Zupa Meksykańska

Dania główne

Zupa Meksykańska

45 minut

Idealna zupa to tak naprawdę jaka? Z pewnością każdy odpowie trochę inaczej, ale dla mnie musi mieć dużo warzyw, trochę dobrego mięsa i głęboki smak doprawiony ziołami. Ahhh zapomniałam, oczywiście dodaję odpowiednią ilością pieprzu/chilli (uwielbiam pikantne jedzenie) prawie do każdej zupy 🙂 .

Zupa Meksykańska trochę podchodzi pod taki mój ideał. Pikantna, mięsno-warzywna, pachnąca ziołami, podana z ryżem będzie bardzo pożywna. Ostatnio robiłam kremową zupę ziemniaczaną z boczkiem i od razu wiedziałam, że będę chciała więcej gęstych i pożywnych zup. Wiem, że pewnie każdy z Was ma już swój ulubiony i zmodyfikowany pod siebie przepis na zupę meksykańską, ale może chcecie spróbować innej wersji. Dlatego dzisiaj podaję wam przepis na gęstą i rozgrzewającą zupę meksykańską.

Może nie jest najmniej kaloryczną zupą, ale jest styczeń, a w styczniu potrzebujemy grubych swetrów, gorącej herbaty i rozgrzewającej zupy.

Szukasz pomysłu na mięso wieprzowe? Mam pyszną domową, jesienną zupę z mięsem mielonym i kluskami.

Zupa Meksykanska Zupa MeksykanskaZupa Meksykanska

Słodkie Gotowanie

Zupa Meksykańska

Ilość porcji: 8 -10

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki

  • 800 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 cebule 
  • 4 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • puszka fasoli czerwonej 400 g
  • puszka fasoli białej 400 g
  • puszka kukurydzy 340 g
  • 2 marchewki starte na tarce
  • 1 pietruszka starta na tarce
  • 1,5 l bulionu mniej/więcej (w zależności jak gęstą zupę lubisz)
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 700 ml przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki chilli
  • 1/2 łyżeczki bazylii suszonej
  • 1/2 łyżeczki oregano suszonego
  • sól i pieprz do smaku

DODATKOWO:

  • ryż
  • natka pietruszki lub kolendry

Instrukcje

  1. Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż mięso ok. 2 minuty i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż jeszcze 2-3 minuty. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Podsmażone mięso wrzuć do dużego garnka i zalej bulionem i gotuj z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
  2. Na tej samej patelni smaż cebulę pokrojoną w kostkę, po 1 minucie dodaj pieczarki pokrojone w półplastry i smaż jeszcze 2 minuty. Dodaj marchewkę i pietruszkę starte na tarce na grubych oczkach i smaż aż zmiękną. Dodaj szczyptę soli i pieprzu.
  3. Wszystko wrzuć do garnka z mięsem. Dodaj paprykę słodką, chilli i gotuj przez 15 minut.
  4. Odsącz na sitku fasole i kukurydzę, opłukaj dokładnie w wodzie i wrzuć do zupy, gotuj 10 minut. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj jeszcze 10 minut. Ewentualnie dopraw do smaku.
  5. Gotową zupę podawaj z ryżem ugotowanym na sypko, posypaną natką pietruszki lub kolendrą.

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *