Przystawki
Włoska sałatka ziemniaczana z suszonymi pomidorami
20 minut
Lubię kiedy sałatka zachowuje kształt warzyw. Ziemniaki nie mogą być rozgniecione, nie chcemy przecież jeść pasty. Chcemy prawdziwej włoskiej sałatki ziemniaczanej, oooo tak 🙂 Wiecie o czym mówię?
Chyba mogę powiedzieć, że ta sałatka robi się sama. Wystarczy ugotować małe ziemniaki sałatkowe, pokroić suszone pomidory i polać sosem. Czy może być coś prostszego? Często podaję ją jako dodatek do obiadu zamiast klasycznych ziemniaczków. Dzięki temu, że jest łatwa i tania, sprawdzi się doskonale podczas letnich przyjęć w ogrodzie, na pikniku czy grillu. Gotując ziemniaki na sałatkę nie zapomnij o posoleniu wody. Wodę solę dopiero po wrzuceniu do niej ziemniaków.

Włoska sałatka ziemniaczana z suszonymi pomidorami
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki
- 500 g ziemniaków sałatkowych
- 8 suszonych pomidorów
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- szczypior, natka pietruszki lub szpinak do podania
Instrukcje
- Ziemniaki dokładnie umyć. Większe przekroić na pół, mniejsze ugotować w całości. Możesz obrać jeśli skórka ci nie odpowiada, ale zrób to dopiero po ugotowaniu.
- Ziemniaki wrzuć do gotującej się wody, dodaj soli. Czas gotowania zależy od wielkości ziemniaków. Są gotowe kiedy możesz swobodnie wbić w nie widelec. Jeżeli nie masz czasu na studzenie, odcedź i zalej na 30 sekund zimną wodą.
- Podczas gotowania ziemniaków pokrój suszone pomidory na cienkie paski i przygotuj sos.
- Sos: jogurt i majonez wymieszaj, dopraw pieprzem i dodaj pokrojone pomidory.
- Z gotowych ziemniaków odlej całą wodę, polej je sosem i obficie posyp szczypiorkiem lub pietruszką.
- Można podawać od razu jako dodatek do dań lub wstaw do lodówki na ok 20 minut i podaj jako przystawkę.
www.slodkiegotowanie.pl