Szybkie ciasteczka owsiane z masłem orzechowym bez pieczenia

Ciasta i desery

Szybkie ciasteczka owsiane z masłem orzechowym bez pieczenia

15 minut

Możecie znaleźć 15 minut na zrobienie czegoś słodkiego? Dodam tylko, że to coś słodkiego bez użycia piekarnika. Potrzebujecie podstawowych składników, z których zrobicie szybkie ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i jak wspomniałam wcześniej – bez pieczenia!

Do zrobienie ciasteczek potrzebujecie masła, cukru płatków owsianych, kakao i masła orzechowego. Są to główne składniki, które założę się, że macie w domu. U mnie żadnego z nich nie może zabraknąć, bo to podstawa podstaw w moich wypiekach 🙂 .

Te ciasteczka owsiane przechowują się bardzo dobrze – ok. 1 tydzień w szczelnie zamkniętym pojemniku lub zamrożone na ok. 3 miesiące.

Co zrobić, jeśli nie macie wszystkich podanych składników, a ciasteczka najlepiej, żeby były na już? Jest rozwiązanie, które smakuje tak samo dobrze:

  • Masło orzechowe: użyjcie dowolnego masła orzechowego lub z nasion
  • Płatki owsiane: jeśli macie ich za mało możecie dodać wiórki kokosowe
  • Orzechy: dodajcie dowolne orzechy jakie macie

Podałam Wam mój ulubiony przepis na ciasteczka owsiane bez pieczenia, ale założę się, że każdy ma swój, zagrzebany gdzieś głęboko, może nawet przekazany od kogoś bardzo dawno. Z ogromną przyjemnością przeczytam przepis lub zobaczę zdjęcia Waszych ciasteczek. Podeślijcie na mój e-mail lub pokażcie w komentarzu.

To nie są jedyne ciasteczka, jakie u mnie znajdziecie, zobaczcie również te:

Kruche ciasteczka twix

Waniliowe ciasteczka maślane z herbatą Rooibos

Ciasteczka brownie z solonym karmelem

Szybkie ciasteczka owsiane z masłem orzechowym bez pieczeniaSzybkie ciasteczka owsiane z masłem orzechowym bez pieczenia Szybkie ciasteczka owsiane z masłem orzechowym bez pieczenia Szybkie ciasteczka owsiane z masłem orzechowym bez pieczeniaSzybkie ciasteczka owsiane z masłem orzechowym bez pieczeniaSzybkie ciasteczka owsiane z masłem orzechowym bez pieczenia

Słodkie Gotowanie

Szybkie ciasteczka owsiane z masłem orzechowym bez pieczenia

Ilość porcji: 30 sztuk

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

  • 120 g masła
  • 250 g cukru białego
  • 30 g niesłodzonego kakao 
  • 120 ml mleka
  • 130 g masła orzechowego
  • 60 g orzechów arachidowych niesolonych
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego zmielonego
  • 300 g płatków owsianych górskich

Instrukcje

  1. W garnku rozpuść masło na średnim ogniu. Dodaj cukier i kakao i mieszaj do momentu połączenia składników.
  2. Dodaj mleko i wymieszaj. Kontynuuj gotowanie na średnim ogniu do momentu wrzenia i gotuj tak przez jeszcze 2 minuty.
  3. Zdejmij z ognia, dodaj masło orzechowe i ekstrakt waniliowy i mieszaj do momentu połączenia składników.
  4. Dodaj płatki owsiane i siemię lniane. Wszystko dokładnie wymieszaj i wykładaj łyżką lub gałkownicą do lodów na pergamin. Odstaw ciasteczka do całkowitego wystygnięcia i stężenia.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

  1. kretowisko -

    Zrobiłam tak jak w przepisie i ciastka nie chciały się skleić. Dosypanie płatków nie pomogło. Co zrobiłam źle?

    Odpowiedz
    • Słodkie Gotowanie -

      Możliwe, że były za krótko gotowane? Cukier i kakao należy tylko wymieszać i od razu dodać mleko. Mleko po zagotowaniu miało być podgrzewane jeszcze przez około 2 minuty zanim zdejmiesz z ognia – jedyne rozwiązanie jakie przychodzi mi do głowy :/ Szczerze, nie wiem co innego mogło pójść nie tak, ponieważ zawsze robię te ciasteczka w takich proporcjach.

      Odpowiedz
  2. Kasia -

    Ciasteczka wyszły pyszne, natomiast miałam trochę (o połowę) mniej orzechów włoskich i myślę, czy to była przyczyna, że nie stwardniały, tak jak myślałam. Po włożeniu do zamrażalnika ich twardość była odpowiednia, ale w temp. pokojowej zmiękły. Czy kakao można zastąpić czekoladą, jeśli tak, to w jakiej proporcji?

    Odpowiedz
    • Słodkie Gotowanie -

      Bardzo się cieszę, że ciasteczka smakowały 🙂 . Masz rację, że z powodu małej ilości orzechów, masa nie miała się do czego przykleić i dlatego miałaś problemy z konsystencją. Nie zamieniałabym kakao na czekoladę, bo wtedy zmieni się przepis tzn. trzeba odjąć masło i kakao na rzecz czekolady, być może również, mleko. Jeśli przygotujesz ciasteczka z czekoladą to bardzo proszę o jakieś info 🙂 .
      Pozdrawiam

      Odpowiedz
    • Karolla -

      Niestety ciastka nie chciały się połączyć i masa nie stężała pomimo przygotowania krok po kroku. Płatki owsiane górskie chyba warto wymieszać z błyskawicznymi ponieważ górskie są bardzo twarde i mało plastyczne. Może w tym jest problem?

      Odpowiedz
      • Słodkie Gotowanie -

        Niestety, nie wiem czy akurat w tym jest problem, do tego przepisu używam tylko płatków owsianych górskich. Ciasteczka mogły nie stężeć ponieważ mleko po dodaniu nie zagotowało się, a od momentu zagotowania należy gotować jeszcze przez ok. 2 minuty (minuta w tą czy tamtą ma tutaj niestety duże znaczenie) – to jedyne wyjaśnienie. Zbyt krótko gotowane nie połączą się i będą lepkie, a zbyt długo zrobią się bardzo twarde.
        Pozdrawiam

        Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *