego ;) .
- Przygotuj większą formę w którą wstawisz tortownicę z sernikiem.
SPÓD:
- Pokrusz ciasteczka za pomocą blendera lub wałka do ciasta. Rozpuść masło i wlej do ciastek, dodaj szczyptę soli i wymieszaj.
- Wyłóż spód tortownicy, przyciskaj do dna łyżką lub palcami.
- Włóż do lodówki na ok. 20-30 minut.
MASA:
- Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
- Piekarnik nagrzej do 180°C z funkcją grzania góra-dół, kratka do pieczenia niech znajduje się na środku piekarnika.
- Wszystkie składniki umieść w dużej misce i ubijaj za pomocą miksera 2 do 3 minut. Nie możesz robić tego zbyt długo ponieważ napowietrzysz masę i wyrośnie a później może opaść. Sernik ma być płaski.
- Zagotuj wodę w czajniku.
- Wylej masę na schłodzony w tortownicy spód i wstaw do większej foremki.
- Kiedy włożysz blaszkę z tortownicą do piekarnika, nie zamykaj go. Wlej do połowy foremki gorącą wodę i zamknij. Piecz przez 15 minut w 180°C, następnie ustaw piekarnik na 120°C i piecz przez 90 minut lub troszkę dłużej/krócej.
- Sprawdź patyczkiem środek sernika, musi być sprężysty ale nie płynny (boki będą trochę bardziej tępe, ale tak ma być).
- Kiedy sernik jest gotowy wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Po 1 godzinie wyjmij go z piekarnika i zostaw do całkowitego wystudzenia.
POLEWA:
- Wymieszaj wszystkie składniki i wylej na ostygnięty sernik. Teraz wstaw do lodówki nie wyjmując z tortownicy i zostaw najlepiej na całą noc lub minimum 8 godzin.
UWAGI:
- Po 30 minutach wyjmij sernik z lodówki i przykryj folią aluminiową (zapobiegniesz kapaniu wody na sernik, która zawsze zbiera się od spodu folii) zapobiegniesz pochłanianiu przez sernik zapachów z lodówki.
- Pierwszy kawałek może być ciężko wyjąć, ale z kolejnym nie powinno być już problemu.
www.slodkiegotowanie.pl
Kochamy serniki! Nowojorski jest jednym z ulubionych, a Twój wygląda bardzo apetycznie 🙂 Pozdrawiamy!
Wygląda obłędnie i chciałabym podjąć się zadania tylko nie wiem gdzie mam wlać ta gorącą wodę do jakiej foremki?
Camilla wodę należy wlać do tej większej blaszki, do której wstawiamy foremkę z sernikiem. Czyli jak na zdjęciu zamieszczonym wyżej, wlałam wodę do tej prostokątnej blaszki. 🙂
Zrobiłam. Siedzi w lodówce, a ja nie mogę przeboleć, że ma tam siedzieć minimum 8 godzin zanim go spróbuję 😭😭😭
Czas oczekiwania niestety jest długi, dlatego robię go zawsze wieczorem żeby stał całą noc w lodówce – tylko w ten sposób mogę wytrzymać, żeby nie pokroić wcześniej 🙂
Co z tą wodą, można bardziej wytłumaczyć??
Tak jak na zdjęciu powyżej, musisz wstawić formę z sernikiem do dużej prostokątnej (lub innej większej) blachy. Do tej dużej prostokątnej blachy wlej wodę i w ten sposób wstaw do piekarnika.
Tak jak np. na tym zdjęciu https://www.mojewypieki.com/img/images/original/Sernik_w_k%C4%85pieli_wodnej_4_1679.jpg
Pozdrawiam 🙂
Najlepszy sernik jaki jadłam. Zmniejszyłam ilość cukru, zrobiłam spód z ciasta kruchego ale to konsystencja pianki + polewa robi robotę. Chętnie zjadłabym całą blachę łyżeczką 😉
To super! Bardzo się cieszę, że smakował. Też raz robiłam go na kruchym spodzie i ze słodzikiem zamiast cukru – wyszedł tak samo pyszny. Mam wrażenie, że ten sernik nie może się nie udać 🙂 .
Pozdrawiam 🙂
Dzień dobry 🙂
Zabieram się dziś do upieczenia sernika nowojorskiego z Pani przepisu, ale widzę , że w przepisie jest podany zwykły twaróg sernikowy, a nie serek typu Philadelfia, który jest podany w większości innych przepisów. Czy ten ser ma istotne znaczenie?
Pozdrawiam 🙂
Dzień dobry,
Ten sernik zawsze robię z tego samego twarogu sernikowego (dokładnie z Piątnicy), choć nie uważam aby podmiana na serek typu Philadelfia zmienił znacząco smak i strukturę.
Pozdrawiam 🙂