Śniadania
Szakszuka
5 minut + 15 minut gotowania
W dosłownym tłumaczeniu szakszuka to wielki bałagan. Wegetariańskie danie kuchni tunezyjskiej którego tradycyjna receptura to w zasadzie jajka gotowane w pikantnym gulaszu z pomidorów i pieprzu z dodatkiem cebuli i czosnku.
Wydaje mi się, że szakszuka zyskała popularność dzięki swojej prostocie i podstawowym składnikom, które zawsze znajdują się w naszej kuchni. Uwielbiam jajka na śniadanie, zwłaszcza w takiej postaci, ale możesz dodać ulubioną sałatkę lub pieczywo i masz pyszny, pełnowartościowy obiad w kilka minut.

Szakszuka
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 5 minut + 15 minut gotowania
Składniki
- 4 jajka
- 400 g pomidorów z puszki lub 4 świeże i obrane ze skóry
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 puszki fasoli czerwonej
- 1/2 papryki czerwonej
- sól, pieprz, chilli do smaku
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- bazylia
- szczypiorek
- tosty
Instrukcje
- Cebulę i paprykę pokrój i podsmaż na oleju, dodaj czosnek.
- Kiedy wszystko na patelni się wymiesza, dodaj fasolę, wlej pomidory z puszki (lub świeże, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę) i dodaj przyprawy.
- Gotuj na małym ogniu przez ok. 3-4 minuty, aż trochę wody odparuje z pomidorów.
- Zrób wgłębienia w pomidorach, wbij jajka i gotuj na wolnym ogniu. Po ok. 5 minutach zacznij gotować pod przykryciem jeszcze przez 10 minut, aż jajka zetną się do twojego ulubionego stopnia.
- Podaj z bazylią lub szczypiorkiem i tostami.
www.slodkiegotowanie.pl
a tą fasolę to kiedy dodać?!!
Słuszna uwaga, jakoś mi to umknęło ale przepis już poprawiony. Fasolę dodaj razem z pomidorami.
Pozdrawiam.