Sernik Nowojorski

Ciasta i desery | Sernik

Sernik Nowojorski

10 minut + 1 godzina i 45 minut pieczenie

Kremowy, gładki, gęsty i przepyszny sernik nowojorski

Ciasto idealne. Z tym przepisem sernik wychodzi za każdym razem. Kiedy zaczniesz czytać opis, wiem co pomyślisz – że jest za trudny i nie dla Ciebie – miałam tak samo za pierwszym razem. Uwierz mi, to bzdura.

Wyciągnij wszystkie produkty z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej i przez godzinę rób swoje 🙂 . Oglądaj serial, czytaj książkę, idź na spacer, zjedz coś. Tak, rada żeby coś zjeść przed upieczeniem sernika nowojorskiego jest dobra. Wyjątkowo dobra, bo pokusa zjedzenia ciasta jeszcze przed upieczeniem jest duża 🙂

Spód do sernika

Po tym czasie, czyli kiedy składniki nabrały odpowiednią temperaturę pokrusz ciasteczka i wymieszaj z masłem. Spód jest gotowy. Chyba nie ma prostszego przepisu na spód do ciasta.

Ostatni etap to ostaje 2 minuty mieszania masy serowej. A przygotowanie odpowiednio foremki to bułka z masłem – dosłownie 🙂 . I to tyle….

Nie miałam nigdy zbyt wiele do czynienia z sernikami. Zrobiłam kilka w przeszłości, ale często pojawiał się problem z pękaniem i opadaniem. Znasz to? Oczywiście po takich doświadczeniach, każdy może się zniechęcić – tak jak ja.

Ale wiesz co? Serniki mogłabym jeść codziennie i nie potrafię się im oprzeć, dlatego zaczęłam szukać najlepszego przepisu. O serniku nowojorskim przeczytałam masę blogów i wiedziałam, że kiedyś go spróbuję. Długo zwlekałam, bo cały ten proces wyglądał na zbyt skomplikowany. Ale nie mogłam odpuścić, bo przecież wszystko, co Amerykańskie jest większe, lepsze i ładniejsze (żartuję) 🙂 .

Pierwszy sernik nowojorski przygotowałam na swoje urodziny z losowo wyszukanego przepisu w internecie. Chciałam, żeby mój tort był łatwy, klasyczny i nie zawierał ogromnej ilości składników. Pierwszy sernik był przygotowany według wszystkich zaleceń i podanych miar. Kolejny zmieniłam bardziej pod siebie. Chciałam podzielić się z Tobą tym przepisem.

Jaki jest Sernik Nowojorski?

Sernik ze śmietaną i lekką nutą cytryny rozpływa się w ustach.

Spód z maślanych ciasteczek nie będzie chrupiący, będzie po prostu pyszny.

Kremowy ciężki ser.

Równowaga słodyczy i orzeźwiającej cytryny doprawione wanilią – to cały opis sernika nowojorskiego.

Nigdy nie jadłam lepszego, ale to nie tylko moja opinia. Trzeci raz z rzędu serwuję ten sernik domownikom w ciągu miesiąca. Okazuje się, że za każdym razem moglibyśmy siedzieć z łyżkami i wyjadać go prosto z foremki 🙂 . Klasyka zawsze smakuje najlepiej.

 

Spróbuj więcej:

Sernik warstwowy o smaku lodów czekoladowych

Sernik NowojorskiSernik NowojorskiPieczenie w parze wodnej Pieczenie w parze wodnej Sernik Nowojorski Pieczenie w parze wodnejSernik Nowojorski

Przepis inspirowany z BBC GoodFood

Słodkie Gotowanie

Sernik Nowojorski

Ilość porcji: 1 tortownica 21cm

Czas przygotowania: 10 minut + 1 godzina i 45 minut pieczenie

Składniki

SPÓD:

  • 150 g ciastek maślanych
  • 70 g masła
  • szczypta soli

MASA:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka lub twarogu tłustego zmielonego trzykrotnie (użyłam twarogu z wiaderka Piątnica)
  • 200 g drobnego białego cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 4 jajka L
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18 %

POLEWA:

  • 200 ml kwaśnej śmietany 18 %
  • 2 łyżki drobnego białego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Instrukcje

KĄPIEL WODNA:

  1. Tortownica o wymiarach 21 cm, musi być szczelna. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia (nie wykładaj boków formy papierem). Z zewnątrz dokładnie owiń folią aluminiową (zrób co najmniej 3 warstwy). Jeśli woda dostanie się do foremki, spód będzie rozmoczony i przejdzie smakiem blaszki - nic dobrego ;) .
  2. Przygotuj większą formę w którą wstawisz tortownicę z sernikiem.

SPÓD:

  1. Pokrusz ciasteczka za pomocą blendera lub wałka do ciasta.
  2. Rozpuść masło i wlej do ciastek. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj.
  3. Wyłóż spód tortownicy, przyciskaj go do dna łyżką lub palcami.
  4. Włóż do lodówki na ok. 20-30 minut.

MASA:

  1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. To bardzo ważne.
  2. Piekarnik nagrzej do 180°C z funkcją grzania góra-dół, kratka do pieczenia niech znajduje się na środku piekarnika.
  3. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i ubijaj za pomocą miksera 2 do 3 minut. Nie możesz robić tego zbyt długo, ponieważ napowietrzysz masę i wyrośnie, a później może opaść lub pękać. Sernik ma być płaski.
  4. Zagotuj wodę w czajniku.
  5. Wylej masę na schłodzony w tortownicy spód i wstaw do większej foremki.
  6. Kiedy włożysz blaszkę z tortownicą do piekarnika, nie zamykaj go. Wlej do połowy foremki gorącą wodę i dopiero zamknij.
  7. Piecz przez 15 minut w 180°C, następnie ustaw piekarnik na 120°C i piecz przez 90 minut lub troszkę dłużej/krócej.
  8. Sprawdź patyczkiem środek sernika, musi być sprężysty ale nie płynny (boki będą trochę bardziej tępe, ale tak ma być).
  9. Kiedy sernik jest gotowy wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Po 1 godzinie wyjmij go z piekarnika i zostaw do całkowitego wystudzenia.

POLEWA:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki i wylej na ostygnięty sernik. Teraz wstaw do lodówki nie wyjmując z tortownicy i zostaw najlepiej na całą noc lub minimum 8 godzin.

UWAGI:

  1. Po 30 minutach wyjmij sernik z lodówki i przykryj folią aluminiową (zapobiegniesz kapaniu wody na sernik, która zawsze zbiera się od spodu folii) zapobiegniesz pochłanianiu przez sernik zapachów z lodówki.
  2. Pierwszy kawałek może być ciężko wyjąć, ale z kolejnym nie powinno być już problemu.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

  1. Camilla -

    Wygląda obłędnie i chciałabym podjąć się zadania tylko nie wiem gdzie mam wlać ta gorącą wodę do jakiej foremki?

    Odpowiedz
  2. Mad -

    Zrobiłam. Siedzi w lodówce, a ja nie mogę przeboleć, że ma tam siedzieć minimum 8 godzin zanim go spróbuję 😭😭😭

    Odpowiedz
  3. Justyna -

    Najlepszy sernik jaki jadłam. Zmniejszyłam ilość cukru, zrobiłam spód z ciasta kruchego ale to konsystencja pianki + polewa robi robotę. Chętnie zjadłabym całą blachę łyżeczką 😉

    Odpowiedz
    • Słodkie Gotowanie -

      To super! Bardzo się cieszę, że smakował. Też raz robiłam go na kruchym spodzie i ze słodzikiem zamiast cukru – wyszedł tak samo pyszny. Mam wrażenie, że ten sernik nie może się nie udać 🙂 .
      Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  4. Kamila -

    Dzień dobry 🙂
    Zabieram się dziś do upieczenia sernika nowojorskiego z Pani przepisu, ale widzę , że w przepisie jest podany zwykły twaróg sernikowy, a nie serek typu Philadelfia, który jest podany w większości innych przepisów. Czy ten ser ma istotne znaczenie?
    Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • Słodkie Gotowanie -

      Dzień dobry,
      Ten sernik zawsze robię z tego samego twarogu sernikowego (dokładnie z Piątnicy), choć nie uważam aby podmiana na serek typu Philadelfia zmienił znacząco smak i strukturę.
      Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  5. Rosie -

    Witam, czy dobrym pomysłem byłoby zmieszanie na spodzie ciasteczek + drobno posiekanych orzechów? Np włoskich i laskowych?

    Odpowiedz
    • Słodkie Gotowanie -

      Tak, to jest bardzo dobry pomysł! 🙂 Tylko nie przesadź z ilością orzechów i dobrze je rozdrobnij 🙂 Proponuję dodać 100-110 g ciastek + ok. 50 g orzechów. Koniecznie daj Znać jak wyszło 🙂

      Odpowiedz
  6. Edi -

    To może głupie pytanie, ale gorąca woda na bokach sernika pewnie ma jakiś wpływ. Czy mogę nie wkładać blachy do wody, tylko wodę wylać np. na dolną tacę w piekarniku lub gdziekolwiek, byle nie zanurzać blachy z sernikiem w wodzie?

    Odpowiedz
    • Słodkie Gotowanie -

      jasne, możesz tak zrobić. Blacha w wodzie powoduje, że ciasto będzie wyjątkowo kremowe. Ale głównie chodzi o wilgotność w piekarniku podczas pieczenia więc powinno to bardzo nieznacznie wpłynąć na jakość sernika 😉

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *