Wilgotne ciasto czekoladowe z persymoną

Ciasta i desery

Wilgotne ciasto czekoladowe z persymoną

30 minut + 25 minut pieczenie

Piękny pomarańczowy kolor, słodki smak i niezwykle miękki miąższ, wygląda jak pomidor, co to? Mowa o persymonie inaczej zwanej kaki. Póki jeszcze trwa sezon, jedzcie tych owoców dużo w każdej postaci: jak jabłko, dodatek do owsianki, do ciast, koktajli, soków i przerabiajcie na dżemy.

Tym razem mam dla Was bardzo wilgotne ciasto czekoladowe z persymoną (kaki). Czekoladowy smak ciasta wzmocniłam mocnym espresso. Dodatek orzechów nadaje świąteczny klimat. Ciasto przełożone jest musem z kaki. Przygotowanie musu z persymony jest banalne. Zmielcie owoc, dodajcie cukier, sok z cytryny i skrobię (w moim przypadku był to budyń czekoladowy). Wszystko zagotujcie i zagęśćcie. Lekko schłodzony jest gotowy do wylania na przekrojone ciasto. Przekrojenie ciasta może nie być proste. Tak czy inaczej, nie przejmujcie się tym, moje ciasto trochę się rozpadło podczas przekładania. To nic, bo i tak ciasto sklei mus, a wierzch pokryje krem z mascarpone. Więc luz 🙂 .

Krem jest bardzo podstawowy, bo zawiera mascarpone, śmietankę, cukier, wanilię i cytrynę. Wszystko dokładnie wymieszane tworzy gęsty, słodki i lekko kwaśny krem, który idealnie podkreśli czekoladowy smak ciasta.

Na wierzch pokrójcie owoc kaki. Zróbcie to według własnego uznania i fantazji, układajcie kwiaty, rulony, fale, cokolwiek chcecie. Ja użyłam jednego owocu, ale wszystko zależy od zaangażowania 🙂 . Ułożone owoce pozostaje skropić sokiem z cytryny i ciasto gotowe.

Więcej przepisów na wilgotne ciasta:

Wilgotne ciasto kukurydziane z jagodami i kruszonką

Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką

Ciasto jogurtowe z owocami

Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym

Wilgotne ciasto czekoladowe z persymoną czyli kaki Wilgotne ciasto czekoladowe z persymoną czyli kaki Wilgotne ciasto czekoladowe z persymoną czyli kakiWilgotne ciasto czekoladowe z persymoną czyli kaki

Słodkie Gotowanie

Wilgotne ciasto czekoladowe z persymoną

Ilość porcji: 1 foremka 20x27

Czas przygotowania: 30 minut + 25 minut pieczenie

Składniki

CIASTO:

  • 150 g masła
  • 120 ml wody
  • 40 ml espresso
  • 30 g kakao
  • 170 g mąki pszennej
  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko L lub 2 M
  • 100 g drobnego cukru
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g orzechów włoskich

MUS Z PERSYMONY:

  • 2 persymony (dojrzałe)
  • 1 łyżka cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 kopiasta łyżeczka budyniu czekoladowego (może być inny lub skrobia ziemniaczana)

KREM:

  • 200 g serka mascarpone
  • 160 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sok z 1/2 cytryny

DODATKOWO:

  • 1 persymona do ozdoby
  • sok z cytryny do skropienia owoców

Instrukcje

CIASTO:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nasmaruj masłem blaszkę o wymiarach ok. 20x 27 cm (lub podobna) i posyp bułką tartą, kaszą manną lub kaszką kukurydzianą.
  2. Masło, wodę, espresso i kakao podgrzej w garnku i dokładnie wymieszaj aż wszystko się rozpuści. Odstaw na bok niech lekko przestygnie.
  3. W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Lekko przestudzoną mieszankę masła i kakao powoli wlewaj do mąki i mieszaj. Dokładnie wymieszaj i odstaw (będzie bardzo gęste).
  4. W osobnej misce ubij jajka (w temp. pokojowej) z cukrem, aż staną się kremowe. Dodaj ekstrakt waniliowy, ubij i wlej do ciasta czekoladowego. Dokładnie ubij mikserem. Wsyp pokruszone orzechy, wymieszaj i przelej do foremki.
  5. Piecz przez 20-25 minut, na środku piekarnika, do suchego patyczka.
  6. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i zostaw do całkowitego wystudzenia.
  7. Wystudzone ciasto przekrój na dwa płaty.

MUS Z PERSYMONY:

  1. Obierz persymonę i pokrój na mniejsze kawałki. Zmiel blenderem.
  2. Dodaj cukier i sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu aż lekko zgęstnieje i odparuje.
  3. Budyń lub skrobię ziemniaczaną wymieszaj z 2 łyżkami wody i wlej do musu. Zagotuj, lekko przestudź i wyłóż na spód ciasta, przykryj wierzchem i dociśnij. Wstaw do lodówki i zabierz się za krem.

KREM:

  1. Serek mascarpone, śmietankę (oba prosto z lodówki) i cukier puder. Całość mieszaj mikserem aż powstanie gęsty krem ok. 2 minuty.
  2. Dodaj ekstrakt waniliowy i sok z cytryny, wymieszaj i gotowe.
  3. Krem wyłóż na ciasto.
  4. Persymonę pokrój w plastry ułóż według uznania na krem. Wierzch ułożonych owoców skrop sokiem z cytryny i podawaj.

UWAGA: dla standardowej dużej blaszki proponuję podwoić całą porcję.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *