Wegetariańskie kaszotto – kasza gryczana w pomidorach

Dania główne | Fit

Wegetariańskie kaszotto – kasza gryczana w pomidorach

30 minut

Kasza gryczana jest bezglutenowym produktem, który możecie przyrządzić nie tylko na słono. Od niedawna zaczęłam przygotowywać kaszę również na słodko – z kakao, mlekiem orzechowym i bananami. Bałam się tego połączenia, ale warto próbować różnych smaków, aby szybko nam się nie znudziła. Jest skarbnicą witamin i minerałów oraz błonnika (cenny dla osób dbających o linię).

Tym razem przyrządziłam kaszę w pomidorach. Pierwszy raz przygotowałam ją jako ciepły posiłek do pracy, ponieważ nie miałam czasu zjeść w domu. Byłam miło zaskoczona połączeniem smaków. Z podstawowych produktów wyszedł szybki i wartościowy obiad. Do pracy zawsze szykuję się w biegu, nieważne ile wcześniej zacznę się przygotowywać – zawsze, ale to zawsze wychodzi tak samo – biegam, ostatecznie wszystko robię w pośpiechu i przerażeniu, że nie zdążę. Wierzę, że nie tylko ja tak mam 🙂 .

To przepis dla wegetarian chodź, przypadnie do gustu również weganom. Jako dodatkowe źródło białka dodałam jajko sadzone, ale wcale nie musi go być. Kasza gryczana niepalona jest bogata w białko, w 100 g suchej kaszy jest go aż 12 g.

Przez długie lata kasza była omijana w naszym menu, bardzo niesłusznie. Na szczęście przyszła moda na zdrowe odżywianie i uśmiechnęliśmy się do wszelkiego rodzaju kasz, za co podziękuje nam nasz organizm. Z własnego doświadczenia zauważyłam, że od kiedy zaczęłam jeść więcej kaszy, szybciej rosną mi włosy, są bardziej lśniące, poprawił się również stan skóry i paznokci. Mam o wiele więcej energii i czuję, że robię dobrze dla mojego ciała.

Słodkie Gotowanie

Wegetariańskie kaszotto – kasza gryczana w pomidorach

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 120 g kaszy gryczanej niepalonej (ok. 8 łyżek)
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 100 g marchewki
  • 130 g pieczarek (ok. 6 sztuk)
  • 1/2 cebuli
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego
  • 100 ml mleka 2%
  • 1 łyżka oliwy do smażenia
  • bazylia, pieprz, sól
  • 2 jajka sadzone

Instrukcje

  1. Zagotuj 1 1/2 szklanki wody z 1/2 łyżeczki soli.
  2. Do gotującej się wody wsyp kaszę i zmniejsz ogień, gotuj pod przykryciem.
  3. W osobnym naczyniu ugotuj warzywa mrożone.
  4. Pokrój cebulę i pieczarki. Usmaż na patelni.
  5. Gdy kasza będzie lekko miękka lub kiedy woda odparuje dodaj przecier pomidorowy, mleko i wszystkie warzywa. Dopraw do smaku i gotuj ok. 5 minut aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *