Dania główne
Zupa Meksykańska
45 minut
Idealna zupa to tak naprawdę jaka? Z pewnością każdy odpowie trochę inaczej, ale dla mnie musi mieć dużo warzyw, trochę dobrego mięsa i głęboki smak doprawiony ziołami. Ahhh zapomniałam, oczywiście dodaję odpowiednią ilością pieprzu/chilli (uwielbiam pikantne jedzenie) prawie do każdej zupy 🙂 .
Zupa Meksykańska trochę podchodzi pod taki mój ideał. Pikantna, mięsno-warzywna, pachnąca ziołami, podana z ryżem będzie bardzo pożywna. Ostatnio robiłam kremową zupę ziemniaczaną z boczkiem i od razu wiedziałam co w najbliższym czasie będzie królować w mojej kuchni. Wiem, że pewnie masz już swój ulubiony i zmodyfikowany pod siebie przepis na zupę meksykańską, ale może chcesz spróbować innej wersji? Dlatego dzisiaj podaję Ci przepis na gęstą i rozgrzewającą zupę meksykańską.
Może nie jest ona najmniej kaloryczną zupą, ale jest styczeń, a w styczniu potrzebujemy grubych swetrów, gorącej herbaty i rozgrzewającej zupy.
Szukasz pomysłu na mięso wieprzowe? Mam pyszną domową, jesienną zupę z mięsem mielonym i kluskami albo Zupa pomidorowa z mięsem mielonym i makaronem
Zupa Meksykańska
Ilość porcji: 8 -10
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki
- 800 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 300 g pieczarek
- puszka fasoli czerwonej 400 g
- puszka fasoli białej 400 g
- puszka kukurydzy 340 g
- 2 marchewki starte na tarce
- 1 pietruszka starta na tarce
- 1,5 l bulionu mniej/więcej (w zależności jak gęstą zupę lubisz)
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 700 ml przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki chilli
- 1/2 łyżeczki bazylii suszonej
- 1/2 łyżeczki oregano suszonego
- sól i pieprz do smaku
DODATKOWO:
- ryż
- natka pietruszki lub kolendry
Instrukcje
- Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż mięso ok. 2 minuty i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż jeszcze 2-3 minuty. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Podsmażone mięso wrzuć do dużego garnka i zalej bulionem i gotuj z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
- Na tej samej patelni smaż cebulę pokrojoną w kostkę, po 1 minucie dodaj pieczarki pokrojone w półplastry i smaż jeszcze 2 minuty. Dodaj marchewkę i pietruszkę starte na tarce na grubych oczkach i smaż aż zmiękną. Dodaj szczyptę soli i pieprzu.
- Wszystko wrzuć do garnka z mięsem. Dodaj paprykę słodką, chilli i gotuj przez 15 minut.
- Odsącz na sitku fasole i kukurydzę, opłukaj dokładnie w wodzie i wrzuć do zupy, gotuj 10 minut. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj jeszcze 10 minut. Ewentualnie dopraw do smaku.
- Gotową zupę podawaj z ryżem ugotowanym na sypko, posypaną natką pietruszki lub kolendrą.
www.slodkiegotowanie.pl