Tosty francuskie z masłem orzechowym i bananami

Śniadania

Tosty francuskie z masłem orzechowym i bananami

10 minut

Choć zima nie jest moim ulubionym okresem w roku, to niezaprzeczalnie jest czasem dobrego jedzenia. Kremowe, rozgrzewające zupy, bananowe owsianki, aromatyczne kawy i herbaty, nawet jajecznica smakuje jakoś inaczej prawda? Co do jajecznicy to ostatnio trochę z nią przesadziliśmy – tak jak pisałam w poprzednim poście – jedliśmy rogale z jajecznicą, bekonem i guacamole w ciągu ostatniego tygodnia aż 5 razy z rzędu 🙂 !

Wczoraj był czas na słodkie śniadanie. Chyba nawet trochę za słodkie. Te tosty są stworzone dla prawdziwych pożeraczy słodyczy. Wydawało mi się, że nie ma dla mnie za słodkiego jedzenia, a jednak! Nadziewane tosty francuskie z masłem orzechowym i bananem oblane końską dawką syropu klonowego. Dadzą Wam energii i szczęścia na cały poranek. Tylko chwileczkę, kto powiedział, że one nadają się tylko na śniadanie? Otóż szukanie jedzenia o północy wcale nie jest zbrodnią i okazuje się, że diabelsko słodkie tosty z masłem orzechowym i bananami są idealną nocną przekąską. Osobiście sprawdziłam 🙂

Więcej przepisów na słodkie śniadania zostawiam Wam tutaj:

Cytrynowe Pancakes z makiem

Cytrynowa kasza jaglana

Cynamonowa ryżanka z gruszką

tosty-francuskie-z-maslem-orzechowym-i-bananami tosty-francuskie-z-maslem-orzechowym-i-bananami tosty-francuskie-z-maslem-orzechowym-i-bananami tosty-francuskie-z-maslem-orzechowym-i-bananami

Słodkie Gotowanie

Tosty francuskie z masłem orzechowym i bananami

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki

  • 8 kromek chleba tostowego/chałki
  • 8 pełnych łyżeczek masła orzechowego
  • 2 banany
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 łyżka masła
  • syrop klonowy

Instrukcje

  1. Każdą kromkę posmaruj 1 łyżeczką masła orzechowego. Pokrój banany w plastry, poukładaj je na 4 kromkach i przykryj resztą kromek.
  2. W głębokim talerzu dokładnie wymieszaj jajka, mleko i pastę waniliową.
  3. Na dużą, zimną patelnię połóż łyżkę masła i rozpuść.
  4. Tosty zanurzaj w jajkach i mleku ok 10 sekund z każdej strony i układaj na patelni. Smaż na średnim ogniu ok. 2 minuty z każdej strony.
  5. Podawaj ciepłe z dodatkiem pokrojonych bananów i oblane syropem klonowym (ewentualnie miodem).
  6. Smakują również na zimno.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *