Zdrowe dyniowe kulki mocy

Ciasta i desery | Fit

Zdrowe dyniowe kulki mocy

10 minut + 2 godziny chłodzenia

Chwila, chwila! Chyba znalazłam idealną przekąskę na jesień – zdrowe dyniowe kulki mocy!

Były już ciasta, babeczki, zupy i cała masa makaronów z sosami dyniowymi. A czy robiliście już magiczne kuleczki na dwa kęsy z dodatkiem dyni? Przepis jest bardzo prosty, wydajny i zajmuje niewiele czasu. Same naturalne składniki, które zwłaszcza jesienią z pewnością macie w domu. Dynia, masło orzechowe, cynamon, pestki, miód i czekolada – jesienny must have 🙂 !

Zdrowe dyniowe kulki mocy zrobicie w max 10 minut i naprawdę dodadzą Wam mocy 🙂 . Nie wymagają pieczenia, co oznacza, że nie przyjmuję wymówek. Włóżcie wszystkie składniki do malaksera lub blendera kielichowego i wymieszajcie, dodajcie pokruszoną czekoladę, lekko wymieszajcie. To już prawie koniec, bo pozostaje jeszcze tylko uformować kuleczki, włożyć je do lodówki lub zamrażarki i wytrzymać do czasu ich „ostygnięcia” – to chyba najtrudniejszy etap.

Kuleczki wychodzą przyjemnie lepkie, ziarniste z kawałkami czekolady. Cynamon i syrop klonowy nadają odpowiednią jesienną słodycz. Z tymi zdrowymi kulkami i kubkiem kawy przeczytasz jeszcze niejedną książkę 😉 .

Inne słodkie i zdrowe przekąski:

Domowe batony owsiane z masłem orzechowym

Orzechowo-białkowe batony bez pieczenia

Zdrowe dyniowe kulki mocy z czekoladą

Słodkie Gotowanie

Zdrowe dyniowe kulki mocy

Ilość porcji: ok. 25 sztuk

Czas przygotowania: 10 minut + 2 godziny chłodzenia

Składniki

  • 200 g płatków owsianych górskich
  • 120 g puree z dyni (użyłam dyni piżmowej)
  • 60 g masła orzechowego lub masła migdałowego
  • 50 g pestek dyni
  • 50 g siemienia lnianego (niemielone) lub nasion chia
  • 150 g syropu klonowego lub miodu (lub pół na pół)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do dyni
  • 80 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • szczypta soli

Instrukcje

  1. W malakserze lub blenderze wymieszaj płatki owsiane i pestki dyni, ale zrób to bardzo pobieżnie, tak aby nie zmielić płatków owsianych na mąkę.
  2. Do mieszanki płatków i pestek dyni dodaj puree dyniowe, masło orzechowe, siemię lniane, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy, cynamon i sól. Ponownie wymieszaj.
  3. Na koniec dodaj z grubsza pokruszoną czekoladę i lekko wymieszaj, aby zostały mniejsze kawałki czekolady.
  4. Formuj kulki dowolnej wielkości - ja robiłam kulkę na dwa kęsy.
  5. Włóż do lodówki na ok. 1-2 godziny i gotowe.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *