Dania główne
Makaron tagliatelle z gorgonzolą i szpinakiem
5 minut + 15 minut
Prosty sos, włoskie sery, włoski makaron – cała kwintesencja kuchni włoskiej na jednym talerzu. Dzisiaj ugotujemy makaron tagliatelle z gorgonzolą i szpinakiem. Wielbiciele mięsa nie będą wybrzydzać 🙂 .
To danie nie wymaga zbyt wielu umiejętności kulinarnych. Jest przeznaczone dla każdego, kto ma choć odrobinę chęci, ale nie tylko. Jest również dla mających pojęcie o gotowaniu, ponieważ będzie dobrą bazą do eksperymentowania i dodawania czegoś od siebie.
Makaron, który użyłam, jest idealny do dań na bazie sosu. Tagliatelle ma porowatą i szorstką fakturę, przez co idealnie wciąga sos i nadaje wyjątkowej struktury całego dania. Oczywiście, jeśli nie masz tagliatelle pod ręką, zawsze w ruch idą wszystkie inne makarony, jakie akurat znajdą się w twojej kuchni. Nie ma się czym przejmować – danie i tak się uda a będzie smakować nawet najbardziej wymagającym 🙂 .
Jeśli chcesz zaskoczyć gości bardziej wykwintnym daniem kuchni włoskiej to wypróbuj również tego przepisu na makaron z łososiem w kremowym sosie winnym.
Myślę, że będziesz zachwycony efektami.
Gorgonzola pochodzi z północnych Włoch, z regionu Lombardia. Produkowany z mleka krowiego, jest jednym z najstarszych i najlepszych serów z niebieską pleśnią na świecie. To bardzo ważne, aby przy zakupie zwrócić uwagę na konsystencję i zapach sera – pikantny, ale nie gorzki aromat. Gorgonzola nie zawiera glutenu ani laktozy oraz jest bogata w witaminę B.

Makaron tagliatelle z gorgonzolą i szpinakiem
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 5 minut + 15 minut
Składniki
- 200 g makaronu tagliatelle
- oliwa z oliwek
- sól
Sos
- 250 g gorgonzoli
- 50 g startego parmezanu
- 200 g śmietanki 30% (możesz 100 g śmietanki zastąpić śmietaną 18%)
- 200 g szpinaku baby
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- pieprz, sól do smaku
Instrukcje
- Zagotuj wodę z solą i oliwą, ugotuj w niej makaron al'dente. Odlej wodę z makaronu i odstaw jeśli sos jeszcze nie jest gotowy.
- Podczas gotowania makaronu przyrządzaj sos.
- Pokrój cebulę w kostkę. Rozgrzej olej na patelni, wrzuć cebulę i zeszklij przez ok. 3 minuty. Dodaj przeciśnięty czosnek, następnie umyty szpinak (nie krojony).
- Gdy szpinak lekko zmięknie, posyp gałką muszkatołową.
- Wlej śmietankę, dodaj starty parmezan i gorgonzolę. Gotuj na małym ogniu ok. 3 minut lub do momentu rozpuszczenia się serów. Dopraw sos pieprzem do smaku.
- Sos zaczyna gęstnieć. Wkładamy do niego makaron i na małym ogniu bez przykrycia redukujemy. Czekamy aż makaron wchłonie sos, może to zająć ok. 5 minut.
- Jeśli makaron nie wchłonie całego sosu (a może tak być) po prostu przełóż makaron na talerze i polej pozostałym sosem. Będzie wyśmienite.
www.slodkiegotowanie.pl