Ciasta i desery | Fit
Zdrowe Fit batony „Snickers”
20 minut + 3 godziny chłodzenie
W domu dzielimy się na tych, którzy wolą Snickersa i tych od Marsa. Ja jestem tą od Marsa… a może raczej byłam. Dopóki nie powstał ten przepis na zdrowe fit batony „Snickers”. Batony mam nadal w lodówce i nie mogę doczekać się kolejnej kawy. Do kawy jemy po pół batonika (trzeba ustalać sobie jakieś granice, zwłaszcza pijąc 4 kawy dziennie).
Może się wydawać, że karmel z daktyli, nugat z płatków owsianych i masła orzechowego nawet nie dorówna smakiem tradycyjnym batonikom Snickers. Cóż, zdziwiłam się. Batonik przetestowałam na domownikach i w ciągu jednego dnia robiłam kolejną porcję. Są pyszne i od teraz to moje ulubione batoniki.
Jeśli nie macie mąki owsianej, zmielcie dokładnie płatki owsiane – robię tak bardzo często a właściwie prawie zawsze, kiedy potrzebuję mąkę owsianą. W zależności od konsystencji masła orzechowego będziecie potrzebować wody z moczenia daktyli lub nie. Masa musi być plastyczna, lepka i ładnie się formować. Jeśli jest inaczej, dodajcie słodką wodę z moczenia daktyli. Użyjcie orzeszków ziemnych solonych. Jeśli akurat macie tylko niesolone, nic nie szkodzi. Posypcie tak zwany karmel z daktyli odrobiną soli po wierzchu i dopiero rozrzućcie orzeszki.
Więcej fit słodkich przepisów na płatki owsiane:
Domowe batony owsiane z masłem orzechowym
Orzechowo-białkowe batony bez pieczenia
Najłatwiejsze ciasteczka daktylowe bez pieczenia

Zdrowe Fit batony „Snickers”
Ilość porcji: 5-7 sztuk
Czas przygotowania: 20 minut + 3 godziny chłodzenie
Składniki
KARMEL:
- 140 g daktyli
- 1 łyżka kakao naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 łyżki wody z moczenia daktyli
NUGAT:
- 120 g mąki owsianej (lub płatków owsianych)
- 6 łyżek syropu klonowego
- 70 g masła orzechowego solonego lub niesolonego i duża szczypta soli
- 2 łyżki wody z moczenia daktyli
DODATKOWO:
- 150 g czekolady gorzkiej lub deserowej
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 3 garści orzeszków ziemnych solonych
Instrukcje
- Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw. W tym czasie przygotuj nugat.
- Jeśli nie masz mąki owsianej, dokładnie zmiel płatki owsiane.
- Mąkę, syrop klonowy i masło orzechowe dokładnie wymieszaj najlepiej za pomocą malaksera lub blendera.
- Masa musi być plastyczna, jeśli tak nie jest dodaj jedną lub dwie łyżki wody z moczenia daktyli i ponownie dokładnie wymieszaj.
- Gotową masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie to była podłużna blaszka).
- Teraz zmiel namoczone daktyle z łyżeczką kakao, ekstraktem waniliowym i 4 łyżkami wody z moczenia daktyli. Powstanie tzw. zdrowy karmel.
- Karmel wyłóż na masę z płatków owsianych.
- Na karmel rzuć orzeszki ziemne, delikatnie dociśnij ręką. Dodaj tyle orzeszków aż poryją cały wierzch batoników.
- Wstaw do zamrażalnika na 2 godziny.
- Po tym czasie rozpuść czekoladę z olejem kokosowym w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
- Wyjmij foremkę z masą z zamrażalnika i pokrój na batony dowolnie.
- Każdy batonik zamocz w czekoladzie, pozwól jej ociec, tak aby batonik miał jak najcieńszą warstwę czekolady.
- Gotowe batony wstaw do lodówki i odczekaj, aż czekolada całkowicie stwardnieje.
- Przechowuj w lodówce.
www.slodkiegotowanie.pl