Ciasta i desery
Szybkie ciasteczka owsiane z masłem orzechowym bez pieczenia
15 minut
Możecie znaleźć 15 minut na zrobienie czegoś słodkiego? Dodam tylko, że to coś słodkiego bez użycia piekarnika. Potrzebujecie podstawowych składników, z których zrobicie szybkie ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i jak wspomniałam wcześniej – bez pieczenia!
Do zrobienie ciasteczek potrzebujecie masła, cukru płatków owsianych, kakao i masła orzechowego. Są to główne składniki, które założę się, że macie w domu. U mnie żadnego z nich nie może zabraknąć, bo to podstawa podstaw w moich wypiekach 🙂 .
Te ciasteczka owsiane przechowują się bardzo dobrze – ok. 1 tydzień w szczelnie zamkniętym pojemniku lub zamrożone na ok. 3 miesiące.
Co zrobić, jeśli nie macie wszystkich podanych składników, a ciasteczka najlepiej, żeby były na już? Jest rozwiązanie, które smakuje tak samo dobrze:
- Masło orzechowe: użyjcie dowolnego masła orzechowego lub z nasion
- Płatki owsiane: jeśli macie ich za mało możecie dodać wiórki kokosowe
- Orzechy: dodajcie dowolne orzechy jakie macie
Podałam Wam mój ulubiony przepis na ciasteczka owsiane bez pieczenia, ale założę się, że każdy ma swój, zagrzebany gdzieś głęboko, może nawet przekazany od kogoś bardzo dawno. Z ogromną przyjemnością przeczytam przepis lub zobaczę zdjęcia Waszych ciasteczek. Podeślijcie na mój e-mail lub pokażcie w komentarzu.
To nie są jedyne ciasteczka, jakie u mnie znajdziecie, zobaczcie również te:
Waniliowe ciasteczka maślane z herbatą Rooibos
Ciasteczka brownie z solonym karmelem
Szybkie ciasteczka owsiane z masłem orzechowym bez pieczenia
Ilość porcji: 30 sztuk
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki
- 120 g masła
- 250 g cukru białego
- 30 g niesłodzonego kakao
- 120 ml mleka
- 130 g masła orzechowego
- 60 g orzechów arachidowych niesolonych
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki siemienia lnianego zmielonego
- 300 g płatków owsianych górskich
Instrukcje
- W garnku rozpuść masło na średnim ogniu. Dodaj cukier i kakao i mieszaj do momentu połączenia składników.
- Dodaj mleko i wymieszaj. Kontynuuj gotowanie na średnim ogniu do momentu wrzenia i gotuj tak przez jeszcze 2 minuty.
- Zdejmij z ognia, dodaj masło orzechowe i ekstrakt waniliowy i mieszaj do momentu połączenia składników.
- Dodaj płatki owsiane i siemię lniane. Wszystko dokładnie wymieszaj i wykładaj łyżką lub gałkownicą do lodów na pergamin. Odstaw ciasteczka do całkowitego wystygnięcia i stężenia.
www.slodkiegotowanie.pl
Czy można pominąć siemie lniane?
Tak, na spokojnie można – wypróbowane przeze mnie obydwie wersje 🙂 Pozdrawiam.
Czy płatków owsianych nie trzeba wcześniej namoczyc?
Nie trzeba, ja nie moczyłam do tego przepisu.
Zrobiłam tak jak w przepisie i ciastka nie chciały się skleić. Dosypanie płatków nie pomogło. Co zrobiłam źle?
Możliwe, że były za krótko gotowane? Cukier i kakao należy tylko wymieszać i od razu dodać mleko. Mleko po zagotowaniu miało być podgrzewane jeszcze przez około 2 minuty zanim zdejmiesz z ognia – jedyne rozwiązanie jakie przychodzi mi do głowy :/ Szczerze, nie wiem co innego mogło pójść nie tak, ponieważ zawsze robię te ciasteczka w takich proporcjach.
Super fajny przepis i super fajnie i ładnie wyglądają te owsiane ciasteczka
Bardzo dziękuję, czy już wypróbowane? 🙂
Czy można pominąć cukier?
Raczej nie, ewentualnie zmniejszyłabym jego ilość, ale może to wpłynąć na konsystencję całej masy – bez cukru nie próbowałam.
Ja dałam erytrol zamiast cukru wyszły mega
Tak, ale w zamian trzeba dodać taką samą ilość soli.
Moje wyszły jakieś lepkie i od papieru trzeba nożem ściągać bo tak przyklejone a wszystko według przepisu i składniki gotowalam chwilę 🤔😕
Miałem identyko. Wziąłem całe ciasteczko i je zgniotłem w kulke i obtoczyłem w wiórkach kokosowych i wyszło znakomicie!
no pewnie 🙂
Ciasteczka wyszły pyszne, natomiast miałam trochę (o połowę) mniej orzechów włoskich i myślę, czy to była przyczyna, że nie stwardniały, tak jak myślałam. Po włożeniu do zamrażalnika ich twardość była odpowiednia, ale w temp. pokojowej zmiękły. Czy kakao można zastąpić czekoladą, jeśli tak, to w jakiej proporcji?
Bardzo się cieszę, że ciasteczka smakowały 🙂 . Masz rację, że z powodu małej ilości orzechów, masa nie miała się do czego przykleić i dlatego miałaś problemy z konsystencją. Nie zamieniałabym kakao na czekoladę, bo wtedy zmieni się przepis tzn. trzeba odjąć masło i kakao na rzecz czekolady, być może również, mleko. Jeśli przygotujesz ciasteczka z czekoladą to bardzo proszę o jakieś info 🙂 .
Pozdrawiam
Niestety ciastka nie chciały się połączyć i masa nie stężała pomimo przygotowania krok po kroku. Płatki owsiane górskie chyba warto wymieszać z błyskawicznymi ponieważ górskie są bardzo twarde i mało plastyczne. Może w tym jest problem?
Niestety, nie wiem czy akurat w tym jest problem, do tego przepisu używam tylko płatków owsianych górskich. Ciasteczka mogły nie stężeć ponieważ mleko po dodaniu nie zagotowało się, a od momentu zagotowania należy gotować jeszcze przez ok. 2 minuty (minuta w tą czy tamtą ma tutaj niestety duże znaczenie) – to jedyne wyjaśnienie. Zbyt krótko gotowane nie połączą się i będą lepkie, a zbyt długo zrobią się bardzo twarde.
Pozdrawiam
Po co gotowac maslo z mlekiem i cukrem az 2 minuty, jesli platki dodaje sie pozniej?
płatków owsianych nie gotujemy nawet przez chwilę.
Czy z płatkami błyskawicznymi też wyjdą ok? 🙂 Pozdrawiam
Jak najbardziej tak 🙂