Zupa cytrynowa z kurczakiem i makaronem orzo

Zupy | Fit

Zupa cytrynowa z kurczakiem i makaronem orzo

10 minut przygotowanie + 50 minut gotowanie

Zupa cytrynowa z kurczakiem i makaronem orzo jest doskonała na zimowy miesiąc. Możecie popijać na zmianę gorącą herbatę i zupę cytrynową. Na całe szczęście dni znowu zaczynają być coraz dłuższe, więc można jakoś przeżyć do wiosny. Najważniejsze to mieć miskę witaminowej bomby (zupka zimą zawsze najlepsza), dobrą książkę i serial dla rozładowania napięcia.

Za pomocą jaj stworzyłam gładką, delikatną i aksamitną bazę zupy, bez użycia słodkiej śmietanki. Jest kremowa, ale nadal lekka i bulionowa, daje się siorbać i szybko rozgrzewa. Większość takich zup wystarcza na mniej więcej godzinę, po tym czasie muszę dojeść kanapką lub dwoma. Ta wysokoproteinowa zupa jest ze świeżymi warzywami, kurczakiem, makaronem i zagęszczana jajkami. To dobrze zrównoważony posiłek, po którym nie możecie być głodni.

Do tej zupy cytrynowej proponuję makaron pełnoziarnisty, który naprawdę napełni was na kilka godzin. Możecie oczywiście użyć makaronu z pszenicy zwyczajnej, jednak zachęcam do spróbowania pełnoziarnistej wersji. Dla mnie fakt, że ta zupa jest z pełnoziarnistym makaronem ma zasadnicze znaczenie – jest solidna i pożywna a zwykły makaron po prostu w niej zniknie.

Podajcie tę zupę z chrupiącym pieczywem, pasuje idealnie.

Więcej doskonałych, kremowych zup znajdziecie w którymś z tych przepisów:

Chowder z łososiem wędzonym

Kremowa zupa tortellini z kurczakiem

Zupa brokułowa z parmezanem

zupa-cytrynowa-z-kurczakiem-i-makaronem-orzo makaron-orzo zupa-cytrynowa-z-kurczakiem-i-makaronem-orzo zupa-cytrynowa-z-kurczakiem-i-makaronem-orzo

Słodkie Gotowanie

Zupa cytrynowa z kurczakiem i makaronem orzo

Ilość porcji: 6-8

Czas przygotowania: 10 minut przygotowanie + 50 minut gotowanie

Składniki

  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 3 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 - 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 200 g makaronu orzo pełnoziarnistego
  • 800 g - 1 kg filetu z kurczaka
  • 3 jajka
  • sok z 2 cytryn (ok. 130 ml soku)
  • 100 g świeżego szpinaku
  • sól i pieprz
  • koperek

Instrukcje

  1. W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć pokrojone w kostkę marchewki, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż na średnim/małym ogniu ok. 8 minut aż warzywa zmiękną, uważaj aby nie przypalić czosnku.
  2. Wlej bulion i wrzuć w całości filet z kurczaka, gotuj na małym ogniu. Kiedy filet będzie już miękki (zajmie to ok. 30 minut) wyjmij go z zupy i dodaj makaron. Gotuj przez kilka minut aż zmięknie. Zdejmij zupę z ognia. Wrzuć poszarpanego lub drobno pokrojonego kurczaka.
  3. W osobnej misce wymieszaj jajka i sok z cytryny. Teraz musisz powoli rozgrzać mieszaninę jaj. Dodaj trochę ciepłej zupy i wymieszaj. Powoli zacznij wlewać ogrzaną mieszaninę jaj do zupy. Rób to bardzo ostrożnie i powoli. Stale mieszaj, aż zupa będzie gładka i kremowa.
  4. Wrzuć lekko porwany rękoma szpinak.
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem, podawaj obsypane świeżym lub mrożonym koperkiem.

UWAGI:

  1. Makaron orzo lubi wchłaniać wilgoć, jeśli zamierzasz odgrzewać zupę będziesz potrzebować dodatkowej wody.
  2. Jeśli dodasz mieszankę jaj do zupy, kiedy będzie za gorąca, powstaną nieprzyjemne gluty. Aby schłodzić szybko zbyt mocno rozgrzaną zupę możesz wrzucić do niej kilka kostek lodu.
  3. Tą zupę możesz  podać jako danie wegetariańskie, zamiast kurczaka dodaj białą fasolę.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *