Dania główne
Tortilla z łososiem, szpinakiem i sosem czosnkowym
20 minut
Dietetyczny i zdrowy obiad w 20 minut! Tortilla z łososiem, szpinakiem i sosem czosnkowym to dobry wybór, jeśli chodzi o szybki obiad w ciągu tygodnia. Do tego przepisu wybrałam pszenne pełnoziarniste tortille, ponieważ utrzymują uczucie sytości na dłużej. Dla osób, które dbają o zrównoważoną dietę i swoją sylwetkę spożywanie złożonych węglowodanów jest bardzo ważne.
Jak się zabrać za przygotowanie tego przepisu, żeby było szybko, czysto i smacznie? Po pierwsze musicie przygotować wszystkie produkty, zanim zaczniecie smażyć. Cebulę i paprykę pokrójcie w jednakowej wielkości kostkę. Łososia i ser sałatkowo-kanapkowy pokrójcie w dość dużą kostkę. Łosoś i tak straci na objętości i lekko się rozpadnie, a ser rozpuści. Jeszcze zanim zaczniecie smażyć, przygotujcie sos czosnkowy, bo później nie będzie na to czasu.
Kiedy macie tak przygotowane produkty możecie zacząć smażyć. Rozpuśćcie dużą łyżkę masła na patelni i podsmażcie cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajcie paprykę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażajcie, aż zacznie pachnieć i wtedy dodajcie szpinak. Nie smażcie go zbyt długo – najlepiej do momentu aż lekko zmięknie. Dodajcie przyprawy – bardzo ważna jest gałka muszkatołowa, która podkreśla smak szpinaku. Na koniec dodajcie łososia pokrojonego w grubą kostkę i ser sałatkowo-kanapowy. Podgrzewajcie na małym ogniu, aż ser lekko się rozpuści. W międzyczasie podgrzejcie tortille w mikrofali lub piekarniku. Na ciepłe tortille wyłóżcie farsz, złóżcie i polejcie sosem czosnkowym. Dodatkowo możecie posypać świeżą bazylią lub szczypiorkiem.
Więcej przepisów ze szpinakiem przygotowałam tutaj:
Makaron po florencku z kurczakiem i suszonymi pomidorami
Pieczone roladki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą
Makaron penne z pieczarkami i pesto orzechowym

Tortilla z łososiem, szpinakiem i sosem czosnkowym
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki
- 2 tortille pszenne
- 100 g sera sałatkowo-kanapkowego
- 150 g łososia wędzonego na zimno
- 2 cebule
- 200 g szpinaku baby
- 2 plastry papryki konserwowej
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- do smaku pieprz, chilli w proszku, gałka muszkatołowa w proszku
SOS CZOSNKOWY:
- 200 g jogurtu greckiego lub naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- szczypta suszonego oregano, tymianku i bazylii
Instrukcje
- Wszystkie składniki przygotuj wcześniej. Pokrój cebulę, paprykę, łososia i ser sałatkowo-kanapkowy w kostkę.
- Na patelni rozpuść masło i wrzuć cebulę, podsmaż aż się zrumieni. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i paprykę, podsmaż chwilę aż zacznie pachnieć.
- Dodaj szpinak i podsmażaj przez chwilę, aż lekko zmięknie. Dodaj chilli, gałkę muszkatołową, łososia i ser sałatkowo-kanapkowy. Podgrzewaj na małym ogniu aż ser się rozpuści.
- W mikrofali lub w piekarniku lekko podgrzej tortille.
- Sos czosnkowy przygotuj z podanych składników.
- Na podgrzane tortille wyłóż farsz, złóż i polej sosem czosnkowym. Podawaj od razu.
www.slodkiegotowanie.pl