Szybki jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką

Ciasta i desery

Szybki jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką

15 minut + 45 minut pieczenie

Pyszna szarlotka wypełniony aromatem waniliowego budyniu. Bardzo prosta i szybka do przyrządzenia. Tak samo szybko znika. Jesz i nie wiesz kiedy – dosłownie 🙂 . Lekko kwaśne jabłka, waniliowy budyń i maślana kruszonka – idealna równowaga. Spójrz do przepisu, zobacz jak mało składników potrzebujesz. Pewne źródła mówią, że jabłecznik z budyniem i kruszonką jest jednym z najczęściej wykonywanych przepisów przez moich czytelników. Prościej mówiąc, bardzo go lubicie 🙂 . Wcale się nie dziwię, bo jest prosty, nie musisz nic smażyć. Nawet będąc na podstawowym poziomie pieczenia ciast, poradzisz sobie.

Szybki Jabłecznik Z Budyniem i Maślaną Kruszonką

Może być popisowym ciastem dla zaprawionej gospodyni domowej jak i laika w pieczeniu.

Kocham cynamon, dlatego polecam spróbować również taką wersję szarlotki. Posyp na jabłka sporą ilość cynamonu i odrobinę brązowego cukru. A dla wyjątkowych miłośników cynamonu mam coś specjalnego – przepis na cynamonowe blondies z białą czekoladą. Eksplozja słodyczy i cynamonu, tylko dla najodważniejszych.

Szarlotka z kruszonką

zawsze kojarzy mi się z latem, wakacjami i kiedy jeszcze chodziłam do szkoły. Z wolnym, beztroskim czasem, na podwórku pełnym dzieciaków. W rodzinnym domu zawsze były jakieś smakołyki w formie wypieków. Zazwyczaj wciągałyśmy z siostrami coś słodkiego w trakcie zabawy. Na całe szczęście było dużo ruchu i mało czasu na siedzenie.

Słabość do słodkich wypieków pozostała ze mną do dziś. Kocham piec i jeść ciasta, jestem wielkim łakomczuchem 🙂 . Największą jednak radość sprawia mi, gdy wszystkim smakuje. Najbardziej lubię proste ciasta bez szachownicy z galaretki, ciężkich kremów i wielu bezowych warstw.

 

Lubisz przepisy z jabłkami?

Kto nie lubi 🙂 Sprawdź to zestawienie:

Rożki francuskie z jabłkami i solonym karmelem

Ryż na mleku z jabłkami i cynamonem

Fit kasza manna o smaku szarlotki

 

Szybki jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonkąSzybki jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką Szybki jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką

Słodkie Gotowanie

Szybki jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką

Ilość porcji: forma 38x25 cm

Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut pieczenie

Składniki

Ciasto:

  • 560 g mąki pszennej (ok. 4 szklanki)
  • 250 g masła
  • 25 g śmietany (2 łyżki)
  • 30 g oleju (2 łyżki)
  • 240 g cukru (ok. 1 szklanka)
  • 2 jajka
  • 15 g proszku do pieczenia (1 opakowanie)

Dodatkowo:

  • 4 duże jabłka lub 6 małych
  • 2 budynie waniliowe po 40 g
  • 750 ml mleka
  • 45 g cukru (3 łyżki)

Instrukcje

  1. Składniki na ciasto posiekać za pomocą noża, jak najdokładniej możesz. Resztę zagnieć ręką, możliwie najkrócej jak się da.
  2. Powstałe ciasto podziel na dwie równe części i oba włóż do zamrażalnika na 2-3 godziny lub na całą noc jeśli zamierzasz robić ciasto następnego dnia.
  3. Jabłka obierz i wydrąż gniazda nasienne. Każde jabłko pokrój na ósemki.
  4. Formę o wymiarach 38 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zetrzyj jedną część ciasta i poukładaj jabłka.
  5. Ugotuj budynie: 500 ml mleka zagotuj z cukrem, w 250 ml mleka rozpuść budyń. Wlej do gotującego się mleka i wymieszaj.
  6. Gorący budyń wylej na jabłka. Wyjmij z zamrażalnika drugą część ciasta i zetrzyj na budyń.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C na 45 - 50 minut.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *