Wegańska sałatka z makaronem chow mein i masłem orzechowym

Dania główne

Wegańska sałatka z makaronem chow mein i masłem orzechowym

15 minut

15-minutowa wegańska sałatka z makaronem chow mein i masłem orzechowym. To idealny pomysł na szybki obiad w ciągu tygodnia albo prostą sałatkę do pracy.

To danie zaliczam do zdrowych przepisów w 15 minut. Makaron w kremowym sosie orzechowym z dodatkiem warzyw – wszystko, co powinno znaleźć się w pożywnym posiłku.

Jestem fanką makaronu spaghetti i sosu mięsnego, mięsno-warzywnego, kulek mięsnych, steków i takich tam 🙂 . Ale jestem też zakochana w lekkich daniach makaronowych, takich jak ta sałatka z subtelnym sosem orzechowo-sezamowym.

Makaron chow mein? Tradycyjny chiński makaron dostępny w dwóch rodzajach: płaski i okrągły. Słowa chow mein znaczą „smażony makaron”. W różnych krajach receptury na dania z wykorzystaniem tego makaronu różnią się. Z moim przepisem nie zjesz tradycyjnego smażonego chow mein – wybrałam lekką, egzotyczną sałatkę. Ale zachęcam do spróbowania, bo nie ma nic prostszego. Przekonaj się!

Zagotuj wodę na makaron. W tym czasie pokrój marchewkę lub rozdrobnij ją za pomocą obieraczki czy tarki do warzyw – wybór należy do Ciebie. Ja lubię fakturę i smak makaronu, dlatego moja marchewka jest taka drobniutka 🙂 . Podczas gotowania makaronu zrób sos. Wrzuć wszystkie składniki do słoika i potrząsaj. Ugotowany makaron przelejcie chłodną wodą (jeśli robisz sałatkę) i posól do smaku – jeśli robisz obiad, to nie przelewaj makaronu wodą, wtedy danie będzie ciepłe. Wrzuć marchewkę cebulkę i sos. Wystarczy wymieszać i sałatka gotowa.

Jeśli już masz te wszystkie egzotyczne produkty, to spróbuj również tego dania:

Makaron stir-fry z kurczakiem i warzywami w sosie sojowym

Lub szybkiego jednogarnkowego obiadu:

Jednogarnkowy makaron z kurczakiem cajun

15- minutowa Wegańska sałatka z makaronem chow mein i masłem orzechowym 15- minutowa Wegańska sałatka z makaronem chow mein i masłem orzechowym 15- minutowa Wegańska sałatka z makaronem chow mein i masłem orzechowym

Słodkie Gotowanie

Wegańska sałatka z makaronem chow mein i masłem orzechowym

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

  • 350 g makaronu chow mein lub innego podobnego
  • 2 zielone cebulki
  • 2 średnie marchewki
  • sezam
  • szczypiorek

SOS:

  • 3 łyżki masła orzechowego crunchy lub creamy
  • 2-4 łyżki wody (w zależności od konsystencji masła)
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 1/3 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego

Instrukcje

  1. Ugotuj makaron al'dente, odcedź, przelej chłodną wodą, posól.
  2. Podczas gotowania wody na makaron obierz dwie marchewki i rozdrobnij - na małe słupki najlepiej za pomocą skrobaczki lub tarki do warzyw.
  3. Składniki sosu wymieszaj w słoiku a następnie wylej na ugotowany makaron.
  4. Wszystko wymieszaj i podawaj z sezamem i szczypiorkiem.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *