Zdrowe Fit batony „Snickers”

Ciasta i desery | Fit

Zdrowe Fit batony „Snickers”

20 minut + 3 godziny chłodzenie

Jak zrobić zdrowe Fit batony „Snickers”

W domu dzielimy się na dwa typy: Snickers i Mars. Ja jestem oczywiście tą od Marsa… a może raczej byłam. Dopóki nie powstał ten przepis na zdrowe fit batony „Snickers”. Batony mam nadal w lodówce i nie mogę doczekać się kolejnej kawy. Do kawy jemy po pół batonika (trzeba ustalać sobie jakieś granice, zwłaszcza pijąc 4 kawy dziennie).

Karmel z daktyli, nugat z płatków owsianych i orzechów

Może się wydawać, że karmel z daktyli, nugat z płatków owsianych i masła orzechowego nawet nie dorówna smakiem tradycyjnym batonikom Snickers. Cóż, ja się zdziwiłam. Batonik przetestowałam na domownikach i w ciągu jednego dnia robiłam kolejną porcję. Są pyszne i od teraz to moje ulubione zdrowe batoniki.

Jak zrobić mąkę owsianą?

Jeśli nie masz mąki owsianej? Zmiel dokładnie płatki owsiane – robię tak bardzo często, a właściwie prawie zawsze, kiedy potrzebuję mąkę owsianą. W zależności od konsystencji masła orzechowego będziesz potrzebować wody z moczenia daktyli lub nie. Masa musi być plastyczna, lepka i ładnie się formować. Jeśli jest inaczej, dodaj słodką wodę z moczenia daktyli. Użyj orzeszków ziemnych solonych. Jeśli akurat masz tylko niesolone, nic nie szkodzi. Posyp tak zwany karmel z daktyli odrobiną soli po wierzchu i dopiero rozrzuć orzeszki.

 

Więcej słodkich fit przepisów na płatki owsiane:

Domowe batony owsiane z masłem orzechowym

Orzechowo-białkowe batony bez pieczenia

Najłatwiejsze ciasteczka daktylowe bez pieczenia

Zdrowe dyniowe kulki mocy

Domowe zdrowe fit batony snickers Domowe zdrowe fit batony snickers Domowe zdrowe fit batony snickers Domowe zdrowe fit batony snickers

Słodkie Gotowanie

Zdrowe Fit batony „Snickers”

Ilość porcji: 5-7 sztuk

Czas przygotowania: 20 minut + 3 godziny chłodzenie

Składniki

KARMEL:

  • 140 g daktyli
  • 1 łyżka kakao naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki wody z moczenia daktyli

NUGAT:

  • 120 g mąki owsianej (lub płatków owsianych)
  • 6 łyżek syropu klonowego
  • 70 g masła orzechowego solonego lub niesolonego i duża szczypta soli
  • 2 łyżki wody z moczenia daktyli

DODATKOWO:

  • 150 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 3 garści orzeszków ziemnych solonych

Instrukcje

  1.  Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw. W tym czasie przygotuj nugat.
  2. Jeśli nie masz mąki owsianej, dokładnie zmiel płatki owsiane.
  3. Mąkę, syrop klonowy i masło orzechowe dokładnie wymieszaj - najlepiej za pomocą malaksera lub blendera.
  4. Masa musi być plastyczna, jeśli tak nie jest dodaj jedną lub dwie łyżki wody z moczenia daktyli i ponownie dokładnie wymieszaj.
  5. Gotową masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie to była podłużna blaszka).
  6. Teraz zmiel namoczone daktyle z łyżeczką kakao, ekstraktem waniliowym i 4 łyżkami wody z moczenia daktyli. Powstanie tzw. zdrowy karmel.
  7. Karmel wyłóż na masę z płatków owsianych.
  8. Na karmel rzuć orzeszki ziemne, delikatnie dociśnij ręką. Dodaj tyle orzeszków, aż poryją cały wierzch batoników.
  9. Wstaw do zamrażalnika na 2 godziny.
  10. Po tym czasie rozpuść czekoladę z olejem kokosowym w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
  11. Wyjmij foremkę z masą z zamrażalnika i pokrój na batony dowolnie.
  12. Każdy batonik zamocz w czekoladzie, pozwól jej ociec, tak aby batonik miał jak najcieńszą warstwę czekolady.
  13. Gotowe batony wstaw do lodówki i odczekaj, aż czekolada całkowicie "stwardnieje".
  14. Przechowuj w lodówce.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

  1. M.O -

    Pycha! Jeśli jeszcze ktoś się waha czy je zrobić, z czystym sercem mogę powiedzieć, że warto 🙂 Zrobiłam bez czekolady co nie odebrało im świetności. Wyszły mi bardzo słodkie może dlatego, że takie były daktyle… Polecam i dziękuję za przepis 😀

    Odpowiedz
  2. Leokadia Dąbrowska -

    Robiłam już 4 razy i wracam do niego ponownie! Nigdy mnie nie zawiódł i za każdym razem wychodzi MEGA pysznie! Polecam na 100% Ja robiłam do tych czas bez czekolady – wychodziło świetnie 🙂

    Pozdrawiam i Polecam 🙂

    Odpowiedz
  3. Ola -

    Przepiekne i widze, ze musza być przepyszne😆♥️ Mam pytanie bo do nugatu nie chce dawać syropu klonowego (lubię mniej słodkie , karmel dla mnie da ta słodycz) , co zatem dodać bo konsystencja była odpowiednia? Czy może więcej wody z moczenia daktyli?

    Odpowiedz
    • Słodkie Gotowanie -

      Są przepyszne 😀 polecam od razu dwie porcje.
      Do nugatu idą 2 łyżki wody z moczenia daktyli, żeby konsystencja była ok można dodać jeszcze dwie trzy łyżki, zmieni to trochę smak bo syrop klonowy ma swój specyficzny, ale uważam, że nadal będą pyszne 🙂 Proszę dać znać jak wyszło

      Odpowiedz
  4. Ola -

    Bardzo dziekuje za szybka odpowiedz, oczywiście odezwie się jak zrobię a mam zamiar w tym tygodniu😁♥️😘

    Odpowiedz
  5. Ola -

    Wyszło pysznie do nugatu zamiast syropu klonowego dałam 7 łyżek wody z moczenia daktyli, resztę tak jak w przepisie. Smaczne zdrowe batoniki do kawki. Dziekuje♥️❤️😘

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *