Zupy | Łatwe
Zasmażana zupa z tortellini
2,5 godziny
Moje zupy zawsze są gęste, nie mówię tu o zagęszczaniu dużą ilością mąki, chociaż czasami dodanie mąki jest nieuniknione. Tak jest w przypadku tej zupy, bo zasmażka pasowała idealnie. Chodzi mi o to, że lubię w zupie dużo warzyw i zagęszczanie w treściwy i wartościowy sposób, np.: ziemniaki na koniec gotowania zupy lekko rozgniatam widelcem lub ubijakiem do warzyw. Czasami jest to jakaś kasza, ryż, drobny makaron, strączki lub pomidory z puszki, ewentualnie sama śmietana/jogurt naturalny. Wolę pomijać zagęszczanie zupy mąką, bo tego nie lubię. W każdym razie zasmażana zupa z tortellini jest taka, jak lubię – gęsta, aromatyczna i wyrazista, zagęszczana kaszą jęczmienną i zasmażką.
Przygotowanie zupy jest nieskomplikowane i kończy się na pokrojeniu wszystkich warzyw, zupa robi się sama. Ważne jest to, żeby dać zupie się gotować, z upływem czasu nabiera pełnego smaku. Czy to znaczy, że zupa, która gotuje się krótko, nie ma prawa się udać? Oczywiście, że nie. Skrócenie czasu gotowania nie wpłynie na to, czy zupa się uda, czy nie, wpłynie na smak i głębię wywaru. Zupa z tortellini grzybowym może być przygotowana w wersji wegetariańskiej, wywar wtedy gotujesz na warzywach, pomijając mięso. Lubię czasami zjeść zupę przygotowaną na samych warzywach, właśnie wtedy zagęszczam zupę strączkami. Wybierając gotowanie na mięsie, możesz wybrać tortellini z mięsem. Zastanów się jakiego mięsa użyć do przygotowania wywaru: drób, wieprzowina czy wołowina? Najlepsze zupy wychodzą na mieszance wołowiny z wieprzowiną – moja opinia. Drób jest oczywiście tańszy, przez co też częściej wybierany jako podstawa zupy, również przeze mnie – i dobrze, warto mieć zawsze w zamrażalniku chociaż udko z kurczaka, wtedy i pomysł na zupę się znajdzie 😉 .
Jeśli szukasz pomysłu na prostą ale niecodzienną zupę, to tutaj masz kilka propozycji:
Zupa cytrynowa z kurczakiem i makaronem orzo
Kremowa zupa tortellini z kurczakiem

Zasmażana zupa z tortellini
Ilość porcji: ok. 5 litrów
Czas przygotowania: 2,5 godziny
Składniki
- 5 litrów wody
- 250 g tortellini (użyłam grzybowego)
- 500 g dowolnego mięsa do przygotowania wywaru (użyłam podudzia z kurczaka)*
- 3 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki
- 1/2 selera
- 1/2 łodygi pora (korzeń i liście)
- 100 g kaszy jęczmiennej perłowej (lub innej jeśli chcesz)
- 5 liści laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
ZASMAŻKA:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
*Uwagi: możesz pominąć mięso jeśli chcesz przygotować zupę w wegetariańskiej wersji. Wtedy przygotuj wywar na samych warzywach.
Instrukcje
- Umyte mięso zalej wodą, dodaj sól (wstępnie ok. 1 łyżeczkę, na koniec gotowania dodasz więcej jeśli uznasz, że trzeba) i zagotuj.
- Kiedy wywar się zagotuje zmniejsz moc grzania na średni, aby wywar gotował się bardzo powoli i gotuj ok. 30 minut.
- Dodaj pokrojony w półplastry por.
- Od razu zacznij kroić w drobną kostkę pozostałe warzywa i dodaj do wywaru. Gotuj na średnim/małym ogniu przez ok. 1 godzinę.
- Jeśli po tym czasie mięso jest już miękkie (powinno się rozpadać) wyjmij je niech ostygnie. Obierz mięso z kości i dodaj samo mięso do zupy.
- Następnie przepłukaj na sitku kaszę jęczmienną, dodaj do zupy i gotuj przez ok. 15 minut.
- Po tym czasie dodaj tortellini i od razu zacznij przygotowywać zasmażkę. Po dodaniu tortellini gotuj zupę jeszcze przez ok. 15 minut.
- Zasmażka: rozgrzewaj patelnię razem z masłem, na małym ogniu. Kiedy masło się rozpuści dodaj mąkę i mieszaj. Mąka musi być lekko rumiana. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj do zupy, wymieszaj i gotuj przez 5-10 minut. Dodaj sól i pieprz do smaku.
- Spróbuj wyjąć z zupy ziele angielski i liście laurowe.
- Gotowe.
www.slodkiegotowanie.pl