Do pracy
Tortilla z jajecznicą i awokado
15 minut
Uwielbiam śniadania.
I kocham jajecznicę.
Królową śniadań w mojej kuchni jest owsianka, ale tuż za nią idzie jajecznica. Kiedy masz więcej czasu, zaczynasz kombinować, co zmienić, żeby nie było nudno.
Idąc tym tropem, jakiś czas temu przygotowałam tortillę na śniadanie. Wypełniłam ją żółciutką jajecznicą, zrobioną na maśle. Dokładnie taką jak lubię.
Poważnie. Tyle razy przyrządzałam tortille, dlaczego nie przyszło mi do głowy, aby przygotować wersję śniadaniową. Przepis zawiera składniki, które zawsze są pod ręką, no może oprócz tortilli. Ale jeśli jej nie masz, a koniecznie chcesz wypróbować przepis – zrób grube naleśniki. Przecież też będzie pysznie, forma zostanie zachowana 🙂 .
Więc jeśli zdarzy ci się kochać śniadania… i jajecznicę to musisz to zrobić. Koniecznie daj znać jak poszło 🙂

Tortilla z jajecznicą i awokado
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki
- 2 tortille pszenne
- 4 łyżki serka śmietankowego lub jogurtu naturalnego
- 1 pomidor
- 1/3 świeżego ogórka (ok. 20 plastrów)
- 6 liści sałaty lodowej
- 1 kulka mozzarelli
- 1/2 awokado
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- sól i pieprz
Jajecznica
- 6 dużych jaj
- 1 łyżka masła
- garść szczypiorku
- sól i pieprz
Instrukcje
- Pokrój wszystkie składniki.
- Przygotuj jajecznicę na maśle. Niech będzie odrobinę bardziej ścięta niż zwykle.
- Tortille podgrzej na suchej patelni, na małym ogniu. Wystarczy minuta na obie strony.
- Podgrzaną tortille posmaruj serkiem śmietankowym lub jogurtem naturalnym, posyp solą i pieprzem. Rozłóż sałatę na całym placku, ogórka, mozzarellę, awokado, kukurydzę i pomidora. Na wierzch wyłóż jajecznicę.
- Zwiń tortillę: dół placka lekko naciągnij, aby składniki nie wypadły od spodu, następnie złóż placek z obu stron i zawiń folią do połowy lub cały jeśli zabierasz do pracy. Najlepiej smakuje na ciepło.
www.slodkiegotowanie.pl