Szakszuka

Śniadania

Szakszuka

5 minut + 15 minut gotowania

W dosłownym tłumaczeniu szakszuka to wielki bałagan. Wegetariańskie danie kuchni tunezyjskiej którego tradycyjna receptura to w zasadzie jajka gotowane w pikantnym gulaszu z pomidorów i pieprzu z dodatkiem cebuli i czosnku. 

Wydaje mi się, że szakszuka zyskała popularność dzięki swojej prostocie i podstawowym składnikom które zawsze znajdują się w naszej kuchni. Uwielbiam jajka na śniadanie zwłaszcza w takiej postaci, ale możesz dodać ulubioną sałatkę lub pieczywo i masz pyszny, pełnowartościowy obiad w kilka minut.

Szakszuka Szakszuka SzakszukaSzakszuka

Słodkie Gotowanie

Szakszuka

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 5 minut + 15 minut gotowania

Składniki

  • 4 jajka
  • 400 g pomidorów z puszki lub 4 świeże i obrane ze skóry
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 puszki fasoli czerwonej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • sól, pieprz, chilli do smaku

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • bazylia
  • szczypiorek
  • tosty

Instrukcje

  1. Cebulę i paprykę pokrój i podsmaż na oleju, dodaj czosnek.
  2. Kiedy wszystko na patelni się wymiesza wlej pomidory z puszki (lub świeże, obrane ze skóry i pokrojone kostkę) i dodaj przyprawy.
  3. Gotuj na małym ogniu przez ok 3-4 minuty aż trochę wody odparuje z pomidorów.
  4. Zrób wgłębienia w pomidorach, wbij jajka i gotuj na wolnym ogniu. Po około 5 minutach zacznij gotować pod przykryciem jeszcze przez 10 minut, aż jajka zetną się do twojego ulubionego stopnia.
  5. Podaj z bazylią lub szczypiorkiem i tostami.

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *