Ciasta i desery
Szybkie ciasto „Monte” z budyniem
20 minut przygotowanie + 30 minut pieczenie
Maślane żółte ciasto i budyń waniliowy oblany czekoladą – czego tu nie kochać? To szybkie ciasto Monte z budyniem, które ratuje w kryzysowej sytuacji. U mnie ostatnio taka była 🙂 . Nie miałam składników na mój ukochany sernik, więc poratowałam się tym szybkim ciastem. Każdy z Was ma swój przepis na takie ciasto, nie mylę się prawda?
Oczywiście to ciasto nie nazywało się tak w moim starym zeszycie z przepisami 🙂 . Pierwotnie było to lane ciasto z budyniem i czekoladą – i tyle. Dopiero ostatnim razem ktoś powiedział, że to ciasto smakuje jak Monte. Wiedziałam, że coś mi przypomina, ale ktoś musiał mnie nakierować 😀 . Tak więc zwykłe, szare ciasto ze starego zeszytu, stało się popularnym deserem, który wszyscy znają.
Zabierając się za pieczenie, możecie użyć formy takiej wielkości, jak moja lub większej – na pewno nie mniejszej. Moje ciasto wyrosło w tej foremce więc ścinałam trochę górę, żeby wyrównać (były pyszne ciasteczka-kwadraty zjedzone jeszcze przed skończeniem ciasta). A co do samej konsystencji ciasta, to jest ono przyjemnie wilgotne, zrobione na maśle i ma śliczny żółty kolor.
Krem to budyń ugotowany w zmniejszonej ilości mleka. Na koniec wszystko polane rozpuszczoną mleczną czekoladą. Ciasto należy przechowywać w lodówce, długo zachowuje świeżość. Nie ma się co rozpisywać, bo miał to być prosty przepis na szybkie kryzysowe ciasto, więc do dzieła!
Więcej przepisów na szybkie ciasta:

Szybkie ciasto „Monte” z budyniem
Ilość porcji: 1 foremka 21x25
Czas przygotowania: 20 minut przygotowanie + 30 minut pieczenie
Składniki
CIASTO:
- 290 g mąki pszennej uniwersalnej
- 180 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 150 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 jajka (również temp. pokojowa)
- 150 ml mleka 3,2 % (temp pokojowa)
KREM:
- 80 g budyniu waniliowego (2 opakowania)
- 650 ml mleka 3,2 %
- 3 łyżki cukru
CZEKOLADA:
- 80 g czekolady mlecznej
- 50 g śmietanki 30 %
Instrukcje
CIASTO:
- W osobnej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia.
- Masło utrzyj za pomocą miksera na puszystą masę. Dodaj jajka i ubijaj przez chwilę.
- Powoli dodawaj suche składniki. Pod koniec może być ciężko ubijać mikserem, wtedy możesz mieszać drewnianą łyżką, aby wszystko połączyć z grubsza.
- Dodaj mleko w temperaturze pokojowej i wymieszaj za pomocą miksera do połączenia.
- Wylej ciasto na blaszkę o wymiarach co najmniej 21 cm x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 25-30 minut *, aż wierzch będzie wyraźnie zrumieniony.
- Upieczone ciasto zostaw na 5 minut w otwartym piekarniku. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
- Jeśli ciasto wyrośnie za mocno, zetnij górę i odwróć je aby mieć jak najwięcej płaskiej powierzchni.
KREM:
- Budynie ugotuj w podanej ilości mleka z cukrem. Przykryj folią aby nie zrobił się na wierzchu kożuch i odstaw do wystygnięcia.
- Chłodny, ale nie zimny budyń wyłóż na ciasto. Jeśli całkowicie ostygnie będzie ciężko go wyłożyć.
CZEKOLADA:
- Rozdrobnioną czekoladę razem ze śmietanką wlej do miski i rozpuść w kąpieli wodnej.
- Wystudzoną czekoladę polej na ciasto i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Przechowuj w lodówce.
UWAGI:
* Czas pieczenia zależy w dużej mierze od piekarnika, obserwuj ciasto. Ciasto powinno mieć złoty kolor, jeśli będziesz piec za długo będzie suche.
www.slodkiegotowanie.pl
Super przepis, zapisuję !
Szkoda ze dopiero teraz zajrzałam do komentarzy 😐 niestety zakalec, ciasto nadal płynne mimo że juz 45 minut siedzi w piekarniku 😒 takie przepisy powinny być usuwane 👎👎👎
W komentarzach zdania są podzielone, jeśli komuś wychodzi, a komuś innemu nie to z pewnością nie oznacza to złego przepisu. Jeśli przepis byłby zły, to ciasto nikomu by nie wyszło…
Cóż ciasto jest przeze mnie przygotowane i zapisane w wyróżnionych relacjach na instagramie, może to dodatkowo pomoże w trakcie przygotowania.
Ciasto idealne. Wszystko trzeba robić zgodnie z przepisem. Jeżeli komuś nie wyszło to sprawa nie w przepisie. 200%polecam👍
tak, u mnie też zakalec, żałuję, że nie przeczytałam tych komentarzy wcześniej. kostka masła zmarnowana, NIE POLECAM!
Mój syn powiedział, że to ciasto jest genialne 🙂 bałam się że wyjdzie zakalec po przeczytaniu komentarzy ale wyszło pyszne!
Ciasto idealne. Wszystko trzeba robić zgodnie z przepisem. Jeżeli komuś nie wyszło to sprawa nie w przepisie. 200%polecam👍
koniecznie spróbuję:)
Bardzo się cieszę 🙂
Aa, i wg mnie polewy powinno dać się więcej.
Nie zakrywa całego budyniu (okrągła forma 25×25)
Mimo że moja cEkolada miała więcej g, i dodałam proporcji lanie więcej śmietanki..
Zobaczymy, co wyjdzie bo ciasto stygnie.
Na wierch dodałam solone migdały w sezamie, żeby przelamac nieco słodkość.
Ciasto słabo wyrosło ale nie wydaje się być suche.
Z góry mocno przypieczone, na dnie zakalec. Wszystko wg przepisu. Składniki wyjęte na 3h przed przygotowaniem.
Cale szczęście że lubię zakalec
Na moim profilu na instagramie możesz obejrzeć jak robię to ciasto, nic się nie dzieje.
Z pewnością to ciasto nie należy do szybkich czy najłatwiejszych, ciasto jest ścisłe (mało smaczne), ponadto potrafi wyjść zakalec. Niestety przyjaciółce również to ciasto nie wyszło. Jedyne co wychodzi to budyń, polewa też pozostawia wiele do życzenia. Podsumowując, najlepiej zrobić te ciasto na biszkopcie (wtedy będzie szybko), polewę też lepiej na własne wyczucie. Przepis na nic, może jedynie stanowić inspiracje
Według mnie biszkopt zajmuje zdecydowanie więcej czasu i wiele osób się go boi, dlatego wybrałam taki spód. Napisałam też, że należy obserwować ciasto podczas pieczenia, nie sugerować się samym czasem. Ciasto powinno być zwarte ale wilgotne, jeśli takie nie było to jest to niestety zbyt długi czas pieczenia.
Robię po raz pierwszy, biszkopt już stygnie. Nie mogę doczekać się aż już będzie gotowy
Zrobiłam wszystko jak w przepisie. Ciasto nie wyrosło.
Witam, przepis rewelacyjny, tylko… na początku (po połączeniu masła z jajkami) jak zawsze u mnie wyszła mi zważona kaszka zamiast idealnego ciasta 🙁 no ale dalam rade zrobic w koncu idealnie ale następnie w piekarniku po 15 min nie było widać nic jakoby ciasto miało wzbijac się w górę… eh
Marna ze mnie kucharka :/
Marna ze mnie kucharka :/
ciasto nie uroslo mimo że zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem
Budyń + czekolada ok, ale ciasto wyszło niestety okropnie twarde i suche. Piekłam zgodnie z przepisem. Cała blacha ląduje w koszu. Nie zapisuję przepisu.
Piekła Pani za długo, ciasto przygotowałam dzisiaj po raz kolejny, według tego przepisu i nie jest suche ani twarde. Należy pamiętać, że każdy piekarnik piecze inaczej, ciasto powinno być ładnie zarumienione.
Mi też słabo wyrosło….
Balam się, że będę musiała przycinać, a tu do połowy foremki ledwo…
Do tego opakowanie budyniu to 60 g. Więc 2 to 120 a nie 80.
Nadzieję że ciasto nie wyjdzie suche. Obsewrowalam i wyjęłam po 23 min
Trochę mi go za dużo wyszło bo zasugerowałam się liczna opakowań, w połowie sypania drugiego się zorientowałam….
Moje budynie miały właśnie taką gramaturę jaką podałam w przepisie 🙂 foremki użyłam prostokątnej o wymiarze 21X25 cm, mimo to mam nadzieję, że ciasto będzie smakować. Solone migdały to super pomysł 🙂
Standardowe opakowanie ma 40g, opakowania max i porcje rodzinne są o polowe większe.
Jajka lub mleko było zimne. Do każdego ciasta składniki muszą mieć temperaturę pokojową, chyba że jest wyraźnie napisane, że któryś składnik powinien być zimny lub gorący. Jeśli nie mają temp. pokojowej zazwyczaj wychodzi zakalec.
Warto byłoby wspomnieć, aby budyń zrobić z mniejszej ilości mleka. Ciasto jako tako wyszło, ale już budyń spieprzyłam. Wyszedł zbyt rzadki, a próbując ratować go najwzywczajniej poległam. A i tak robiłam z mniejszej ilości mleka niż zalecane na opakowaniu.
Bałam się robić to ciasto, czytając komentarze, ale jak na razie wszystko jest idealne. Ciasto super wilgotne, budyń gęsty wyłożony, i zaraz polewam czekoladą.
Będzie super 😉 idąc z przepisem krok po kroku musi się udać 🙂 Jestem ciekawa czy posmakuje Pani to ciacho.
Wczoraj po raz drugi podeszłam do przepisu. Ciasto zrobiłam tak samo wysokie ale odpowiednio przyciete i odwrócone dołem do góry, budyń zrobiłam z 1l mleka i 3 opakowań budyniu i nakladalam ciepły więc łatwiej się rozprowadzał, a do czekolady (100g) dodałam tylko 30ml napoju owsianego bo nie miałam śmietanki, zamiast 60ml. Wyszło spoko 😉 Zastanawiam się jednak jak sprawić, żeby spod był bardziej miękki? Oddzielić białka, ubić i dodać na końcu już po dodaniu mleka? Czy to może wypalić?
A czy ciasto gotowe do pieczenia ma być gęste czy lejące? Bo mi wyszło dość gestawe
To dobrze wyszło, bo powinno być dość gęste. Na Instagramie w wyróżnionej relacji możesz zobaczyć jak przygotowuję to ciasto 🙂
Zrobiłam! Super smaczne! Jednak widzę kilka rzeczy do poprawy, bo nie wiem czy innym też, ale mnie spód wyszedl za duży i suchy, a budyń nawet ciepły trudny jest to wyłożenia. Z kolei czekolada wychodzi zbyt płynna i jeśli budyń nie przylega ciasno do blachy i nie jest super równy to albo spływa po bokach ciasta albo gromadzi się w miejscach, gdzie budyń jest niższy. Ilość spodu ograniczyłabym więc o połowę, do budyniu dodałbym trochę więcej mleka, a do polewy więcej czekolady. Wtedy mała blacha 20x21cm będzie idealna. Zaproponowane modyfikacje przepisu nie zmieniają jednak faktu, że ciasto absolutnie wymiata! Jeśli ktoś ma sugestie jak rozwiązać suchość spodu to chętnie wypróbuję!
Bardzo mi miło i cieszę się, że ciasto smakowało 🙂 . W przepisie jest informacja, że jeśli ciasto wyrośnie zbyt duże należy ściąć górę, żeby otrzymać jak najwięcej płaskiej powierzchni. Czekoladę trzeba wylać dopiero kiedy ostygnie prawie całkowicie, a z kolei budyń musi być jeszcze dość ciepły – wtedy będzie łatwiej go rozprowadzić i będzie ładnie przylegał do ciasta 🙂 .
Pozdrawiam 🙂
Ścięłam ciasto z góry, ale trudno było mi powiedzieć czy wystarczająco bez rozkrojenia go. Popracuje nad tym. Mój budyń był jeszcze ciepły, ale chyba bałam się, że spód się zaparzy od niego.
Pytanie jeszcze do spodu o połączenie masła i jajek – jak zapobiec rozwarstwieniu? Podgrzewanie nie zadziałało. Czy to mogła być przyczyna jego suchości?
Może jajka były za zimne dlatego masło i jajka się rozwarstwiły, ale to nie powinno mieć wpływu na końcowy efekt ciasta. Jeśli chodzi o suchość to możliwe, ze piekł się troszkę za długo, każdy piekarnik piecze inaczej , ciasto po upieczeniu powinno być jasne.
W przepisie jest napisane że ma być chłodny…
ja przecięłam ciasto na połowę , nasączyłam spód, posmarowałam go cienko i na to położyłam drugą warstwę.
Super, wiele przepisów można traktować jako bazę do własnych pomysłów i przerabiania wedle uznania 🙂 .
A jak wyszło, trzyma się?
Warto byłoby wspomnieć, aby budyń zrobić z mniejszej ilości mleka. Ciasto jako tako wyszło, ale już budyń spieprzyłam. Wyszedł zbyt rzadki, a próbując ratować go najwzywczajniej poległam. A i tak robiłam z mniejszej ilości mleka niż zalecane na opakowaniu.
Meggi, w przepisie jest informacja, żeby budyń zrobić w 650 ml mleka – nie według instrukcji na opakowaniu. Na opakowaniu jest informacja o 1 l mleka, a to naprawdę duża różnica w tym przypadku. Lepiej nie dodawać MNIEJ niż 650 ml mleka bo budyń będzie za gęsty.
czy można ten przepis zrobić na blaszkę 25×40?
można, ale trzeba odpowiednio zwiększyć ilość składników, ewentualnie zostawić taką samą ilość ale ciasto będzie niższe i trzeba piec krócej.
Placek w smaku jest pyszny 😁 ale czy ciasto po upieczeniu ma być zbite i ciężkie ?
ciasto powinno być trochę jak gąbka, ale wilgotne 🙂
Wyszedł zakalec, nie polecam :/
Na Instagramie w wyróżnionej relacji przygotowuję to ciasto i ciasto z rabarbarem krok po kroku – może Pani zobaczyć że tam wszystko wyszło, prawdopodobnie składniki ciasta nie były w temperaturze pokojowej.
ciasto (spód) wyszło mi idealnie, a niemal zawsze wychodzi mi zakalec, bo się spieszę i część produktów wyjmuję bezpośrednio z lodówki. Tu było tak podkreślone, że temperatura pokojowa, że grzecznie wszystko wyjęłam i czekałam 😉 Rzeczywiście urosło z górką więc ścięłam, budyń ciężko mi się nakładało i nie udało mi się uzyskać tak ładnej gładkiej powierzchni, czekoladę rozpuściłam bez śmietany. Jak dla mnie – bardzo fajny przepis – dziękuję 🙂
Ja przed chwilą skończyłam to Ciasto- i pomimo tego że trochę się obawiałam czytając komentarze wyszło super 😁. Trochę ” szyłam” tzn. Budynie miałam większe 60gr także dałam więcej mleka i dałam cała tabliczkę czekolady i więcej śmietany i jest ekstra.
Dziękuję za przepis , dzieciaki będą miały radochę po sniadaniu.
Wyszedł zakalec. Pieczone zgodnie z przepisem.
Wyszło pyszne!❤️ zrobilam z budyniu waniliowego i malinowego bo takie mialam i polewę z gorzkiej czekolady. Myślę, że idealnie balansuje słodkość ciasta bo wg mnie dość slodkie. Dzieki za pomysł i zapisuje na przyszlosc❤️
A ja nie żałuję, że nie przeczytałam komentarzy przed wypróbowaniem, bo ciasto wyszło przepyszne. Wszystko zrobione zgodnie z przepisem 😊
Ja też nie czytałam komentarzy i wyszło super. Mąkę pszenną zmieszałm z mąką orkiszową, jutro dzieci dostaną na deser do sniadaniowki.
Absolutnie szybkie proste i smaczne ciasto ! Udane za pierwszym razem jedynie polewą zrobiłam po swojemu kakao masło cukier mleko i jest pyszne.
Absolutnie szybkie proste i smaczne ciasto ! Udane za pierwszym razem jedynie polewą zrobiłam po swojemu kakao masło cukier mleko i jest pyszne.