Śniadania
Zapiekane jajka z parmezanem i ziołami
25 minut
W ten weekend piekłam te jajka co najmniej 5 razy i nie dlatego, że były aż tak pyszne (chociaż były naprawdę dobre), musiałam je wypiec w idealny dla siebie sposób. Za każdym razem coś mi nie odpowiadało. To nie będzie dobre, jeśli wyjdzie wam zbyt wodniste białko, albo całkowicie ścięte jajko – nie da się go nabrać na tosta, ale łyżeczką sobie poradzicie 🙂 . Przygotowując te jajka przez cały weekend, dokładnie sprawdziłam czas pieczenia. Jak wiadomo, każdy piekarnik piecze trochę inaczej, więc u Was może być o minutę dłużej lub krócej, ale wystarczy obserwować sytuację.
Te jajka są zanurzone w maśle i obsypane parmezanem. Dodatkowo posypałam je chrupiącym bekonem i nabierałam wszystko tostem. Nie znudziły mi się pomimo pięciokrotnej próby weekendowej. Najważniejsze to ścięte białko i płynne żółtko. Jeśli Wam się uda, to możecie być dumni 🙂 .
Trochę Was postraszyłam, że to wszystko nie jest takie proste. A teraz możemy zabrać się za robienie zapiekanych jaj w maśle z parmezanem i ziołami, bo są bardzo szybkim śniadaniem, idealnym na weekend.
Potrzebujecie pomysłu na śniadanie, gdzie rolę główną gra jajko? Przygotowałam małe zestawienie:
Kanapki z jajecznicą, bekonem i guacamole
Tortilla z jajecznicą i awokado
Zapiekane jajka z parmezanem i ziołami
Ilość porcji: 3 sztuki
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki
- 1/2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki oleju
- 1 szalotka
- 1 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 6 jaj
- 1-2 łyżki słodkiej śmietanki 30% lub 36%
- parmezan
- sól i pieprz
DODATKOWO:
- plastry chrupiącego bekonu
- tosty
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 190°C.
- Na patelni podgrzej masło i olej. Dodaj pokrojoną drobno szalotkę i smaż aż będzie miękka ok. 3-5 minut. Dodaj zioła i sól. Wymieszaj i zdejmij z ognia.
- Naszykuj 3 kokilki, do każdej włóż po 1 niepełnej łyżeczce masła i włóż do piekarnika, aby masło się rozpuściło.
- Wyjmij kokilki z piekarnika i włóż do każdej po 1 łyżeczce słodkiej śmietanki, do każdej wbij po dwa jajka, a na wierzch połóż podsmażoną szalotkę z ziołami.
- Włóż kokilki do piekarnika na 8-9 minut, po tym czasie zwiększ grzanie piekarnika do maksimum. Niech jajka opieką się jeszcze przez 3-4 minuty, po tym czasie wyjmij kokilki z piekarnika, posyp obficie startym parmezanem i odstaw na 3-5 minut, aby trochę ostygły. Dopraw solą i pieprzem.
- Białko musi być ścięte a żółtko płynne, choć za pierwszym razem może być trudne do zrobienia (mi za pierwszym razem wyszły jajka na twardo, bo bałam się wyjąć za wcześnie :) ), ale nie zniechęcaj się bo zapiekane jajka są pyszne.
UWAGI:
- Włożyłam bekon do nagrzanego piekarnika i piekłam ok. 15 minut, czyli musiałam go wyjąć chwilę przed wyjęciem jajek.
- Bagietkę pokroiłam na tosty, każdy posmarowałam odrobiną masła z dwóch stron i piekłam w piekarniku przez 3-5 minut, aż zrobiły się złote i wyraźnie podpieczone.
www.slodkiegotowanie.pl
Wygląda obłędnie! Doskonale wiem co masz na myśli pisząc o czasie pieczenia… Ja przez kilka lat uwielbiałam robić jajka w kokilkach zapiekane na szpinaku i tutaj było podobnie… Raz białko się nie ścięło, innym razem wszystko ścięte na zelówę. Eksperymenty czy szpinak mrożony, czy świeży, czy ser na jajko, czy pod jajko. Słuszna uwaga – każdy piekarnik piecze inaczej, a temperatura w nim się cały czas zmienia (to, co pokazuje panel jest przecież umowne). Więc zrobić to idealnie, a potem tak rozpisać, żeby każdy umiał powtórzyć w swoim domu to kupa roboty… Zatem dzięki, że chciało Ci się walczyć i udostępniłaś taki pyszny przepis!
Dziękuję za mile słowa 🙂 przyznam, że mocno się zdziwiłam, kiedy kupiłam termometr do piekarnika – polecam to każdemu, kto trochę więcej interesuje się gotowaniem 🙂 . A przez te wszystkie próby, mieliśmy na jakiś czas dość pieczonych jajek, ale znowu wróciły 😀 .