Ciasta i desery | Fit
Zdrowe Fit batony „Snickers”
20 minut + 3 godziny chłodzenie
Jak zrobić zdrowe Fit batony „Snickers”
W domu dzielimy się na dwa typy: Snickers i Mars. Ja jestem oczywiście tą od Marsa… a może raczej byłam. Dopóki nie powstał ten przepis na zdrowe fit batony „Snickers”. Batony mam nadal w lodówce i nie mogę doczekać się kolejnej kawy. Do kawy jemy po pół batonika (trzeba ustalać sobie jakieś granice, zwłaszcza pijąc 4 kawy dziennie).
Karmel z daktyli, nugat z płatków owsianych i orzechów
Może się wydawać, że karmel z daktyli, nugat z płatków owsianych i masła orzechowego nawet nie dorówna smakiem tradycyjnym batonikom Snickers. Cóż, ja się zdziwiłam. Batonik przetestowałam na domownikach i w ciągu jednego dnia robiłam kolejną porcję. Są pyszne i od teraz to moje ulubione zdrowe batoniki.
Jak zrobić mąkę owsianą?
Jeśli nie masz mąki owsianej? Zmiel dokładnie płatki owsiane – robię tak bardzo często, a właściwie prawie zawsze, kiedy potrzebuję mąkę owsianą. W zależności od konsystencji masła orzechowego będziesz potrzebować wody z moczenia daktyli lub nie. Masa musi być plastyczna, lepka i ładnie się formować. Jeśli jest inaczej, dodaj słodką wodę z moczenia daktyli. Użyj orzeszków ziemnych solonych. Jeśli akurat masz tylko niesolone, nic nie szkodzi. Posyp tak zwany karmel z daktyli odrobiną soli po wierzchu i dopiero rozrzuć orzeszki.
Więcej słodkich fit przepisów na płatki owsiane:
Domowe batony owsiane z masłem orzechowym
Orzechowo-białkowe batony bez pieczenia
Najłatwiejsze ciasteczka daktylowe bez pieczenia

Zdrowe Fit batony „Snickers”
Ilość porcji: 5-7 sztuk
Czas przygotowania: 20 minut + 3 godziny chłodzenie
Składniki
KARMEL:
- 140 g daktyli
- 1 łyżka kakao naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 łyżki wody z moczenia daktyli
NUGAT:
- 120 g mąki owsianej (lub płatków owsianych)
- 6 łyżek syropu klonowego
- 70 g masła orzechowego solonego lub niesolonego i duża szczypta soli
- 2 łyżki wody z moczenia daktyli
DODATKOWO:
- 150 g czekolady gorzkiej lub deserowej
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 3 garści orzeszków ziemnych solonych
Instrukcje
- Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw. W tym czasie przygotuj nugat.
- Jeśli nie masz mąki owsianej, dokładnie zmiel płatki owsiane.
- Mąkę, syrop klonowy i masło orzechowe dokładnie wymieszaj - najlepiej za pomocą malaksera lub blendera.
- Masa musi być plastyczna, jeśli tak nie jest dodaj jedną lub dwie łyżki wody z moczenia daktyli i ponownie dokładnie wymieszaj.
- Gotową masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie to była podłużna blaszka).
- Teraz zmiel namoczone daktyle z łyżeczką kakao, ekstraktem waniliowym i 4 łyżkami wody z moczenia daktyli. Powstanie tzw. zdrowy karmel.
- Karmel wyłóż na masę z płatków owsianych.
- Na karmel rzuć orzeszki ziemne, delikatnie dociśnij ręką. Dodaj tyle orzeszków, aż poryją cały wierzch batoników.
- Wstaw do zamrażalnika na 2 godziny.
- Po tym czasie rozpuść czekoladę z olejem kokosowym w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
- Wyjmij foremkę z masą z zamrażalnika i pokrój na batony dowolnie.
- Każdy batonik zamocz w czekoladzie, pozwól jej ociec, tak aby batonik miał jak najcieńszą warstwę czekolady.
- Gotowe batony wstaw do lodówki i odczekaj, aż czekolada całkowicie "stwardnieje".
- Przechowuj w lodówce.
www.slodkiegotowanie.pl
Na sam widok tych batoników robię się głodna! Prezentują się wyśmienicie. Zapisuję na listę do zrobienia. 🙂
Pycha! Jeśli jeszcze ktoś się waha czy je zrobić, z czystym sercem mogę powiedzieć, że warto 🙂 Zrobiłam bez czekolady co nie odebrało im świetności. Wyszły mi bardzo słodkie może dlatego, że takie były daktyle… Polecam i dziękuję za przepis 😀
Dziękuję 🙂 sama wielokrotnie wracam do tego przepisu. Według mnie, najlepsze batony na blogu 😀
Robiłam już 4 razy i wracam do niego ponownie! Nigdy mnie nie zawiódł i za każdym razem wychodzi MEGA pysznie! Polecam na 100% Ja robiłam do tych czas bez czekolady – wychodziło świetnie 🙂
Pozdrawiam i Polecam 🙂
Przepiekne i widze, ze musza być przepyszne😆♥️ Mam pytanie bo do nugatu nie chce dawać syropu klonowego (lubię mniej słodkie , karmel dla mnie da ta słodycz) , co zatem dodać bo konsystencja była odpowiednia? Czy może więcej wody z moczenia daktyli?
Są przepyszne 😀 polecam od razu dwie porcje.
Do nugatu idą 2 łyżki wody z moczenia daktyli, żeby konsystencja była ok można dodać jeszcze dwie trzy łyżki, zmieni to trochę smak bo syrop klonowy ma swój specyficzny, ale uważam, że nadal będą pyszne 🙂 Proszę dać znać jak wyszło
Bardzo dziekuje za szybka odpowiedz, oczywiście odezwie się jak zrobię a mam zamiar w tym tygodniu😁♥️😘
Wyszło pysznie do nugatu zamiast syropu klonowego dałam 7 łyżek wody z moczenia daktyli, resztę tak jak w przepisie. Smaczne zdrowe batoniki do kawki. Dziekuje♥️❤️😘