Dania główne
Wegańska sałatka z makaronem chow mein i masłem orzechowym
15 minut
15-minutowa wegańska sałatka z makaronem chow mein i masłem orzechowym. To idealny pomysł na szybki obiad w ciągu tygodnia albo prostą sałatkę do pracy.
To danie zaliczam do zdrowych przepisów w 15 minut. Makaron w kremowym sosie orzechowym z dodatkiem warzyw – wszystko, co powinno znaleźć się w pożywnym posiłku.
Jestem fanką makaronu spaghetti i sosu mięsnego, mięsno-warzywnego, kulek mięsnych, steków i takich tam 🙂 . Ale jestem też zakochana w lekkich daniach makaronowych, takich jak ta sałatka z subtelnym sosem orzechowo-sezamowym.
Makaron chow mein? Tradycyjny chiński makaron dostępny w dwóch rodzajach: płaski i okrągły. Słowa chow mein znaczą „smażony makaron”. W różnych krajach receptury na dania z wykorzystaniem tego makaronu różnią się. Z moim przepisem nie zjesz tradycyjnego smażonego chow mein – wybrałam lekką, egzotyczną sałatkę. Ale zachęcam do spróbowania, bo nie ma nic prostszego. Przekonaj się!
Zagotuj wodę na makaron. W tym czasie pokrój marchewkę lub rozdrobnij ją za pomocą obieraczki czy tarki do warzyw – wybór należy do Ciebie. Ja lubię fakturę i smak makaronu, dlatego moja marchewka jest taka drobniutka 🙂 . Podczas gotowania makaronu zrób sos. Wrzuć wszystkie składniki do słoika i potrząsaj. Ugotowany makaron przelejcie chłodną wodą (jeśli robisz sałatkę) i posól do smaku – jeśli robisz obiad, to nie przelewaj makaronu wodą, wtedy danie będzie ciepłe. Wrzuć marchewkę cebulkę i sos. Wystarczy wymieszać i sałatka gotowa.
Jeśli już masz te wszystkie egzotyczne produkty, to spróbuj również tego dania:
Makaron stir-fry z kurczakiem i warzywami w sosie sojowym
Lub szybkiego jednogarnkowego obiadu:
Jednogarnkowy makaron z kurczakiem cajun

Wegańska sałatka z makaronem chow mein i masłem orzechowym
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki
- 350 g makaronu chow mein lub innego podobnego
- 2 zielone cebulki
- 2 średnie marchewki
- sezam
- szczypiorek
SOS:
- 3 łyżki masła orzechowego crunchy lub creamy
- 2-4 łyżki wody (w zależności od konsystencji masła)
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- 1/3 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
Instrukcje
- Ugotuj makaron al'dente, odcedź, przelej chłodną wodą, posól.
- Podczas gotowania wody na makaron obierz dwie marchewki i rozdrobnij - na małe słupki najlepiej za pomocą skrobaczki lub tarki do warzyw.
- Składniki sosu wymieszaj w słoiku a następnie wylej na ugotowany makaron.
- Wszystko wymieszaj i podawaj z sezamem i szczypiorkiem.
www.slodkiegotowanie.pl
Czy można użyć octu jabłkowego zamiast ryżowego?
Tak można, zmieni to odrobinę smak ale można 🙂