Tortilla z łososiem, szpinakiem i sosem czosnkowym

Dania główne

Tortilla z łososiem, szpinakiem i sosem czosnkowym

20 minut

Dietetyczny i zdrowy obiad w 20 minut! Tortilla z łososiem, szpinakiem i sosem czosnkowym to dobry wybór, jeśli chodzi o szybki obiad w ciągu tygodnia. Do tego przepisu wybrałam pszenne pełnoziarniste tortille, ponieważ utrzymują uczucie sytości na dłużej. Dla osób, które dbają o zrównoważoną dietę i swoją sylwetkę spożywanie złożonych węglowodanów jest bardzo ważne.

Jak się zabrać za przygotowanie tego przepisu, żeby było szybko, czysto i smacznie? Po pierwsze musicie przygotować wszystkie produkty, zanim zaczniecie smażyć. Cebulę i paprykę pokrójcie w jednakowej wielkości kostkę. Łososia i ser sałatkowo-kanapkowy pokrójcie w dość dużą kostkę. Łosoś i tak straci na objętości i lekko się rozpadnie, a ser rozpuści. Jeszcze zanim zaczniecie smażyć, przygotujcie sos czosnkowy, bo później nie będzie na to czasu.

Kiedy macie tak przygotowane produkty możecie zacząć smażyć. Rozpuśćcie dużą łyżkę masła na patelni i podsmażcie cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajcie paprykę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażajcie, aż zacznie pachnieć i wtedy dodajcie szpinak. Nie smażcie go zbyt długo – najlepiej do momentu aż lekko zmięknie. Dodajcie przyprawy – bardzo ważna jest gałka muszkatołowa, która podkreśla smak szpinaku. Na koniec dodajcie łososia pokrojonego w grubą kostkę i ser sałatkowo-kanapowy. Podgrzewajcie na małym ogniu, aż ser lekko się rozpuści. W międzyczasie podgrzejcie tortille w mikrofali lub piekarniku. Na ciepłe tortille wyłóżcie farsz, złóżcie i polejcie sosem czosnkowym. Dodatkowo możecie posypać świeżą bazylią lub szczypiorkiem.

Więcej przepisów ze szpinakiem przygotowałam tutaj:

Makaron po florencku z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Pieczone roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą

Makaron penne z pieczarkami i pesto orzechowym

Knedle ze szpinaku i ricotty

Dietetyczny i zdrowy obiad. Tortilla z łososiem, szpinakiem i sosem czosnkowym. Dietetyczny i zdrowy obiad. Tortilla z łososiem, szpinakiem i sosem czosnkowym.

Słodkie Gotowanie

Tortilla z łososiem, szpinakiem i sosem czosnkowym

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

  • 2 tortille pszenne
  • 100 g sera sałatkowo-kanapkowego
  • 150 g łososia wędzonego na zimno
  • 2 cebule
  • 200 g szpinaku baby
  • 2 plastry papryki konserwowej
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • do smaku pieprz, chilli w proszku, gałka muszkatołowa w proszku

SOS CZOSNKOWY:

  • 200 g jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • szczypta suszonego oregano, tymianku i bazylii

Instrukcje

  1. Wszystkie składniki przygotuj wcześniej. Pokrój cebulę, paprykę, łososia i ser sałatkowo-kanapkowy w kostkę.
  2. Na patelni rozpuść masło i wrzuć cebulę, podsmaż aż się zrumieni. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i paprykę, podsmaż chwilę aż zacznie pachnieć.
  3. Dodaj szpinak i podsmażaj przez chwilę, aż lekko zmięknie. Dodaj chilli, gałkę muszkatołową, łososia i ser sałatkowo-kanapkowy. Podgrzewaj na małym ogniu aż ser się rozpuści.
  4. W mikrofali lub w piekarniku lekko podgrzej tortille.
  5. Sos czosnkowy przygotuj z podanych składników.
  6. Na podgrzane tortille wyłóż farsz, złóż i polej sosem czosnkowym. Podawaj od razu.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *