Zdrowe Fit batony „Snickers”

Ciasta i desery | Fit

Zdrowe Fit batony „Snickers”

20 minut + 3 godziny chłodzenie

W domu dzielimy się na tych, którzy wolą Snickersa i tych od Marsa. Ja jestem tą od Marsa… a może raczej byłam. Dopóki nie powstał ten przepis na zdrowe fit batony „Snickers”. Batony mam nadal w lodówce i nie mogę doczekać się kolejnej kawy. Do kawy jemy po pół batonika (trzeba ustalać sobie jakieś granice, zwłaszcza pijąc 4 kawy dziennie).

Może się wydawać, że karmel z daktyli, nugat z płatków owsianych i masła orzechowego nawet nie dorówna smakiem tradycyjnym batonikom Snickers. Cóż, zdziwiłam się. Batonik przetestowałam na domownikach i w ciągu jednego dnia robiłam kolejną porcję. Są pyszne i od teraz to moje ulubione batoniki.

Jeśli nie macie mąki owsianej, zmielcie dokładnie płatki owsiane – robię tak bardzo często a właściwie prawie zawsze, kiedy potrzebuję mąkę owsianą. W zależności od konsystencji masła orzechowego będziecie potrzebować wody z moczenia daktyli lub nie. Masa musi być plastyczna, lepka i ładnie się formować. Jeśli jest inaczej, dodajcie słodką wodę z moczenia daktyli. Użyjcie orzeszków ziemnych solonych. Jeśli akurat macie tylko niesolone, nic nie szkodzi. Posypcie tak zwany karmel z daktyli odrobiną soli po wierzchu i dopiero rozrzućcie orzeszki.

Więcej fit słodkich przepisów na płatki owsiane:

Domowe batony owsiane z masłem orzechowym

Orzechowo-białkowe batony bez pieczenia

Najłatwiejsze ciasteczka daktylowe bez pieczenia

Zdrowe dyniowe kulki mocy

Domowe zdrowe fit batony snickers Domowe zdrowe fit batony snickers Domowe zdrowe fit batony snickers Domowe zdrowe fit batony snickers

Słodkie Gotowanie

Zdrowe Fit batony „Snickers”

Ilość porcji: 5-7 sztuk

Czas przygotowania: 20 minut + 3 godziny chłodzenie

Składniki

KARMEL:

  • 140 g daktyli
  • 1 łyżka kakao naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki wody z moczenia daktyli

NUGAT:

  • 120 g mąki owsianej (lub płatków owsianych)
  • 6 łyżek syropu klonowego
  • 70 g masła orzechowego solonego lub niesolonego i duża szczypta soli
  • 2 łyżki wody z moczenia daktyli

DODATKOWO:

  • 150 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 3 garści orzeszków ziemnych solonych

Instrukcje

  1.  Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw. W tym czasie przygotuj nugat.
  2. Jeśli nie masz mąki owsianej, dokładnie zmiel płatki owsiane.
  3. Mąkę, syrop klonowy i masło orzechowe dokładnie wymieszaj najlepiej za pomocą malaksera lub blendera.
  4. Masa musi być plastyczna, jeśli tak nie jest dodaj jedną lub dwie łyżki wody z moczenia daktyli i ponownie dokładnie wymieszaj.
  5. Gotową masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie to była podłużna blaszka).
  6. Teraz zmiel namoczone daktyle z łyżeczką kakao, ekstraktem waniliowym i 4 łyżkami wody z moczenia daktyli. Powstanie tzw. zdrowy karmel.
  7. Karmel wyłóż na masę z płatków owsianych.
  8. Na karmel rzuć orzeszki ziemne, delikatnie dociśnij ręką. Dodaj tyle orzeszków aż poryją cały wierzch batoników.
  9. Wstaw do zamrażalnika na 2 godziny.
  10. Po tym czasie rozpuść czekoladę z olejem kokosowym w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
  11. Wyjmij foremkę z masą z zamrażalnika i pokrój na batony dowolnie.
  12. Każdy batonik zamocz w czekoladzie, pozwól jej ociec, tak aby batonik miał jak najcieńszą warstwę czekolady.
  13. Gotowe batony wstaw do lodówki i odczekaj, aż czekolada całkowicie stwardnieje.
  14. Przechowuj w lodówce.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *