Szybkie ciasto „Monte” z budyniem

Ciasta i desery

Szybkie ciasto „Monte” z budyniem

20 minut przygotowanie + 30 minut pieczenie

Maślane żółte ciasto i budyń waniliowy oblany czekoladą – czego tu nie kochać? To szybkie ciasto Monte z budyniem, które ratuje w kryzysowej sytuacji. U mnie ostatnio taka była 🙂 . Nie miałam składników na mój ukochany sernik, więc poratowałam się tym szybkim ciastem. Każdy z Was ma swój przepis na takie ciasto, nie mylę się prawda?

Oczywiście to ciasto nie nazywało się tak w moim starym zeszycie z przepisami 🙂 . Pierwotnie było to lane ciasto z budyniem i czekoladą – i tyle. Dopiero ostatnim razem ktoś powiedział, że to ciasto smakuje jak Monte. Wiedziałam, że coś mi przypomina, ale ktoś musiał mnie nakierować 😀 . Tak więc zwykłe, szare ciasto ze starego zeszytu, stało się popularnym deserem, który wszyscy znają.

Zabierając się za pieczenie, możecie użyć formy takiej wielkości, jak moja lub większej – na pewno nie mniejszej. Moje ciasto wyrosło w tej foremce więc ścinałam trochę górę, żeby wyrównać (były pyszne ciasteczka-kwadraty zjedzone jeszcze przed skończeniem ciasta). A co do samej konsystencji ciasta, to jest ono przyjemnie wilgotne, zrobione na maśle i ma śliczny żółty kolor.

Krem to budyń ugotowany w zmniejszonej ilości mleka. Na koniec wszystko polane rozpuszczoną mleczną czekoladą. Ciasto należy przechowywać w lodówce, długo zachowuje świeżość. Nie ma się co rozpisywać, bo miał to być prosty przepis na szybkie kryzysowe ciasto, więc do dzieła!

Więcej przepisów na szybkie ciasta:

Ciasto cytrynowa kostka

Ciasto jogurtowe z owocami

Ciasto cytrynowe na maśle

Szybkie ciasto Monte z budyniem i czekoladą Szybkie ciasto Monte z budyniem i czekoladą Szybkie ciasto Monte z budyniem i czekoladą

Słodkie Gotowanie

Szybkie ciasto „Monte” z budyniem

Ilość porcji: 1 foremka 21x25

Czas przygotowania: 20 minut przygotowanie + 30 minut pieczenie

Składniki

CIASTO:

  • 290 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 120 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka 3,2 %

KREM:

  • 80 g budyniu waniliowego (2 opakowania)
  • 650 ml mleka 3,2 %
  • 3 łyżki cukru

CZEKOLADA:

  • 80 g czekolady mlecznej
  • 70 g śmietanki 30 %

Instrukcje

CIASTO:

  1. W osobnej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia.
  2. Masło utrzyj za pomocą miksera na puszystą masę. Dodaj jajka i ubijaj przez chwilę.
  3. Powoli dodawaj suche składniki. Pod koniec może być ciężko ubijać mikserem, wtedy możesz mieszać drewnianą łyżką, aby wszystko połączyć z grubsza.
  4. Dodaj mleko w temperaturze pokojowej i wymieszaj za pomocą miksera do połączenia.
  5. Wylej ciasto na blaszkę o wymiarach co najmniej 21 cm x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 25-30 minut, aż wierzch będzie wyraźnie zrumieniony.
  6. Upieczone ciasto zostaw na 5 minut w otwartym piekarniku. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
  7. Jeśli ciasto wyrośnie za mocno, zetnij górę i odwróć je aby mieć jak najwięcej płaskiej powierzchni.

KREM:

  1. Budynie ugotuj w podanej ilości mleka z cukrem. Przykryj folią aby nie zrobił się na wierzchu kożuch i odstaw do wystygnięcia.
  2. Chłodny, ale nie zimny budyń wyłóż na ciasto. Jeśli całkowicie ostygnie będzie ciężko go wyłożyć.

CZEKOLADA:

  1. Rozdrobnioną czekoladę razem ze śmietanką wlej do miski i rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. Wystudzoną czekoladę polej na ciasto i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

  1. Kasia -

    Witam, przepis rewelacyjny, tylko… na początku (po połączeniu masła z jajkami) jak zawsze u mnie wyszła mi zważona kaszka zamiast idealnego ciasta 🙁 no ale dalam rade zrobic w koncu idealnie ale następnie w piekarniku po 15 min nie było widać nic jakoby ciasto miało wzbijac się w górę… eh

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *