Ciasta i desery
Wilgotne ciasto czekoladowe z persymoną
30 minut + 25 minut pieczenie
Piękny pomarańczowy kolor, słodki smak i niezwykle miękki miąższ, wygląda jak pomidor, co to? Mowa o persymonie inaczej zwanej kaki. Póki jeszcze trwa sezon, jedz tych owoców dużo w każdej postaci: jak jabłko, dodatek do owsianki, do ciast, koktajli, soków i przerabiaj na dżemy.
Tym razem mam dla Ciebie
bardzo wilgotne ciasto czekoladowe z persymoną (kaki)
Czekoladowy smak ciasta wzmocniłam mocnym espresso. Dodatek orzechów nadaje świąteczny klimat. Ciasto przełożone jest musem z kaki.
Musu z persymony jest wyjątkowo prosty.
Zmiel owoc, dodaj cukier, sok z cytryny i skrobię (w moim przypadku był to budyń czekoladowy). Wszystko zagotuj i zagęść. Lekko schłodzony jest gotowy do wylania na przekrojone ciasto. Przekrojenie ciasta może nie być proste. Tak czy inaczej, nie przejmuj się tym, moje ciasto trochę się rozpadło podczas przekładania. To nic, bo i tak ciasto sklei mus, a wierzch pokryje krem z mascarpone. Więc luz 🙂 .
Krem jest bardzo podstawowy i pewnie robiłaś go nie raz. Zawiera mascarpone, śmietankę, cukier, wanilię i cytrynę. Wszystko dokładnie wymieszane tworzy gęsty, słodki i lekko kwaśny krem, który idealnie podkreśli czekoladowy smak ciasta.
Na wierzch pokrójcie owoc kaki. Zrób to według własnego uznania i fantazji, układaj kwiaty, rulony, fale, cokolwiek chcesz. Ja użyłam jednego owocu, ale wszystko zależy od zaangażowania 🙂 . Ułożone owoce pozostaje skropić sokiem z cytryny i ciasto gotowe.
Więcej przepisów na wilgotne ciasta:
Wilgotne ciasto kukurydziane z jagodami i kruszonką
Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką
Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym
Wilgotne ciasto czekoladowe z persymoną
Ilość porcji: 1 foremka 20x27
Czas przygotowania: 30 minut + 25 minut pieczenie
Składniki
CIASTO:
- 150 g masła
- 120 ml wody
- 40 ml espresso
- 30 g kakao
- 170 g mąki pszennej
- 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 duże jajko L lub 2 M
- 100 g drobnego cukru
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g orzechów włoskich
MUS Z PERSYMONY:
- 2 persymony (dojrzałe)
- 1 łyżka cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 1 kopiasta łyżeczka budyniu czekoladowego (może być inny lub skrobia ziemniaczana)
KREM:
- 200 g serka mascarpone
- 160 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- sok z 1/2 cytryny
DODATKOWO:
- 1 persymona do ozdoby
- sok z cytryny do skropienia owoców
Instrukcje
CIASTO:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nasmaruj masłem blaszkę o wymiarach ok. 20x 27 cm (lub podobna) i posyp bułką tartą, kaszą manną lub kaszką kukurydzianą.
- Masło, wodę, espresso i kakao podgrzej w garnku i dokładnie wymieszaj aż wszystko się rozpuści. Odstaw na bok niech lekko przestygnie.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Lekko przestudzoną mieszankę masła i kakao powoli wlewaj do mąki i mieszaj. Dokładnie wymieszaj i odstaw (będzie bardzo gęste).
- W osobnej misce ubij jajka (w temp. pokojowej) z cukrem, aż staną się kremowe. Dodaj ekstrakt waniliowy, ubij i wlej do ciasta czekoladowego. Dokładnie ubij mikserem. Wsyp pokruszone orzechy, wymieszaj i przelej do foremki.
- Piecz przez 20-25 minut, na środku piekarnika, do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i zostaw do całkowitego wystudzenia.
- Wystudzone ciasto przekrój na dwa płaty.
MUS Z PERSYMONY:
- Obierz persymonę i pokrój na mniejsze kawałki. Zmiel blenderem.
- Dodaj cukier i sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu aż lekko zgęstnieje i odparuje.
- Budyń lub skrobię ziemniaczaną wymieszaj z 2 łyżkami wody i wlej do musu. Zagotuj, lekko przestudź i wyłóż na spód ciasta, przykryj wierzchem i dociśnij. Wstaw do lodówki i zabierz się za krem.
KREM:
- Serek mascarpone, śmietankę (oba prosto z lodówki) i cukier puder. Całość mieszaj mikserem aż powstanie gęsty krem ok. 2 minuty.
- Dodaj ekstrakt waniliowy i sok z cytryny, wymieszaj i gotowe.
- Krem wyłóż na ciasto.
- Persymonę pokrój w plastry ułóż według uznania na krem. Wierzch ułożonych owoców skrop sokiem z cytryny i podawaj.
UWAGA: dla standardowej dużej blaszki proponuję podwoić całą porcję.
www.slodkiegotowanie.pl