Śniadania | Fit
Cytrynowa kasza jaglana
20 minut
Orzeźwiająca, cytrynowa kasza jaglana z kokosową nutą. Brzmi trochę jak idealny, ciężki, cytrynowy sernik. Przecież wszyscy lubią serniki :).
Kasza na słodko? Doskonale nadaje się na śniadania dzięki swojej naturalnej słodyczy.
Jeśli zazwyczaj zaczynasz dzień od miski płatków owsianych to czas spróbować czegoś nowego. Ta kremowa kaszka jest bardzo sycąca oraz bogata w białko i witaminy. Jest również bezglutenowa oraz wegańska!
Cytryna to idealny powiew świeżości w zimowej kuchni. Czuję zapach lata, gdy o niej myślę – jest przyjemna i lekka. Zimą to fajna odmiana dla ciężkich czekoladowych owsianek. Latem orzeźwiająca i delikatna, chłodzi i daje powera w upalne dni.
Daj się namówić na słodką jaglankę. W weekendy eksperymentuję z podniebieniem rodziny – oni są nią zachwyceni. Myślę, że ty też będziesz :).
Cytrynowa kasza jaglana
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- skórka otarta z połowy cytryny
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka miodu lub słodzika
- 1 gruszka
- garść mieszanki studenckiej lub ulubionych orzechów, bakalii
- szczypta soli
Instrukcje
- Upraż kaszę w suchym naczyniu. Jest gotowa kiedy zaczyna robić się biała i wydziela zapach. Wlej wodę, dodaj mleko i sól. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu.
- Kiedy kasza zacznie robić się miękka (ok. 8-10 minut) dodaj sok z cytryny, wiórki kokosowe i gruszkę pokrojoną w półplastry. Gotuj do całkowitej miękkości.
- Do ugotowanej kaszy wrzuć mieszankę studencką, wlej miód i wymieszaj. Pozostaw pod przykryciem jeszcze przez ok. 2 minuty. Podawaj posypane otartą skórką cytryny.
www.slodkiegotowanie.pl