Zupy | Jednogarnkowe
Zupa pomidorowa z mięsem mielonym i makaronem
15 minut przygotowanie + 1 godzina gotowanie
Zupa pomidorowa z mięsem mielonym i makaronem
To wersja pełnowartościowa, aromatyczna i pełna smaku. Jestem fanką zupy pomidorowej z makaronem 🙂 Przepis na zupę pomidorową w tej wersji jest idealny na przemijającą zimę. Daje dużo ciepła, napełnia brzuch na długo, a zupa jest wyjątkowo dobra.
Do zrobienia zupy pomidorowej potrzebujesz właściwie tego, co masz w lodówce. U mnie przepis powstał właśnie podczas czyszczenia lodówki. Najpierw miałam zrobić gnocchi z sosem pomidorowym i mięsem mielonym, ale zanim do tego doszło, to skończyły mi się ziemniaki, a musiałam wykorzystać mięso. Powstała zupa.
Ja dodałam do tej zupy szpinak, ale może to być też jarmuż albo kapusta włoska. Jeśli nie znajdziesz w sklepie makaronu Orzo (chociaż jest już chyba w każdym markecie) to śmiało użyj innego kształtu 😉 . Jeśli masz w lodówce warzywa, które nie są podane w przepisie, ale zalegają na półce (np. fasola, pietruszka czy cokolwiek innego) też koniecznie je dodaj!
Jak zrobić zupę pomidorową z mięsem mielonym?
W dużym garnku usmaż mięso mielone, dopraw przyprawami i wyjmij na talerz. Wszystkie warzywa pokrój i podsmaż na tłuszczu z mięsa. Zalej warzywa wodą i gotuj do miękkości. Dodaj passatę pomidorową, mięso i gotuj dalej. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Ugotuj makaron w osobnym naczyniu lub jeśli wiesz, że zjesz całą zupę na raz, to możesz ugotować makaron w zupie. Na koniec dodaj szpinak.
Pomysł na zupę z mięsa mielonego znajdziesz również tutaj:
Jesienna zupa z mięsem mielonym i kluskami
Zupa pomidorowa z mięsem mielonym i makaronem
Ilość porcji: 3,5-4L
Czas przygotowania: 15 minut przygotowanie + 1 godzina gotowanie
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo wołowego
- 1/2 pora
- 3 średnie marchewki
- 1/2 selera
- 1 papryka czerwona
- 4 ząbki czosnku
- 3 L wody (najlepiej ciepłej)
- 700 ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki rozdrobnionych
- 3 garści szpinaku świeżego
- 1 łyżeczka papryki chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- makaron dowolny (użyłam Orzo)
UWAGI: nie podaję ilości makaronu, bo dodajesz ilość według uznania. Nie gotuję makaronu w zupie, a w osobnym naczyniu. Ale jeśli chcesz ugotować makaron w zupie, to do tej ilości zupy dodaj nie mniej niż 300 g makaronu (waga nieugotowanego). Pamiętaj, że makaron nasiąknie zupą i możesz potrzebować więcej płynu do jej rozwodnienia, pamiętaj też o doprawieniu zupy ponownie.
Instrukcje
- Wybierz duży garnek w którym ugotujesz zupę.
- Do garnka wrzuć mięso mielone i smaż.
- Mięso pod koniec smażenia dopraw solą, chili i papryką słodką w proszku.
- Podsmaż jeszcze ok. 1 minutę i wyjmij na talerz.
- Jeśli został Ci tłuszcz w garnku (jeśli nie, to dodaj łyżkę lub dwie oliwy) to wrzuć pokrojoną marchewkę, selera, paprykę i pora. Smaż przez ok. 6-8 minut. Na koniec smażenia dodaj przeciśnięty czosnek i dopraw warzywa solą. Wszystko smaż na średnim/dużym ogniu.
- Wlej wodę i gotuj do miękkości warzyw.
- Dodaj passate pomidorową lub pomidory z puszki krojone, usmażone mięso i gotuj dalej.
- Dopraw bazylią i ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem.
- Ugotuj makaron w osobnym naczyniu. Możesz też ugotować go w zupie jeśli wiesz, że cała będzie zjedzona za jednym razem.
- Dodaj szpinak, wymieszaj i wyłącz zupę.
www.slodkiegotowanie.pl