Szybki jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką

Ciasta i desery

Szybki jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką

15 minut + 45 minut pieczenie

Pyszny jabłecznik wypełniony aromatem waniliowego budyniu. Bardzo prosty i szybki do przyrządzenia. Tak samo szybko znika. Jesz i nie wiesz kiedy, dosłownie 🙂 . Lekko kwaśne jabłka, waniliowy budyń i maślana kruszonka – idealna równowaga.

Kocham cynamon, dlatego polecam spróbować również taką wersję. Posyp na jabłka sporą ilość cynamonu i odrobinę brązowego cukru. Dla miłośników cynamonu mam coś specjalnego, mianowicie cynamonowe blondies z białą czekoladą.

To ciasto zawsze kojarzy mi się z latem, wakacjami i kiedy jeszcze chodziłam do szkoły – z wolnym, beztroskim czasem, na podwórku pełnym dzieciaków. W rodzinnym domu zawsze były jakieś smakołyki w formie wypieków. Więc zazwyczaj wciągałyśmy z siostrami coś słodkiego w trakcie zabawy. Na całe szczęście było dużo ruchu i mało czasu na siedzenie. Słabość do słodkich wypieków pozostała ze mną do dziś. Kocham piec i jeść wszelkiego rodzaju ciasta, jestem wielkim łakomczuchem 🙂 . Największą jednak radość sprawia mi, gdy wszystkim smakuje.

Szybki jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką Szybki jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką Szybki jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką

Słodkie Gotowanie

Szybki jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką

Ilość porcji: 18-21

Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut pieczenie

Składniki

Ciasto:

  • 560 g mąki pszennej (ok. 4 szklanki)
  • 250 g masła
  • 24 g śmietany (2 łyżki)
  • 30 g oleju (2 łyżki)
  • 240 g cukru (ok. 1 szklanka)
  • 2 jajka
  • 15 g proszku do pieczenia (1 opakowanie)

Dodatkowo:

  • 4 duże jabłka lub 6 małych
  • 2 budynie waniliowe po 40 g
  • 750 ml mleka
  • 45 g cukru (3 łyżki)

Instrukcje

  1. Składniki na ciasto posiekać za pomocą noża, jak najdokładniej możesz. Resztę zagnieć ręką, możliwie najkrócej jak się da.
  2. Powstałe ciasto podziel na dwie równe części i oba włóż do zamrażalnika na 2-3 godziny lub na całą noc jeśli zamierzasz robić ciasto następnego dnia.
  3. Jabłka obierz i wydrąż gniazda nasienne. Każde jabłko pokrój na ósemki.
  4. Formę o wymiarach 38 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zetrzyj jedną część ciasta i poukładaj jabłka.
  5. Ugotuj budynie: 500 ml mleka zagotuj z cukrem, w 250 ml mleka rozpuść budyń. Wlej do gotującego się mleka i wymieszaj.
  6. Gorący budyń wylej na jabłka. Wyjmij z zamrażalnika drugą część ciasta i zetrzyj na budyń.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C na 45 - 50 minut.

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *