Dania główne | Fit
Wegański gulasz z soczewicy
10 minut + 50 minut gotowanie
Ten wegański gulasz z soczewicy jest w zasadzie zupą, bardzo rozgrzewającą i kojarzącą się z zimą. Wiem, że dopiero mamy listopad, ale aromat suszonego rozmarynu i dodatek brązowego cukru sprawiają, że jest to danie zdecydowanie na zimniejsze dni.
Gulasz zrobiłam dwa razy z rzędu i jeszcze nam się nie znudził. Co prawda miałam ochotę na gulasz wołowy, ale soczewica tak długo czekała na swoją kolej, że nie mogłam dłużej zwlekać. Pomysł był jeden – ma powstać coś równie bogatego, obfitego i aromatycznego, ale bez mięsa. Mieszanka warzyw i ziół tworzy pyszny gulasz, który tylko błaga o kawałek chrupiącego pieczywa.
Ponieważ mało kto ma czas na gotowanie, życie jest teraz takie szalone, daję wam pomysł na pełnowartościowy posiłek. Wystarczy pokroić wszystkie warzywa i zalać bulionem, teraz możesz zająć się swoimi sprawami. Po 30 minutach zajrzyj do garnka, zupa będzie już prawie gotowa. Dodaj mrożony zielony groszek, żeby podbić kolor i wartość gulaszu, chwilę gotuj i gotowe! Po takim gęstym i intensywnym daniu nie będziesz potrzebował już nic więcej. No ewentualnie poczęstuj się ciastem marchewkowym, ponieważ tak pięknie komponuje się z zimowym gulaszem z soczewicy 🙂 .
Więcej jednogarnkowych dań tutaj:
Jednogarnkowy makaron z kurczakiem cajun
Wegański gulasz z soczewicy
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 10 minut + 50 minut gotowanie
Składniki
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 średnie marchewki
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 kg ziemniaków
- 200 g brązowej soczewicy
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 150 g groszku zielonego (mrożony)
- sól i pieprz opcjonalnie
Instrukcje
- Najlepiej przygotuj i pokrój wszystkie produkty zanim zaczniesz smażyć.
- Cebulę pokrój w kostkę, zmiel czosnek i razem smaż na oleju w dużym garnku na średnim ogniu.
- Pokrój w kostkę seler i dodaj do reszty.
- Pokrój marchewkę w półplastry i dodaj do garnka.
- Pokrój ziemniaki w kostkę i dodaj do garnka razem z soczewicą, musztardą, cukrem, rozmarynem, tymiankiem, sosem sojowym i bulionem.
- Wymieszaj i zostaw do gotowania na 30 - 40 minut na małym ogniu. Lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Mieszaj od czasu do czasu.
- Pod koniec gotowania gdy ziemniaki są miękkie, rozgniataj je delikatnie widelcem, zagęści to gulasz.
- Na koniec dodaj mrożony groszek aby się podgrzał, w razie potrzeby dodaj soli i pieprzu.
- Podawaj gorące.
www.slodkiegotowanie.pl
Idealny na zimny czas 😉
To prawda, w listopadzie i grudniu zrobiłam ten gulasz niezliczoną ilość razy 🙂