Dania główne | Łatwe
Zapiekanka makaronowa z pulpetami drobiowymi
15 minut + 30 minut pieczenie
Jeśli masz już pulpety z tego przepisu to przygotowania zapiekanki makaronowej zajmie Ci najwyżej 45 minut – czyli szybki i pyszny obiad w niecałą godzinę. Jeśli masz inne ulubione pulpety lub kotlety przygotowane wcześniej, to oczywiście będą tak samo pasowały. Możesz je tutaj wykorzystać, bo zapiekanki powstają po to, żeby sprzątać lodówkę 🙂 .
Chętnie też przyjmę przepisy na Twoje domowe sprawdzone pulpeciki 🙂 .
Wracając do przepisu na zapiekankę, to jest ona bardzo podstawowa. Jeśli zerkniesz na składniki sosu, to zobaczysz pieczarki, cebulę, pomidory i dodatki. Jeśli chcesz przyspieszyć sobie nieco pracę i zminimalizować poświęcony czas to, zamiast podsmażać pieczarki z cebulką i gotować chwilę sos możesz pominąć ten krok – naprawdę. Czyli do gotowego naczynia dodaj makaron NIEGOTOWANY, zalej pomidorami z puszki. Dodaj pozostałe składniki sosu, czyli pieczarki, czosnek, ocet, masło, mleko, przyprawy, sery i szpinak (czyli wszystko oprócz cebuli). Połóż pulpety (z tego przepisu lub inne), wymieszaj i do piekarnika. Smażona cebulka z pieczarkami dodaje naprawdę dużo smaku, więc zachęcam do tej odrobinę dłuższej, ale też lepszej wersji – wszystko co robisz, odbywa się podczas rozgrzewania piekarnika. Ten sos idealnie okleja makaron i razem z pulpetami, szpinakiem i zapieczonym serem tworzą pyszne i pełnowartościowe danie.
Inne ciekawe obiady z makaronem znajdziesz tutaj:
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
Makaron pappardelle z wieprzowiną i jarmużem w sosie pomidorowym
Makaron po florencku z kurczakiem i suszonymi pomidorami
Kremowa zupa tortellini z kurczakiem

Zapiekanka makaronowa z pulpetami drobiowymi
Ilość porcji: 3-4
Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut pieczenie
Składniki
SOS:
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju do smażenia
- 1 cebula
- 100 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 200 ml mleka
- sól i pieprz do smaku
DODATKOWO:
- 150 g makaronu
- 1/2 - 1 kulka mozzarelli
- parmezan
- garść szpinaku
- Pieczone pulpety drobiowe z tego przepisu
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 200°C i zacznij przygotowanie sosu.
- Rozgrzej w rondlu oliwę i podsmaż cebulę, dodaj pieczarki pokrojone w półplastry.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek i podsmaż aż zacznie intensywnie pachnieć.
- Dodaj pomidory z puszki, ocet balsamiczny i masło. Podgrzewaj przez chwilę, aż sos zacznie gęstnieć - zajmie to ok. 5 minut.
- Dodaj oregano i tymianek, wlej mleko i gotuj przez chwilę na małym ogniu. Dodaj sól i pieprz do smaku.
- Do blaszki lub naczynia żaroodpornego wsyp makaron (NIEUGOTOWANY), wlej sos i wymieszaj, wciśnij pulpety, tak żeby oblepić je sosem.
- Piecz pod przykryciem przez 25 minut, następnie wyjmij zapiekankę z piekarnika. Dodaj szpinak i wymieszaj. Na wierzch połóż mozzarellę i obficie posyp startym parmezanem.
- Wstaw do piekarnika i zapiecz przez ok. 5 minut.
www.slodkiegotowanie.pl