Ciasta i desery
Waniliowe ciasteczka maślane z herbatą Rooibos
30 minut oczekiwanie + 15 minut pieczenie
Dziennie wypijam przeciętnie około 3 litrów płynów, z czego co najmniej 1 litr to herbata. Biała, zielona, czerwona, czarna – nieważne, robię herbatę do wszystkiego, co jem. Skoro tak lubię herbatę, to wykorzystałam ją do zrobienia kruchych maślanych ciasteczek. Widziałam dużo przepisów na ciasteczka herbaciane, ale większość była z herbatą Earl Grey. Z tego, co zaobserwowałam w swoich wypiekach, duet masła i wanilii jest stworzony dla siebie. Więc idąc tym tropem, zrobiłam kruche ciasteczka maślane z waniliową herbatą Rooibos.
Choć popularnie o Rooibos mówi się, że jest herbatą, to tak naprawdę nią nie jest. Jest to czerwonokrzew uprawiany w RPA, niespokrewniony z krzewem herbacianym. Jest nietypowym łagodnym napojem, który pozbawiony jest charakterystycznej dla herbaty goryczki. Rooibos nie zawiera kofeiny i jest bogata w przeciwutleniacze. Można podawać ją dzieciom oraz pić przed snem.
Przejdźmy do przygotowania ciasteczek, które są bardzo proste i wymagają niewiele pracy. Samo wykonanie ich zajmuje wprawdzie 10 minut, reszta to chłodzenie i pieczenie. Zawsze szukam najprostszych przepisów.
Więc zaczynajmy. Wszystkie suche składniki musicie wymieszać najlepiej w blenderze kielichowym, aby jeszcze bardziej rozdrobnić „herbatkę” którą należy wysypać z dwóch opakowań. Pomyślicie sobie, czemu nie wybrałam zwykłej liściastej herbaty wysokiej jakości. Otóż wbrew pozorom ta herbata z torebki wcale nie musi być złej jakości, oczywiście wszystko zależy od firmy. Herbata, którą wybrałam, jest bardzo aromatyczna, delikatna i jednocześnie intensywna w smaku.
Do pozostałych składników dodajcie rozdrobnione suche produkty i wymieszajcie za pomocą miksera. Masło musi być w temperaturze pokojowej, aby swobodnie go wymieszać. Wymieszane ciasto układamy na pergaminie w kształt walca i zawijamy. Jeszcze lekko uformujcie zawinięte ciasto i do lodówki na co najmniej 30 minut. Schłodzone ciasto jest twarde i łatwo będzie go pokroić w plastry grubości 1 cm. Teraz pozostaje tylko upiec ciastka, ostudzić i jeść 🙂 .
Więcej przepisów na słodkie przekąski tutaj:
Orzechowo-białkowe batony bez pieczenia
Ciasteczka brownie z solonym karmelem
Maślane ciasteczka z czekoladą

Waniliowe ciasteczka maślane z herbatą Rooibos
Ilość porcji: ok. 20 sztuk
Czas przygotowania: 30 minut oczekiwanie + 15 minut pieczenie
Składniki
- 120 g mąki pszennej uniwersalnej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 g białego cukru
- 30 g cukru trzcinowego dark muscovado
- 120 g masła
- 2 torebki herbaty waniliowej Rooibos (użyłam herbaty firmy TEEKANNE)
- 1 łyżeczka wody
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki soli
Instrukcje
- Masło musi być w temperaturze pokojowej.
- Wszystkie suche składniki wrzuć do kielicha blendera i wymieszaj. Teraz suche i mokre składniki wrzuć do misy miksera i mieszaj do połączenia składników.
- Połóż masę na pergaminie i uformuj walec. Zawiń całość w pergamin i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C z funkcją grzania góra-dół i obniż ruszt do 1/3 wysokości piekarnika (będzie lepiej jeśli ciasteczka będą piekły się bardziej od spodu).
- Wyjmij masę z lodówki i pokrój na krążki grubości 1 cm. Powinno wyjść ok. 20 ciasteczek. Poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, ponieważ ciasteczka trochę się rozleją podczas pieczenia. Piecz przez 12 minut lub do momentu, aż będą złote i podpieczone na bokach.
- Wyjmij ciastka z piekarnika i zostaw na 5 minut w blaszce. Po tym czasie wyjmij ciasteczka na kratkę do studzenia i zostaw do całkowitego wystudzenia.
- Ciastka najlepiej smakują popijane waniliową herbatą Rooibos.
www.slodkiegotowanie.pl