Do chleba | Fit
Zielone pesto z jarmużu
5 minut
Zdrowe zielone pesto z jarmużu lub innych zielonych liści jest wegetariańskie i bezglutenowe. Może być nawet w wersji wegańskiej – parmezan zamieńcie na dodatkową porcję orzechów. Pesto przygotujecie w zaledwie 5 minut! Podajcie z makaronem, słupkami warzyw, na kanapce, w sałatce lub na pizzy! Tak na pizzy śniadaniowej, która będzie następnym postem, ale dajcie mi jeszcze chwilę. Pizzę robię już któryś raz z rzędu i próbuję wyczuć idealny czas dla jajek (minuta w tę czy tamtą robi dużą różnicę)… Mały spoiler kolejnego posta 🙂 .
Jeśli śledzicie mojego bloga, to jakiś czas temu dodałam już przepis na makaron z pieczarkami i pesto, który powstał na podstawie orzechów włoskich i mieszanki zieleniny. To pesto składa się z migdałów i jarmużu i pietruszki, ma intensywny smak i wzbogaca codzienną dietę.
Na zielone pesto składa się jarmuż, migdały, pietruszka, parmezan (w wersji wegańskiej zamienić na orzechy), czosnek, sok z cytryny i oliwa z oliwek lub inny dowolny olej roślinny. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać malakserem lub blenderem i gotowe. Zawsze robię większą niż potrzebna w przepisie porcję i wykorzystuję jako mocny akcent smakowy do różnych potraw.
Zróbcie pesto i wykorzystajcie go do kilku potraw np.:
Szybka pizza śniadaniowa z jajkami i pesto
Makaron penne z pieczarkami i pesto orzechowym
Kanapka Caprese z patelni z pesto orzechowym
Zielone pesto z jarmużu
Ilość porcji: słoik ok. 200 ml
Czas przygotowania: 5 minut
Składniki
- 2 -3 garści jarmużu ok. 50 g
- 1/2 pęczka natki pietruszki (ok. 20 g)
- 1 ząbek czosnku
- ok. 50 - 70 ml oliwy z oliwek (dostosuj ilość do pożądanej przez Ciebie konsystencji)
- 70 g migdałów
- 50 g parmezanu
- sok z 1/2 cytryny
- ok. 1/2 łyżeczki soli
- duża szczypta pieprzu lub chilli
Instrukcje
- Wszystkie składniki wrzuć do malaksera i wymieszaj. Nie musisz robić tego dokładnie.
- Podawaj na chlebie, z makaronem, w zupie, na pizzy, sałatki z czymkolwiek chcesz.
www.slodkiegotowanie.pl
Nie spotkałam się jeszcze z takim przepisem, bardzo ciekawy 🙂
dużo w nim zdrowia 🙂