Ciasta i desery
Szybki jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką
15 minut + 45 minut pieczenie
Pyszny jabłecznik wypełniony aromatem waniliowego budyniu. Bardzo prosty i szybki do przyrządzenia. Tak samo szybko znika. Jesz i nie wiesz kiedy, dosłownie 🙂 . Lekko kwaśne jabłka, waniliowy budyń i maślana kruszonka – idealna równowaga.
Kocham cynamon, dlatego polecam spróbować również taką wersję. Posyp na jabłka sporą ilość cynamonu i odrobinę brązowego cukru. Dla miłośników cynamonu mam coś specjalnego, mianowicie cynamonowe blondies z białą czekoladą.
To ciasto zawsze kojarzy mi się z latem, wakacjami i kiedy jeszcze chodziłam do szkoły – z wolnym, beztroskim czasem, na podwórku pełnym dzieciaków. W rodzinnym domu zawsze były jakieś smakołyki w formie wypieków. Więc zazwyczaj wciągałyśmy z siostrami coś słodkiego w trakcie zabawy. Na całe szczęście było dużo ruchu i mało czasu na siedzenie. Słabość do słodkich wypieków pozostała ze mną do dziś. Kocham piec i jeść wszelkiego rodzaju ciasta, jestem wielkim łakomczuchem 🙂 . Największą jednak radość sprawia mi, gdy wszystkim smakuje.

Szybki jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką
Ilość porcji: 18-21
Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut pieczenie
Składniki
Ciasto:
- 560 g mąki pszennej (ok. 4 szklanki)
- 250 g masła
- 24 g śmietany (2 łyżki)
- 30 g oleju (2 łyżki)
- 240 g cukru (ok. 1 szklanka)
- 2 jajka
- 15 g proszku do pieczenia (1 opakowanie)
Dodatkowo:
- 4 duże jabłka lub 6 małych
- 2 budynie waniliowe po 40 g
- 750 ml mleka
- 45 g cukru (3 łyżki)
Instrukcje
- Składniki na ciasto posiekać za pomocą noża, jak najdokładniej możesz. Resztę zagnieć ręką, możliwie najkrócej jak się da.
- Powstałe ciasto podziel na dwie równe części i oba włóż do zamrażalnika na 2-3 godziny lub na całą noc jeśli zamierzasz robić ciasto następnego dnia.
- Jabłka obierz i wydrąż gniazda nasienne. Każde jabłko pokrój na ósemki.
- Formę o wymiarach 38 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zetrzyj jedną część ciasta i poukładaj jabłka.
- Ugotuj budynie: 500 ml mleka zagotuj z cukrem, w 250 ml mleka rozpuść budyń. Wlej do gotującego się mleka i wymieszaj.
- Gorący budyń wylej na jabłka. Wyjmij z zamrażalnika drugą część ciasta i zetrzyj na budyń.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C na 45 - 50 minut.
www.slodkiegotowanie.pl