Waniliowe ciasteczka maślane z herbatą Rooibos

Ciasta i desery

Waniliowe ciasteczka maślane z herbatą Rooibos

30 minut oczekiwanie + 15 minut pieczenie

Dziennie wypijam przeciętnie około 3 litrów płynów, z czego co najmniej 1 litr to herbata. Biała, zielona, czerwona, czarna – nieważne, robię herbatę do wszystkiego, co jem. Skoro tak lubię herbatę, to wykorzystałam ją do zrobienia kruchych maślanych ciasteczek. Widziałam dużo przepisów na ciasteczka herbaciane, ale większość była z herbatą Earl Grey. Z tego, co zaobserwowałam w swoich wypiekach, duet masła i wanilii jest stworzony dla siebie. Więc idąc tym tropem, zrobiłam kruche ciasteczka maślane z waniliową herbatą Rooibos.

Choć popularnie o Rooibos mówi się, że jest herbatą, to tak naprawdę nią nie jest. Jest to czerwonokrzew uprawiany w RPA, niespokrewniony z krzewem herbacianym. Jest nietypowym łagodnym napojem, który pozbawiony jest charakterystycznej dla herbaty goryczki. Rooibos nie zawiera kofeiny i jest bogata w przeciwutleniacze. Można podawać ją dzieciom oraz pić przed snem.

Przejdźmy do przygotowania ciasteczek, które są bardzo proste i wymagają niewiele pracy. Samo wykonanie ich zajmuje wprawdzie 10 minut, reszta to chłodzenie i pieczenie. Zawsze szukam najprostszych przepisów.

Więc zaczynajmy. Wszystkie suche składniki musicie wymieszać najlepiej w blenderze kielichowym, aby jeszcze bardziej rozdrobnić „herbatkę” którą należy wysypać z dwóch opakowań. Pomyślicie sobie, czemu nie wybrałam zwykłej liściastej herbaty wysokiej jakości. Otóż wbrew pozorom ta herbata z torebki wcale nie musi być złej jakości, oczywiście wszystko zależy od firmy. Herbata, którą wybrałam, jest bardzo aromatyczna, delikatna i jednocześnie intensywna w smaku.

Do pozostałych składników dodajcie rozdrobnione suche produkty i wymieszajcie za pomocą miksera. Masło musi być w temperaturze pokojowej, aby swobodnie go wymieszać. Wymieszane ciasto układamy na pergaminie w kształt walca i zawijamy. Jeszcze lekko uformujcie zawinięte ciasto i do lodówki na co najmniej 30 minut. Schłodzone ciasto jest twarde i łatwo będzie go pokroić w plastry grubości 1 cm. Teraz pozostaje tylko upiec ciastka, ostudzić i jeść 🙂 .

Więcej przepisów na słodkie przekąski tutaj:

Orzechowo-białkowe batony bez pieczenia

Ciasteczka brownie z solonym karmelem

Maślane ciasteczka z czekoladą

waniliowe kruche ciasteczka maślane z herbatą rooibos waniliowe kruche ciasteczka maślane z herbatą rooibos waniliowe kruche ciasteczka maślane z herbatą rooibos waniliowe kruche ciasteczka maślane z herbatą rooibos

Słodkie Gotowanie

Waniliowe ciasteczka maślane z herbatą Rooibos

Ilość porcji: ok. 20 sztuk

Czas przygotowania: 30 minut oczekiwanie + 15 minut pieczenie

Składniki

  • 120 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g białego cukru
  • 30 g cukru trzcinowego dark muscovado
  • 120 g masła
  • 2 torebki herbaty waniliowej Rooibos (użyłam herbaty firmy TEEKANNE)
  • 1 łyżeczka wody
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli

Instrukcje

  1. Masło musi być w temperaturze pokojowej.
  2. Wszystkie suche składniki wrzuć do kielicha blendera i wymieszaj. Teraz suche i mokre składniki wrzuć do misy miksera i mieszaj do połączenia składników.
  3. Połóż masę na pergaminie i uformuj walec. Zawiń całość w pergamin i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180°C z funkcją grzania góra-dół i obniż ruszt do 1/3 wysokości piekarnika (będzie lepiej jeśli ciasteczka będą piekły się bardziej od spodu).
  5. Wyjmij masę z lodówki i pokrój na krążki grubości 1 cm. Powinno wyjść ok. 20 ciasteczek. Poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, ponieważ ciasteczka trochę się rozleją podczas pieczenia. Piecz przez 12 minut lub do momentu, aż będą złote i podpieczone na bokach.
  6. Wyjmij ciastka z piekarnika i zostaw na 5 minut w blaszce. Po tym czasie wyjmij ciasteczka na kratkę do studzenia i zostaw do całkowitego wystudzenia.
  7. Ciastka najlepiej smakują popijane waniliową herbatą Rooibos.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *