Do pracy | Szybkie
Szybka pizza śniadaniowa z jajkami i pesto
10 minut + 6 minut pieczenie
Są przepisy, do których chętnie i często wracamy. Co nas do tego skłania? Szybkość, łatwość wykonania, domowe smaki, albo proste składniki, które mamy akurat w domu. Pizza śniadaniowa z jajkami i pesto była u mnie w tym tygodniu co drugi dzień. Jest szybka i mega łatwa do zrobienia. Do tego zawiera składniki, które zazwyczaj zawsze mam w domu. Jeśli akurat czegoś Wam brakuje do przygotowania tego przepisu – podmieńcie dany składnik i zróbcie pizzę pod siebie, ale na podstawie tego przepisu. Jeśli chcecie, dodajcie szynkę parmeńską, zioła, dowolny ser lub cokolwiek innego.
Boicie się używać drożdży? W tym przepisie na pizze używacie tylko proszku do pieczenia – co maksymalnie skraca czas przygotowania. To znaczy, że pizza jest gotowa w 15 minut! Rozgrzanie piekarnika zajmuje więcej czasu. Polecam rozgrzać go do najwyższej możliwej temperatury jaką macie w ustawieniach. Wysoka temperatura dobrze działa na pizzę. Mój piekarnik rozgrzewa się do 250°C, nagrzewam go z funkcją grzałki dolnej i wkładam blachę z pizzą najniżej jak to możliwe.
Próbowałam tego przepisu z pieczeniem góra-dół i wiem, że to nie działa. Ciasto nie zdąży się wypiec, a jajka już są gotowe. Dlatego ważne! Max temperatura, dolna grzałka i 6-7 minut pieczenia. Przy tej temperaturze nie spuszczajcie piekarnika z oczu (każdy piecze inaczej), dla mojej pizzy 6 minut było wystarczająco – 7 minut oznaczało przegotowane jajka (białko i żółtko ścięte w całości).
Jeśli oczekujecie idealnych jajek ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem wyjmijcie pizzę, kiedy zobaczycie, że właśnie ostatni kawałek białka nie jest już surowy. Nie ma co patrzeć na wygląd ciasta, bo ciasto będzie jasne, ale dzięki podsypanej do rozwałkowania kaszce kukurydzianej jest lekko chrupiące. Możecie również użyć ciasta kupnego, ale samodzielne wykonanie ciasta zajmie Wam tylko 2 minuty.
Dużo tych informacji jak na szybki i łatwy przepis na pizzę śniadaniową… Wiem, ale kiedy pizza wyjdzie Wam idealnie, będziecie wracać do niej co weekend i za każdym razem będzie lepsza. Połączenie intensywnego pesto, aromatycznych suszonych pomidorów, ciągnącej kremowej mozzarelli i delikatnych jajek składa się na śniadanie idealne! Zobaczycie sami. Od teraz włoska Margherita ma konkurencję!
Przepisy na szybkie śniadania znajdziecie tutaj:
Kakaowy placek owsiany z patelni
Fit kasza manna o smaku szarlotki
Kanapka Caprese z pesto orzechowym
Tosty francuskie z masłem orzechowym i bananami

Szybka pizza śniadaniowa z jajkami i pesto
Ilość porcji: 1 średnia pizza
Czas przygotowania: 10 minut + 6 minut pieczenie
Składniki
CIASTO: (lub użyj gotowego kupnego ciasta)
- 220 g mąki pszennej
- 110 ml ciepłej wody
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
DODATKI:
- 1 kopiasta łyżka pesto z tego przepisu (lub gotowe ze sklepu)
- 5 suszonych pomidorów (odsączonych z oleju)
- 1 kulka mozzarelli
- 3-4 jajka
- 1 łyżka startego parmezanu
- szczypiorek do posypania
- pieprz na wierzch
- 1 łyżka kaszki kukurydzianej lub manny do podsypania pod ciasto
Instrukcje
- Piekarnik rozgrzej tylko z grzałką dolną do maximum, u mnie jest to 250°C. Rozgrzewaj razem z blachą której używasz do pieczenia - musi się dobrze nagrzać.
CIASTO:
- Wszystkie składniki wrzuć do miski, wymieszaj łyżką. Kiedy składniki się połączą zagnieć ciasto ręcznie, odstaw i przykryj ściereczką.
- Posyp blat drobną kaszką kukurydzianą lub kaszą manną i rozwałkuj ciasto. Placek nie musi być idealnie okrągły. Środek niech będzie cieńszy a boki trochę grubsze.
DODATKI:
- Kiedy odłożysz ciasto na bok i czekasz na piekarnik przygotuj składniki. Mozzarellę pokrój w plastry a następnie porwij na mniejsze kawałki. Pomidory suszone pokrój w cienkie paski.
- Rozwałkowany blat posmaruj zielonym pesto. Następnie rzuć pokrojone pomidory suszone i rozłóż mozzarellę. Zrób miejsce na wbicie jaj (ułożyłam ser tak aby zrobić miejsce na jajka tak żeby się nie rozlały).
PIECZENIE:
- Włóż pizzę do nagrzanego piekarnika. Blachę włóż jak najniżej piekarnika i piecz 6-7 minut. Obserwuj pieczenie, bo chwila nieuwagi i jajka się ugotują (a chodzi o to aby białko się ścięło a żółtko po przekrojeniu wylało).
- Wyjmij pizzę z piekarnika. Posyp parmezanem, szczypiorkiem i pieprzem. Pizza w tym czasie chwilę odpocznie, więc jajka jeszcze trochę dojdą (dlatego lepiej wyjąć je wcześniej z piekarnika).
- Podawaj od razu.
www.slodkiegotowanie.pl