Makaron tagliatelle z gorgonzolą i szpinakiem

Dania główne

Makaron tagliatelle z gorgonzolą i szpinakiem

5 minut + 15 minut

Prosty sos, włoskie sery, włoski makaron – cała kwintesencja kuchni włoskiej na jednym talerzu. Dzisiaj ugotujemy makaron tagliatelle z gorgonzolą i szpinakiem. Wielbiciele mięsa nie będą wybrzydzać 🙂 .

To danie nie wymaga zbyt wielu umiejętności kulinarnych. Jest przeznaczone dla każdego, kto ma choć odrobinę chęci, ale nie tylko. Jest również dla mających pojęcie o gotowaniu, ponieważ będzie dobrą bazą do eksperymentowania i dodawania czegoś od siebie.

Makaron, który użyłam, jest idealny do dań na bazie sosu. Tagliatelle ma porowatą i szorstką fakturę, przez co idealnie wciąga sos i nadaje wyjątkowej struktury całego dania. Oczywiście, jeśli nie masz tagliatelle pod ręką, zawsze w ruch idą wszystkie inne makarony, jakie akurat znajdą się w twojej kuchni. Nie ma się czym przejmować – danie i tak się uda a będzie smakować nawet najbardziej wymagającym 🙂 .

Jeśli chcesz zaskoczyć gości bardziej wykwintnym daniem kuchni włoskiej to wypróbuj również tego przepisu na makaron z łososiem w kremowym sosie winnym.

Myślę, że będziesz zachwycony efektami.

Gorgonzola pochodzi z północnych Włoch, z regionu Lombardia. Produkowany z mleka krowiego, jest jednym z najstarszych i najlepszych serów z niebieską pleśnią na świecie. To bardzo ważne, aby przy zakupie zwrócić uwagę na konsystencję i zapach sera – pikantny, ale nie gorzki aromat. Gorgonzola nie zawiera glutenu ani laktozy oraz jest bogata w witaminę B.

Makaron tagliatelle z gorgonzolą i szpinakiemMakaron tagliatelle z gorgonzolą i szpinakiemMakaron tagliatelle z gorgonzolą i szpinakiem Makaron tagliatelle z gorgonzolą i szpinakiem

Słodkie Gotowanie

Makaron tagliatelle z gorgonzolą i szpinakiem

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 5 minut + 15 minut

Składniki

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • oliwa z oliwek
  • sól

Sos

  • 250 g gorgonzoli
  • 50 g startego parmezanu
  • 200 g śmietanki 30% (możesz 100 g śmietanki zastąpić śmietaną 18%)
  • 200 g szpinaku baby
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • pieprz, sól do smaku

Instrukcje

  1. Zagotuj wodę z solą i oliwą, ugotuj w niej makaron al'dente. Odlej wodę z makaronu i odstaw jeśli sos jeszcze nie jest gotowy.
  2. Podczas gotowania makaronu przyrządzaj sos.
  3. Pokrój cebulę w kostkę. Rozgrzej olej na patelni, wrzuć cebulę i zeszklij przez ok. 3 minuty. Dodaj przeciśnięty czosnek, następnie umyty szpinak (nie krojony).
  4. Gdy szpinak lekko zmięknie, posyp gałką muszkatołową.
  5. Wlej śmietankę, dodaj starty parmezan i gorgonzolę. Gotuj na małym ogniu ok. 3 minut lub do momentu rozpuszczenia się serów. Dopraw sos pieprzem do smaku.
  6. Sos zaczyna gęstnieć. Wkładamy do niego makaron i na małym ogniu bez przykrycia redukujemy. Czekamy aż makaron wchłonie sos, może to zająć ok. 5 minut.
  7. Jeśli makaron nie wchłonie całego sosu (a może tak być) po prostu przełóż makaron na talerze i polej pozostałym sosem. Będzie wyśmienite.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *