Smażone cukierki czekoladowe w cieście

Ciasta i desery | Łatwe

Smażone cukierki czekoladowe w cieście

20 minut + 1 godzina chłodzenie

Ten przepis powstał z myślą o świętach Wielkanocnych. Smażone cukierki czekoladowe są w kształcie jajek 😉 . Od dłuższego czasu zalegały u mnie cukierki – dostałam z jakiejś okazji – nie przepadam za cukierkami, więc musiałam je jakoś wykorzystać. Te smażone cukierki w cieście niczym nie przypominają zwykłych, tradycyjnych czekoladowych cukierków. Jeśli masz problem z wykorzystaniem cukierków, to dobrym pomysłem okazuje się smażenie. Czekoladowe wnętrze, chrupiąca skórka i  z racji tego, że u mnie przeważały cukierki o smaku pomarańczowym, to piękny aromat był mocno wyczuwalny – to cały opis, prosty i łatwy.

Głębokie smażenie może odstraszać – wiem, ja też nie lubię smażyć, zwłaszcza w głębokim tłuszczu. Wszystko strzela i „szczypie”, jest brudno i śmierdzi smażeniem. No więc tak, smażenie pomarańczowych cukierków to sama przyjemność dla zmysłów 🙂 . Dobrze rozgrzany, ale nie spalony tłuszcz jest podstawą – zaraz wytłumaczę jak to sprawdzić. Brudno i tak będzie, ale nie można mieć wszystkiego.

Jak smażyć w głębokim tłuszczu

Zastanawiasz się jak smażyć, żeby wyszło? Zacznij od dobrego garnka lub patelni, najlepiej z grubym dnem. Wybierz płaski rondel lub patelnię, będzie łatwiej kontrolować cały proces smażenia. Pewnie zastanawiasz się skąd masz wiedzieć, kiedy tłuszcz jest nagrzany. Musisz użyć termometru cukierniczym i powinien wskazywać ok. 180ºC, ale co jeśli go nie masz? Nagrzewaj tłuszcz, ja nie robię tego na pełnej mocy, żeby nie przegapić momentu, kiedy tłuszcz zaczyna się palić. Co chwila sprawdzaj tłuszcz, wrzucając do niego kawałek ciasta, jeśli wypłynie po kilku sekundach na wierzch i zacznie się smażyć, to tłuszcz jest gotowy – jeśli nie wypłynie, to czekaj dalej i kolejna próba za kilka sekund. Czas smażenia w przypadku tych cukierków to ok. 30 sekund z jednej strony do 1 minuty. Po przekręceniu na drugą stronę (jeśli jest taka konieczność, bo są jasne) również 30 sekund do 1 minuty. Ja usmażyłam cukierki za jednym razem, więc zanim wrzuciłam do tłuszczu ostatni obtoczony w cieście cukierek, ten pierwszy musiałam już wyciągać na ręcznik papierowy. To wszystko dzieje się naprawdę szybko, ale nie ma się czego bać. Zobaczysz jakie to proste, tylko zacznij od formowania cukierków, później już samo pójdzie 😉 .

Więcej słodkich przepisów na Wielkanoc:

Czekoladowe jajka wielkanocne

Babka czekoladowa z wiśniami i twarogiem

Pieczone pierogi Pina Colada

Wilgotne ciasto czekoladowe z persymoną

Ciasto Zebra na maśle

Ciasto cytrynowe na maśle

Ciasto cytrynowa kostka

Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką

 

Smażone cukierki czekoladowe w cieście Cukierki czekoladowe Smażone cukierki czekoladowe w cieście Smażone cukierki czekoladowe w cieście Smażone cukierki czekoladowe w cieście

Słodkie Gotowanie

Smażone cukierki czekoladowe w cieście

Ilość porcji: 18 sztuk

Czas przygotowania: 20 minut + 1 godzina chłodzenie

Składniki

NADZIENIE:

  • 200 g cukierków czekoladowych typu "mieszanka wedlowska" (różne smaki, u mnie przeważały pomarańczowe)
  • 50 g dowolnych orzechów (wybrałam arachidowe)

CIASTO:

  • 100 g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła (rozpuścić)
  • 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 120 ml mleka
  • 1 łyżka octu (dowolny, może być spirytusowy, jabłkowy, winny lub sok z cytryny)
  • olej do głębokiego smażenia (oleju powinno być na ok. 5-8 cm aby cukierki swobodnie pływały)

Instrukcje

  1. Cukierki i orzechy zmkiel. Formuj w kulki lub jajka (jeśli chcesz słodkie jajka na Wielkanoc).
  2. Włóż do pudełka lub blaszki, zamknij szczelnie i wstaw do zamrażalnika na 1 godzinę.
  3.  Kiedy cukierki są schłodzone przygotuj ciasto z podanych składników.
  4. Zacznij rozgrzewać olej.
  5. Na rozgrzany olej wrzucaj obtoczone w cieście cukierki.
  6. Każdy cukierek smaż ok. 30 sekund do 1 minuty, przekręć na drugą stronę i smaż kolejne 30 sekund. Zanim skończysz wrzucać ostatni, prawdopodobnie pierwszy cukierek będzie już gotowy do wyjęcia!
  7. Rumiane cukierki wyjmuj na ręcznik papierowy aby odsączyć z tłuszczu.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *