Szybkie ciasto „Monte” z budyniem

Ciasta i desery

Szybkie ciasto „Monte” z budyniem

20 minut przygotowanie + 30 minut pieczenie

Maślane żółte ciasto i budyń waniliowy oblany czekoladą – czego tu nie kochać? To szybkie ciasto Monte z budyniem, które ratuje w kryzysowej sytuacji. U mnie ostatnio taka była 🙂 . Nie miałam składników na mój ukochany sernik, więc poratowałam się tym szybkim ciastem. Każdy z Was ma swój przepis na takie ciasto, nie mylę się prawda?

Oczywiście to ciasto nie nazywało się tak w moim starym zeszycie z przepisami 🙂 . Pierwotnie było to lane ciasto z budyniem i czekoladą – i tyle. Dopiero ostatnim razem ktoś powiedział, że to ciasto smakuje jak Monte. Wiedziałam, że coś mi przypomina, ale ktoś musiał mnie nakierować 😀 . Tak więc zwykłe, szare ciasto ze starego zeszytu, stało się popularnym deserem, który wszyscy znają.

Zabierając się za pieczenie, możecie użyć formy takiej wielkości, jak moja lub większej – na pewno nie mniejszej. Moje ciasto wyrosło w tej foremce więc ścinałam trochę górę, żeby wyrównać (były pyszne ciasteczka-kwadraty zjedzone jeszcze przed skończeniem ciasta). A co do samej konsystencji ciasta, to jest ono przyjemnie wilgotne, zrobione na maśle i ma śliczny żółty kolor.

Krem to budyń ugotowany w zmniejszonej ilości mleka. Na koniec wszystko polane rozpuszczoną mleczną czekoladą. Ciasto należy przechowywać w lodówce, długo zachowuje świeżość. Nie ma się co rozpisywać, bo miał to być prosty przepis na szybkie kryzysowe ciasto, więc do dzieła!

Więcej przepisów na szybkie ciasta:

Ciasto cytrynowa kostka

Ciasto jogurtowe z owocami

Ciasto cytrynowe na maśle

Szybkie ciasto Monte z budyniem i czekoladą Szybkie ciasto Monte z budyniem i czekoladą Szybkie ciasto Monte z budyniem i czekoladą

Słodkie Gotowanie

Szybkie ciasto „Monte” z budyniem

Ilość porcji: 1 foremka 21x25

Czas przygotowania: 20 minut przygotowanie + 30 minut pieczenie

Składniki

CIASTO:

  • 290 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka (również temp. pokojowa)
  • 150 ml mleka 3,2 % (temp pokojowa)

KREM:

  • 80 g budyniu waniliowego (2 opakowania)
  • 650 ml mleka 3,2 %
  • 3 łyżki cukru

CZEKOLADA:

  • 80 g czekolady mlecznej
  • 60 g śmietanki 30 %

Instrukcje

CIASTO:

  1. W osobnej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia.
  2. Masło utrzyj za pomocą miksera na puszystą masę. Dodaj jajka i ubijaj przez chwilę.
  3. Powoli dodawaj suche składniki. Pod koniec może być ciężko ubijać mikserem, wtedy możesz mieszać drewnianą łyżką, aby wszystko połączyć z grubsza.
  4. Dodaj mleko w temperaturze pokojowej i wymieszaj za pomocą miksera do połączenia.
  5. Wylej ciasto na blaszkę o wymiarach co najmniej 21 cm x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 25-30 minut *, aż wierzch będzie wyraźnie zrumieniony.
  6. Upieczone ciasto zostaw na 5 minut w otwartym piekarniku. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
  7. Jeśli ciasto wyrośnie za mocno, zetnij górę i odwróć je aby mieć jak najwięcej płaskiej powierzchni.

KREM:

  1. Budynie ugotuj w podanej ilości mleka z cukrem. Przykryj folią aby nie zrobił się na wierzchu kożuch i odstaw do wystygnięcia.
  2. Chłodny, ale nie zimny budyń wyłóż na ciasto. Jeśli całkowicie ostygnie będzie ciężko go wyłożyć.

CZEKOLADA:

  1. Rozdrobnioną czekoladę razem ze śmietanką wlej do miski i rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. Wystudzoną czekoladę polej na ciasto i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Przechowuj w lodówce.

UWAGI:

* Czas pieczenia zależy w dużej mierze od piekarnika, obserwuj ciasto. Ciasto powinno mieć złoty kolor, jeśli będziesz piec za długo będzie suche.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

      • Kaska -

        Aa, i wg mnie polewy powinno dać się więcej.
        Nie zakrywa całego budyniu (okrągła forma 25×25)
        Mimo że moja cEkolada miała więcej g, i dodałam proporcji lanie więcej śmietanki..
        Zobaczymy, co wyjdzie bo ciasto stygnie.
        Na wierch dodałam solone migdały w sezamie, żeby przelamac nieco słodkość.

        Ciasto słabo wyrosło ale nie wydaje się być suche.

        Odpowiedz
      • Marika -

        Z góry mocno przypieczone, na dnie zakalec. Wszystko wg przepisu. Składniki wyjęte na 3h przed przygotowaniem.
        Cale szczęście że lubię zakalec

        Odpowiedz
      • Sandra -

        Z pewnością to ciasto nie należy do szybkich czy najłatwiejszych, ciasto jest ścisłe (mało smaczne), ponadto potrafi wyjść zakalec. Niestety przyjaciółce również to ciasto nie wyszło. Jedyne co wychodzi to budyń, polewa też pozostawia wiele do życzenia. Podsumowując, najlepiej zrobić te ciasto na biszkopcie (wtedy będzie szybko), polewę też lepiej na własne wyczucie. Przepis na nic, może jedynie stanowić inspiracje

        Odpowiedz
        • Słodkie Gotowanie -

          Według mnie biszkopt zajmuje zdecydowanie więcej czasu i wiele osób się go boi, dlatego wybrałam taki spód. Napisałam też, że należy obserwować ciasto podczas pieczenia, nie sugerować się samym czasem. Ciasto powinno być zwarte ale wilgotne, jeśli takie nie było to jest to niestety zbyt długi czas pieczenia.

          Odpowiedz
  1. Kasia -

    Witam, przepis rewelacyjny, tylko… na początku (po połączeniu masła z jajkami) jak zawsze u mnie wyszła mi zważona kaszka zamiast idealnego ciasta 🙁 no ale dalam rade zrobic w koncu idealnie ale następnie w piekarniku po 15 min nie było widać nic jakoby ciasto miało wzbijac się w górę… eh

    Odpowiedz
    • Ula -

      Budyń + czekolada ok, ale ciasto wyszło niestety okropnie twarde i suche. Piekłam zgodnie z przepisem. Cała blacha ląduje w koszu. Nie zapisuję przepisu.

      Odpowiedz
      • Słodkie Gotowanie -

        Piekła Pani za długo, ciasto przygotowałam dzisiaj po raz kolejny, według tego przepisu i nie jest suche ani twarde. Należy pamiętać, że każdy piekarnik piecze inaczej, ciasto powinno być ładnie zarumienione.

        Odpowiedz
        • Kasia -

          Mi też słabo wyrosło….
          Balam się, że będę musiała przycinać, a tu do połowy foremki ledwo…
          Do tego opakowanie budyniu to 60 g. Więc 2 to 120 a nie 80.
          Nadzieję że ciasto nie wyjdzie suche. Obsewrowalam i wyjęłam po 23 min
          Trochę mi go za dużo wyszło bo zasugerowałam się liczna opakowań, w połowie sypania drugiego się zorientowałam….

          Odpowiedz
          • Słodkie Gotowanie -

            Moje budynie miały właśnie taką gramaturę jaką podałam w przepisie 🙂 foremki użyłam prostokątnej o wymiarze 21X25 cm, mimo to mam nadzieję, że ciasto będzie smakować. Solone migdały to super pomysł 🙂

    • Słodkie Gotowanie -

      Jajka lub mleko było zimne. Do każdego ciasta składniki muszą mieć temperaturę pokojową, chyba że jest wyraźnie napisane, że któryś składnik powinien być zimny lub gorący. Jeśli nie mają temp. pokojowej zazwyczaj wychodzi zakalec.

      Odpowiedz
    • Meggi -

      Warto byłoby wspomnieć, aby budyń zrobić z mniejszej ilości mleka. Ciasto jako tako wyszło, ale już budyń spieprzyłam. Wyszedł zbyt rzadki, a próbując ratować go najwzywczajniej poległam. A i tak robiłam z mniejszej ilości mleka niż zalecane na opakowaniu.

      Odpowiedz
      • Iza -

        Bałam się robić to ciasto, czytając komentarze, ale jak na razie wszystko jest idealne. Ciasto super wilgotne, budyń gęsty wyłożony, i zaraz polewam czekoladą.

        Odpowiedz
      • Andy -

        Wczoraj po raz drugi podeszłam do przepisu. Ciasto zrobiłam tak samo wysokie ale odpowiednio przyciete i odwrócone dołem do góry, budyń zrobiłam z 1l mleka i 3 opakowań budyniu i nakladalam ciepły więc łatwiej się rozprowadzał, a do czekolady (100g) dodałam tylko 30ml napoju owsianego bo nie miałam śmietanki, zamiast 60ml. Wyszło spoko 😉 Zastanawiam się jednak jak sprawić, żeby spod był bardziej miękki? Oddzielić białka, ubić i dodać na końcu już po dodaniu mleka? Czy to może wypalić?

        Odpowiedz
  2. Andy -

    Zrobiłam! Super smaczne! Jednak widzę kilka rzeczy do poprawy, bo nie wiem czy innym też, ale mnie spód wyszedl za duży i suchy, a budyń nawet ciepły trudny jest to wyłożenia. Z kolei czekolada wychodzi zbyt płynna i jeśli budyń nie przylega ciasno do blachy i nie jest super równy to albo spływa po bokach ciasta albo gromadzi się w miejscach, gdzie budyń jest niższy. Ilość spodu ograniczyłabym więc o połowę, do budyniu dodałbym trochę więcej mleka, a do polewy więcej czekolady. Wtedy mała blacha 20x21cm będzie idealna. Zaproponowane modyfikacje przepisu nie zmieniają jednak faktu, że ciasto absolutnie wymiata! Jeśli ktoś ma sugestie jak rozwiązać suchość spodu to chętnie wypróbuję!

    Odpowiedz
    • Słodkie Gotowanie -

      Bardzo mi miło i cieszę się, że ciasto smakowało 🙂 . W przepisie jest informacja, że jeśli ciasto wyrośnie zbyt duże należy ściąć górę, żeby otrzymać jak najwięcej płaskiej powierzchni. Czekoladę trzeba wylać dopiero kiedy ostygnie prawie całkowicie, a z kolei budyń musi być jeszcze dość ciepły – wtedy będzie łatwiej go rozprowadzić i będzie ładnie przylegał do ciasta 🙂 .
      Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
      • Andt -

        Ścięłam ciasto z góry, ale trudno było mi powiedzieć czy wystarczająco bez rozkrojenia go. Popracuje nad tym. Mój budyń był jeszcze ciepły, ale chyba bałam się, że spód się zaparzy od niego.
        Pytanie jeszcze do spodu o połączenie masła i jajek – jak zapobiec rozwarstwieniu? Podgrzewanie nie zadziałało. Czy to mogła być przyczyna jego suchości?

        Odpowiedz
        • Słodkie Gotowanie -

          Może jajka były za zimne dlatego masło i jajka się rozwarstwiły, ale to nie powinno mieć wpływu na końcowy efekt ciasta. Jeśli chodzi o suchość to możliwe, ze piekł się troszkę za długo, każdy piekarnik piecze inaczej , ciasto po upieczeniu powinno być jasne.

          Odpowiedz
  3. Meggi -

    Warto byłoby wspomnieć, aby budyń zrobić z mniejszej ilości mleka. Ciasto jako tako wyszło, ale już budyń spieprzyłam. Wyszedł zbyt rzadki, a próbując ratować go najwzywczajniej poległam. A i tak robiłam z mniejszej ilości mleka niż zalecane na opakowaniu.

    Odpowiedz
  4. Słodkie Gotowanie -

    Meggi, w przepisie jest informacja, żeby budyń zrobić w 650 ml mleka – nie według instrukcji na opakowaniu. Na opakowaniu jest informacja o 1 l mleka, a to naprawdę duża różnica w tym przypadku. Lepiej nie dodawać MNIEJ niż 650 ml mleka bo budyń będzie za gęsty.

    Odpowiedz
    • Słodkie Gotowanie -

      Na Instagramie w wyróżnionej relacji przygotowuję to ciasto i ciasto z rabarbarem krok po kroku – może Pani zobaczyć że tam wszystko wyszło, prawdopodobnie składniki ciasta nie były w temperaturze pokojowej.

      Odpowiedz
  5. hanka -

    ciasto (spód) wyszło mi idealnie, a niemal zawsze wychodzi mi zakalec, bo się spieszę i część produktów wyjmuję bezpośrednio z lodówki. Tu było tak podkreślone, że temperatura pokojowa, że grzecznie wszystko wyjęłam i czekałam 😉 Rzeczywiście urosło z górką więc ścięłam, budyń ciężko mi się nakładało i nie udało mi się uzyskać tak ładnej gładkiej powierzchni, czekoladę rozpuściłam bez śmietany. Jak dla mnie – bardzo fajny przepis – dziękuję 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *