Zielone pesto z jarmużu

Do chleba | Fit

Zielone pesto z jarmużu

5 minut

Zdrowe zielone pesto z jarmużu lub innych zielonych liści jest wegetariańskie i bezglutenowe. Może być nawet w wersji wegańskiej – parmezan zamieńcie na dodatkową porcję orzechów. Pesto przygotujecie w zaledwie 5 minut! Podajcie z makaronem, słupkami warzyw, na kanapce, w sałatce lub na pizzy! Tak na pizzy śniadaniowej, która będzie następnym postem, ale dajcie mi jeszcze chwilę. Pizzę robię już któryś raz z rzędu i próbuję wyczuć idealny czas dla jajek (minuta w tę czy tamtą robi dużą różnicę)… Mały spoiler kolejnego posta 🙂 .

Jeśli śledzicie mojego bloga, to jakiś czas temu dodałam już przepis na makaron z pieczarkami i pesto, który powstał na podstawie orzechów włoskich i mieszanki zieleniny. To pesto składa się z migdałów i jarmużu i pietruszki, ma intensywny smak i wzbogaca codzienną dietę.

Na zielone pesto składa się jarmuż, migdały, pietruszka, parmezan (w wersji wegańskiej zamienić na orzechy), czosnek, sok z cytryny i oliwa z oliwek lub inny dowolny olej roślinny. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać malakserem lub blenderem i gotowe. Zawsze robię większą niż potrzebna w przepisie porcję i wykorzystuję jako mocny akcent smakowy do różnych potraw.

Zróbcie pesto i wykorzystajcie go do kilku potraw np.:

Szybka pizza śniadaniowa z jajkami i pesto

Makaron penne z pieczarkami i pesto orzechowym

Kanapka Caprese z patelni z pesto orzechowym

Zdrowe zielone pesto z jarmużu i migdałów. Zdrowe zielone pesto z jarmużu i migdałów.

Słodkie Gotowanie

Zielone pesto z jarmużu

Ilość porcji: słoik ok. 200 ml

Czas przygotowania: 5 minut

Składniki

  • 2 -3 garści jarmużu ok. 50 g
  • 1/2 pęczka natki pietruszki (ok. 20 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 50 - 70 ml oliwy z oliwek (dostosuj ilość do pożądanej przez Ciebie konsystencji)
  • 70 g migdałów
  • 50 g parmezanu
  • sok z 1/2 cytryny
  • ok. 1/2 łyżeczki soli
  • duża szczypta pieprzu lub chilli

Instrukcje

  1. Wszystkie składniki wrzuć do malaksera i wymieszaj. Nie musisz robić tego dokładnie.
  2. Podawaj na chlebie, z makaronem, w zupie, na pizzy, sałatki z czymkolwiek chcesz.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *