Śniadania
Tosty francuskie z masłem orzechowym i bananami
10 minut
Choć zima nie jest moim ulubionym okresem w roku, to niezaprzeczalnie jest czasem dobrego jedzenia. Kremowe, rozgrzewające zupy, bananowe owsianki, aromatyczne kawy i herbaty, nawet jajecznica smakuje jakoś inaczej prawda? Co do jajecznicy to ostatnio trochę z nią przesadziliśmy – tak jak pisałam w poprzednim poście – jedliśmy rogale z jajecznicą, bekonem i guacamole w ciągu ostatniego tygodnia aż 5 razy z rzędu 🙂 !
Wczoraj był czas na słodkie śniadanie. Chyba nawet trochę za słodkie. Te tosty są stworzone dla prawdziwych pożeraczy słodyczy. Wydawało mi się, że nie ma dla mnie za słodkiego jedzenia, a jednak! Nadziewane tosty francuskie z masłem orzechowym i bananem oblane końską dawką syropu klonowego. Dadzą Wam energii i szczęścia na cały poranek. Tylko chwileczkę, kto powiedział, że one nadają się tylko na śniadanie? Otóż szukanie jedzenia o północy wcale nie jest zbrodnią i okazuje się, że diabelsko słodkie tosty z masłem orzechowym i bananami są idealną nocną przekąską. Osobiście sprawdziłam 🙂
Więcej przepisów na słodkie śniadania zostawiam Wam tutaj:
Tosty francuskie z masłem orzechowym i bananami
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
- 8 kromek chleba tostowego/chałki
- 8 pełnych łyżeczek masła orzechowego
- 2 banany
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1 łyżka masła
- syrop klonowy
Instrukcje
- Każdą kromkę posmaruj 1 łyżeczką masła orzechowego. Pokrój banany w plastry, poukładaj je na 4 kromkach i przykryj resztą kromek.
- W głębokim talerzu dokładnie wymieszaj jajka, mleko i pastę waniliową.
- Na dużą, zimną patelnię połóż łyżkę masła i rozpuść.
- Tosty zanurzaj w jajkach i mleku ok 10 sekund z każdej strony i układaj na patelni. Smaż na średnim ogniu ok. 2 minuty z każdej strony.
- Podawaj ciepłe z dodatkiem pokrojonych bananów i oblane syropem klonowym (ewentualnie miodem).
- Smakują również na zimno.
www.slodkiegotowanie.pl