Wegański gulasz z soczewicy

Dania główne

Wegański gulasz z soczewicy

10 minut + 50 minut gotowanie

Ten wegański gulasz z soczewicy jest w zasadzie zupą, bardzo rozgrzewającą i kojarzącą się z zimą. Wiem, że dopiero mamy listopad, ale aromat suszonego rozmarynu i dodatek brązowego cukru sprawiają, że jest to danie zdecydowanie na zimniejsze dni.

Gulasz zrobiłam dwa razy z rzędu i jeszcze nam się nie znudził. Co prawda miałam ochotę na gulasz wołowy, ale soczewica tak długo czekała na swoją kolej, że nie mogłam dłużej zwlekać. Pomysł był jeden – ma powstać coś równie bogatego, obfitego i aromatycznego, ale bez mięsa. Mieszanka warzyw i ziół tworzy pyszny gulasz, który tylko błaga o kawałek chrupiącego pieczywa.

Ponieważ mało kto ma czas na gotowanie, życie jest teraz takie szalone, daję wam pomysł na pełnowartościowy posiłek. Wystarczy pokroić wszystkie warzywa i zalać bulionem, teraz możesz zająć się swoimi sprawami. Po 30 minutach zajrzyj do garnka, zupa będzie już prawie gotowa. Dodaj mrożony zielony groszek, żeby podbić kolor i wartość gulaszu, chwilę gotuj i gotowe! Po takim gęstym i intensywnym daniu nie będziesz potrzebował już nic więcej. No ewentualnie poczęstuj się ciastem marchewkowym, ponieważ tak pięknie komponuje się z zimowym gulaszem z soczewicy 🙂 .

Wegański gulasz z soczewicy Wegański gulasz z soczewicy Wegański gulasz z soczewicy Wegański gulasz z soczewicy

Słodkie Gotowanie

Wegański gulasz z soczewicy

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 10 minut + 50 minut gotowanie

Składniki

  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 średnie marchewki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g brązowej soczewicy
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 150 g groszku zielonego (mrożony)
  • sól i pieprz opcjonalnie

Instrukcje

  1. Najlepiej przygotuj i pokrój wszystkie produkty zanim zaczniesz smażyć.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, zmiel czosnek i razem smaż na oleju w dużym garnku na średnim ogniu.
  3. Pokrój w kostkę seler i dodaj do reszty.
  4. Pokrój marchewkę w półplastry i dodaj do garnka.
  5. Pokrój ziemniaki w kostkę i dodaj do garnka razem z soczewicą, musztardą, cukrem, rozmarynem, tymiankiem, sosem sojowym i bulionem.
  6. Wymieszaj i zostaw do gotowania na 30 - 40 minut na małym ogniu. Lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Mieszaj od czasu do czasu.
  7. Pod koniec gotowania gdy ziemniaki są miękkie, rozgniataj je delikatnie widelcem, zagęści to gulasz.
  8. Na koniec dodaj mrożony groszek aby się podgrzał, w razie potrzeby dodaj soli i pieprzu.
  9. Podawaj gorące.

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *