Pasta jajeczna z awokado
10 minut
To podstawowy przepis na pastę jajeczną z awokado. Możesz podać ją jako sałatkę lub pastę do pieczywa. W przypadku sałatki jaja powinny być pokrojone w grubszą kostkę, tak aby tekstura…
Czytaj dalej10 minut
To podstawowy przepis na pastę jajeczną z awokado. Możesz podać ją jako sałatkę lub pastę do pieczywa. W przypadku sałatki jaja powinny być pokrojone w grubszą kostkę, tak aby tekstura…
Czytaj dalej5 minut przygotowanie + 35 minut smażenie
Dip cebulowy do chipsów, krakersów czy innych słonych przekąsek zrobiłam na ostatniego grilla. Okazał się hitem imprezy! Chciałam czymś zaskoczyć. I wiecie co? Wyszło… Nie byłam przekonana do tego smaku…
Czytaj dalej20 minut + 40 minut pieczenia
Przepis na pełnoziarniste ciasto z truskawkami powstał, kiedy tylko w naszym ogródku pojawiły się pierwsze truskawki. Świeże, sezonowe owoce zawsze są tak bardzo wyczekiwane. Trzeba korzystać z tych dobroci, bo…
Czytaj dalej10 minut + 20 minut pieczenie
Ciasteczka wymyśliłam kilka dni temu. Użyłam tylko tych składników, na które zwracam szczególną uwagę w mojej diecie. Ciasteczka nie są zupełnie kruche, czyli takie, jakie chciałam uzyskać. Są raczej lekko…
Czytaj dalej5 minut + 15 minut smażenie
Cytrynowe placuszki z maleńkimi kuleczkami maku i dodatkową porcją cytrynowej polewy. Przecież to brzmi jak lato 🙂 . Mogłabym je nazwać – lekkie jak puch, podwójnie cytrynowe, orzeźwiające pancakes z ziarenkami…
Czytaj dalej2 minuty + 15 minut pieczenie
Już na dobre zaczęliśmy sezon grillowy, zjadamy nadprogramowe ilości kiełbasek i wypijamy wiele litrów wina. Na deser proponuję dołożyć jeszcze te grillowane banany z czekoladą. Jeśli jedliście kiedyś smażone banany…
Czytaj dalej35 minut
Lubicie zupy? Ja bardzo 🙂 . Zwłaszcza te z wielką ilością warzyw. Kremowa zupa tortellini z kurczakiem jest trochę inna od tradycyjnych zup. Zazwyczaj jem je w lżejszym wydaniu. Ta…
Czytaj dalej10 minut + 30 minut pieczenie
Zanim zjedliśmy chrupiące i idealnie wysmażone pałki z kurczaka popełnialiśmy kilka błędów – nieuniknione w eksperymentach kuchennych 🙂 . Kurczak był zazwyczaj zrobiony dopiero wtedy, gdy skóra zdążyła się już…
Czytaj dalej15 minut
Pasta z Makreli Wędzonej Makrela to tłusta ryba, ale zawierająca ogromne ilości białka. Jest to aż 20 g w 100 g wędzonej ryby. Tłuszcz z ryb to cenne dla naszego…
Czytaj dalej30 minut
Jestem w trakcie przerabiania książki pt. „Kuchnia włoska – klasyczne i nowoczesne dania”. Wpadłam na ciekawy przepis – knedle ze szpinaku i ricotty. Bardzo delikatne, właściwie rozpływające się w ustach. Sprawdzą…
Czytaj dalej5 minut + 15 minut
Prosty sos, włoskie sery, włoski makaron – cała kwintesencja kuchni włoskiej na jednym talerzu. Dzisiaj ugotujemy makaron tagliatelle z gorgonzolą i szpinakiem. Wielbiciele mięsa nie będą wybrzydzać 🙂 . To…
Czytaj dalej5 minut
Koktajl malinowo-pomidorowy z płatkami owsianymi jest fantastyczną odmianą dla tradycyjnych śniadań. Zrobisz go bardzo szybko, bo wszystko wrzucasz do kielicha blendera, miksujesz i gotowe. Nawet zrobienie kanapek zajmie ci więcej…
Czytaj dalej30 minut
Kasza gryczana jest bezglutenowym produktem, który możecie przyrządzić nie tylko na słono. Od niedawna zaczęłam przygotowywać kaszę również na słodko – z kakao, mlekiem orzechowym i bananami. Bałam się tego…
Czytaj dalej15 minut + 45 minut pieczenie
Pyszna szarlotka wypełniony aromatem waniliowego budyniu. Bardzo prosta i szybka do przyrządzenia. Tak samo szybko znika. Jesz i nie wiesz kiedy – dosłownie 🙂 . Lekko kwaśne jabłka, waniliowy budyń i…
Czytaj dalej30 minut + 1,5 godziny wyrastanie + 15 minut pieczenie
Przygotowujesz czasami precle? Z ciemną skórką, obsypaną kryształkami soli i drożdżowym, puszystym środkiem. Nawet jeśli do tej pory nie było okazji lub wydawały Ci się zbyt trudne, to zachęcam do…
Czytaj dalej15 minut
Uwielbiam śniadania. I kocham jajecznicę. Królową śniadań w mojej kuchni jest owsianka, ale tuż za nią idzie jajecznica. Kiedy masz więcej czasu, zaczynasz kombinować, co zmienić, żeby nie było nudno.…
Czytaj dalej10 minut + 35 minut pieczenie
Jestem przekonana, że zdarzyło wam się sprzątać lodówkę z produktów które należało już wykorzystać. Więc nazwijmy to zapiekanką, bo zapiekanki robi się po to aby wykorzystać własnie takie produkty. Bardzo…
Czytaj dalej10 minut + 30 minut pieczenie
Blondie z białą czekoladą i cynamonem to idealne jesienno zimowe ciasto pełne słodyczy i aromatu. To połączenie góry masła, białej czekolady i cynamonu. Jeśli przygotowujecie ten deser to nie myślcie…
Czytaj dalej