Ciasta i desery
Szybki jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką
15 minut + 45 minut pieczenie
Pyszna szarlotka wypełniony aromatem waniliowego budyniu. Bardzo prosta i szybka do przyrządzenia. Tak samo szybko znika. Jesz i nie wiesz kiedy – dosłownie 🙂 . Lekko kwaśne jabłka, waniliowy budyń i maślana kruszonka – idealna równowaga. Spójrz do przepisu, zobacz jak mało składników potrzebujesz. Pewne źródła mówią, że jabłecznik z budyniem i kruszonką jest jednym z najczęściej wykonywanych przepisów przez moich czytelników. Prościej mówiąc, bardzo go lubicie 🙂 . Wcale się nie dziwię, bo jest prosty, nie musisz nic smażyć. Nawet będąc na podstawowym poziomie pieczenia ciast, poradzisz sobie.
Szybki Jabłecznik Z Budyniem i Maślaną Kruszonką
Może być popisowym ciastem dla zaprawionej gospodyni domowej jak i laika w pieczeniu.
Kocham cynamon, dlatego polecam spróbować również taką wersję szarlotki. Posyp na jabłka sporą ilość cynamonu i odrobinę brązowego cukru. A dla wyjątkowych miłośników cynamonu mam coś specjalnego – przepis na cynamonowe blondies z białą czekoladą. Eksplozja słodyczy i cynamonu, tylko dla najodważniejszych.
Szarlotka z kruszonką
zawsze kojarzy mi się z latem, wakacjami i kiedy jeszcze chodziłam do szkoły. Z wolnym, beztroskim czasem, na podwórku pełnym dzieciaków. W rodzinnym domu zawsze były jakieś smakołyki w formie wypieków. Zazwyczaj wciągałyśmy z siostrami coś słodkiego w trakcie zabawy. Na całe szczęście było dużo ruchu i mało czasu na siedzenie.
Słabość do słodkich wypieków pozostała ze mną do dziś. Kocham piec i jeść ciasta, jestem wielkim łakomczuchem 🙂 . Największą jednak radość sprawia mi, gdy wszystkim smakuje. Najbardziej lubię proste ciasta bez szachownicy z galaretki, ciężkich kremów i wielu bezowych warstw.
Lubisz przepisy z jabłkami?
Kto nie lubi 🙂 Sprawdź to zestawienie:
Rożki francuskie z jabłkami i solonym karmelem
Ryż na mleku z jabłkami i cynamonem
Fit kasza manna o smaku szarlotki
Szybki jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką
Ilość porcji: forma 38x25 cm
Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut pieczenie
Składniki
Ciasto:
- 560 g mąki pszennej (ok. 4 szklanki)
- 250 g masła
- 25 g śmietany (2 łyżki)
- 30 g oleju (2 łyżki)
- 240 g cukru (ok. 1 szklanka)
- 2 jajka
- 15 g proszku do pieczenia (1 opakowanie)
Dodatkowo:
- 4 duże jabłka lub 6 małych
- 2 budynie waniliowe po 40 g
- 750 ml mleka
- 45 g cukru (3 łyżki)
Instrukcje
- Składniki na ciasto posiekać za pomocą noża, jak najdokładniej możesz. Resztę zagnieć ręką, możliwie najkrócej jak się da.
- Powstałe ciasto podziel na dwie równe części i oba włóż do zamrażalnika na 2-3 godziny lub na całą noc jeśli zamierzasz robić ciasto następnego dnia.
- Jabłka obierz i wydrąż gniazda nasienne. Każde jabłko pokrój na ósemki.
- Formę o wymiarach 38 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zetrzyj jedną część ciasta i poukładaj jabłka.
- Ugotuj budynie: 500 ml mleka zagotuj z cukrem, w 250 ml mleka rozpuść budyń. Wlej do gotującego się mleka i wymieszaj.
- Gorący budyń wylej na jabłka. Wyjmij z zamrażalnika drugą część ciasta i zetrzyj na budyń.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C na 45 - 50 minut.
www.slodkiegotowanie.pl