Waniliowe ciasteczka maślane z herbatą Rooibos

Ciasta i desery

Waniliowe ciasteczka maślane z herbatą Rooibos

30 minut oczekiwanie + 15 minut pieczenie

Dziennie wypijam przeciętnie około 3 litrów płynów, z czego co najmniej 1 litr to herbata. Biała, zielona, czerwona, czarna – nieważne, robię herbatę do wszystkiego, co jem. Skoro tak lubię herbatę, to wykorzystałam ją do zrobienia kruchych maślanych ciasteczek. Widziałam dużo przepisów na ciasteczka herbaciane, ale większość była z herbatą Earl Grey. Z tego, co zaobserwowałam w swoich wypiekach, duet masła i wanilii jest stworzony dla siebie. Więc idąc tym tropem, zrobiłam kruche ciasteczka maślane z waniliową herbatą Rooibos.

Choć popularnie o Rooibos mówi się, że jest herbatą, to tak naprawdę nią nie jest. Jest to czerwonokrzew uprawiany w RPA, niespokrewniony z krzewem herbacianym. Jest nietypowym łagodnym napojem, który pozbawiony jest charakterystycznej dla herbaty goryczki. Rooibos nie zawiera kofeiny i jest bogata w przeciwutleniacze. Można podawać ją dzieciom oraz pić przed snem.

Przejdźmy do przygotowania ciasteczek, które są bardzo proste i wymagają niewiele pracy. Samo wykonanie ich zajmuje wprawdzie 10 minut, reszta to chłodzenie i pieczenie. Zawsze szukam najprostszych przepisów.

Więc zaczynajmy. Wszystkie suche składniki musicie wymieszać najlepiej w blenderze kielichowym, aby jeszcze bardziej rozdrobnić „herbatkę” którą należy wysypać z dwóch opakowań. Pomyślicie sobie, czemu nie wybrałam zwykłej liściastej herbaty wysokiej jakości. Otóż wbrew pozorom ta herbata z torebki wcale nie musi być złej jakości, oczywiście wszystko zależy od firmy. Herbata, którą wybrałam, jest bardzo aromatyczna, delikatna i jednocześnie intensywna w smaku.

Do pozostałych składników dodajcie rozdrobnione suche produkty i wymieszajcie za pomocą miksera. Masło musi być w temperaturze pokojowej, aby swobodnie go wymieszać. Wymieszane ciasto układamy na pergaminie w kształt walca i zawijamy. Jeszcze lekko uformujcie zawinięte ciasto i do lodówki na co najmniej 30 minut. Schłodzone ciasto jest twarde i łatwo będzie go pokroić w plastry grubości 1 cm. Teraz pozostaje tylko upiec ciastka, ostudzić i jeść 🙂 .

Więcej przepisów na słodkie przekąski tutaj:

Orzechowo-białkowe batony bez pieczenia

Ciasteczka brownie z solonym karmelem

Maślane ciasteczka z czekoladą

waniliowe kruche ciasteczka maślane z herbatą rooibos waniliowe kruche ciasteczka maślane z herbatą rooibos waniliowe kruche ciasteczka maślane z herbatą rooibos waniliowe kruche ciasteczka maślane z herbatą rooibos

Słodkie Gotowanie

Waniliowe ciasteczka maślane z herbatą Rooibos

Ilość porcji: ok. 20 sztuk

Czas przygotowania: 30 minut oczekiwanie + 15 minut pieczenie

Składniki

  • 120 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g białego cukru
  • 30 g cukru trzcinowego dark muscovado
  • 120 g masła
  • 2 torebki herbaty waniliowej Rooibos (użyłam herbaty firmy TEEKANNE)
  • 1 łyżeczka wody
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli

Instrukcje

  1. Masło musi być w temperaturze pokojowej.
  2. Wszystkie suche składniki wrzuć do kielicha blendera i wymieszaj. Teraz suche i mokre składniki wrzuć do misy miksera i mieszaj do połączenia składników.
  3. Połóż masę na pergaminie i uformuj walec. Zawiń całość w pergamin i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180°C z funkcją grzania góra-dół i obniż ruszt do 1/3 wysokości piekarnika (będzie lepiej jeśli ciasteczka będą piekły się bardziej od spodu).
  5. Wyjmij masę z lodówki i pokrój na krążki grubości 1 cm. Powinno wyjść ok. 20 ciasteczek. Poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, ponieważ ciasteczka trochę się rozleją podczas pieczenia. Piecz przez 12 minut lub do momentu, aż będą złote i podpieczone na bokach.
  6. Wyjmij ciastka z piekarnika i zostaw na 5 minut w blaszce. Po tym czasie wyjmij ciasteczka na kratkę do studzenia i zostaw do całkowitego wystudzenia.
  7. Ciastka najlepiej smakują popijane waniliową herbatą Rooibos.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *