Zupy | Fit
Zupa cytrynowa z kurczakiem i makaronem orzo
10 minut przygotowanie + 50 minut gotowanie
Zupa cytrynowa z kurczakiem i makaronem orzo jest doskonała na zimowy miesiąc. Możecie popijać na zmianę gorącą herbatę i zupę cytrynową. Na całe szczęście dni znowu zaczynają być coraz dłuższe, więc można jakoś przeżyć do wiosny. Najważniejsze to mieć miskę witaminowej bomby (zupka zimą zawsze najlepsza), dobrą książkę i serial dla rozładowania napięcia.
Za pomocą jaj stworzyłam gładką, delikatną i aksamitną bazę zupy, bez użycia słodkiej śmietanki. Jest kremowa, ale nadal lekka i bulionowa, daje się siorbać i szybko rozgrzewa. Większość takich zup wystarcza na mniej więcej godzinę, po tym czasie muszę dojeść kanapką lub dwoma. Ta wysokoproteinowa zupa jest ze świeżymi warzywami, kurczakiem, makaronem i zagęszczana jajkami. To dobrze zrównoważony posiłek, po którym nie możecie być głodni.
Do tej zupy cytrynowej proponuję makaron pełnoziarnisty, który naprawdę napełni was na kilka godzin. Możecie oczywiście użyć makaronu z pszenicy zwyczajnej, jednak zachęcam do spróbowania pełnoziarnistej wersji. Dla mnie fakt, że ta zupa jest z pełnoziarnistym makaronem ma zasadnicze znaczenie – jest solidna i pożywna a zwykły makaron po prostu w niej zniknie.
Podajcie tę zupę z chrupiącym pieczywem, pasuje idealnie.
Więcej doskonałych, kremowych zup znajdziecie w którymś z tych przepisów:
Kremowa zupa tortellini z kurczakiem
Zupa cytrynowa z kurczakiem i makaronem orzo
Ilość porcji: 6-8
Czas przygotowania: 10 minut przygotowanie + 50 minut gotowanie
Składniki
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 3 średnie marchewki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 - 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 200 g makaronu orzo pełnoziarnistego
- 800 g - 1 kg filetu z kurczaka
- 3 jajka
- sok z 2 cytryn (ok. 130 ml soku)
- 100 g świeżego szpinaku
- sól i pieprz
- koperek
Instrukcje
- W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć pokrojone w kostkę marchewki, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż na średnim/małym ogniu ok. 8 minut aż warzywa zmiękną, uważaj aby nie przypalić czosnku.
- Wlej bulion i wrzuć w całości filet z kurczaka, gotuj na małym ogniu. Kiedy filet będzie już miękki (zajmie to ok. 30 minut) wyjmij go z zupy i dodaj makaron. Gotuj przez kilka minut aż zmięknie. Zdejmij zupę z ognia. Wrzuć poszarpanego lub drobno pokrojonego kurczaka.
- W osobnej misce wymieszaj jajka i sok z cytryny. Teraz musisz powoli rozgrzać mieszaninę jaj. Dodaj trochę ciepłej zupy i wymieszaj. Powoli zacznij wlewać ogrzaną mieszaninę jaj do zupy. Rób to bardzo ostrożnie i powoli. Stale mieszaj, aż zupa będzie gładka i kremowa.
- Wrzuć lekko porwany rękoma szpinak.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem, podawaj obsypane świeżym lub mrożonym koperkiem.
UWAGI:
- Makaron orzo lubi wchłaniać wilgoć, jeśli zamierzasz odgrzewać zupę będziesz potrzebować dodatkowej wody.
- Jeśli dodasz mieszankę jaj do zupy, kiedy będzie za gorąca, powstaną nieprzyjemne gluty. Aby schłodzić szybko zbyt mocno rozgrzaną zupę możesz wrzucić do niej kilka kostek lodu.
- Tą zupę możesz podać jako danie wegetariańskie, zamiast kurczaka dodaj białą fasolę.
www.slodkiegotowanie.pl