Dania główne | Fit
Wegetariańskie kaszotto – kasza gryczana w pomidorach
30 minut
Kasza gryczana jest bezglutenowym produktem, który możecie przyrządzić nie tylko na słono. Od niedawna zaczęłam przygotowywać kaszę również na słodko – z kakao, mlekiem orzechowym i bananami. Bałam się tego połączenia, ale warto próbować różnych smaków, aby szybko nam się nie znudziła. Jest skarbnicą witamin i minerałów oraz błonnika (cenny dla osób dbających o linię).
Tym razem przyrządziłam kaszę w pomidorach. Pierwszy raz przygotowałam ją jako ciepły posiłek do pracy, ponieważ nie miałam czasu zjeść w domu. Byłam miło zaskoczona połączeniem smaków. Z podstawowych produktów wyszedł szybki i wartościowy obiad. Do pracy zawsze szykuję się w biegu, nieważne ile wcześniej zacznę się przygotowywać – zawsze, ale to zawsze wychodzi tak samo – biegam, ostatecznie wszystko robię w pośpiechu i przerażeniu, że nie zdążę. Wierzę, że nie tylko ja tak mam 🙂 .
To przepis dla wegetarian chodź, przypadnie do gustu również weganom. Jako dodatkowe źródło białka dodałam jajko sadzone, ale wcale nie musi go być. Kasza gryczana niepalona jest bogata w białko, w 100 g suchej kaszy jest go aż 12 g.
Przez długie lata kasza była omijana w naszym menu, bardzo niesłusznie. Na szczęście przyszła moda na zdrowe odżywianie i uśmiechnęliśmy się do wszelkiego rodzaju kasz, za co podziękuje nam nasz organizm. Z własnego doświadczenia zauważyłam, że od kiedy zaczęłam jeść więcej kaszy, szybciej rosną mi włosy, są bardziej lśniące, poprawił się również stan skóry i paznokci. Mam o wiele więcej energii i czuję, że robię dobrze dla mojego ciała.

Wegetariańskie kaszotto – kasza gryczana w pomidorach
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki
- 120 g kaszy gryczanej niepalonej (ok. 8 łyżek)
- 100 g fasolki szparagowej
- 100 g marchewki
- 130 g pieczarek (ok. 6 sztuk)
- 1/2 cebuli
- 6 łyżek przecieru pomidorowego
- 100 ml mleka 2%
- 1 łyżka oliwy do smażenia
- bazylia, pieprz, sól
- 2 jajka sadzone
Instrukcje
- Zagotuj 1 1/2 szklanki wody z 1/2 łyżeczki soli.
- Do gotującej się wody wsyp kaszę i zmniejsz ogień, gotuj pod przykryciem.
- W osobnym naczyniu ugotuj warzywa mrożone.
- Pokrój cebulę i pieczarki. Usmaż na patelni.
- Gdy kasza będzie lekko miękka lub kiedy woda odparuje dodaj przecier pomidorowy, mleko i wszystkie warzywa. Dopraw do smaku i gotuj ok. 5 minut aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
www.slodkiegotowanie.pl