Ciasta i desery | Łatwe
Makaron z kremowym sosem dyniowym, twarogiem i orzechową kruszonką
30 minut
Makarony mogę jeść codziennie – na słono i słodko. W dzieciństwie jadłam najlepszy makaron z twarogiem na słodko, który robił mój tata. Ugotowany makaron oblewał rozpuszczonym masłem, dodawał cukier, wanilię i twaróg. W wyjątkowych przypadkach zdarzał się też cynamon – okres jesienno/świąteczny.
Dzisiejszy przepis jest trochę sentymentalny? Chyba tak. Makaron z kremowym sosem dyniowym, twarogiem i orzechową kruszonką daje dzisiaj poczucie beztroski i ciepła. Dokładnie tak jak makaron z twarogiem przygotowywany przez mojego tatę.
Ten przepis można uznać za obiad lub deser – jak wolicie. W ostatnim czasie zobowiązałam się do jedzenia dyni tak często, jak to możliwe. Więc to nie ostatni przepis z dynią w tym miesiącu 🙂 .
Zabierając się za ten słodki makaron, niewiele musicie wiedzieć. Przygotujcie kruszonkę z orzechów – lekko rozdrabniając orzechy blenderem, a następnie pieczcie je przez kilka minut. Kiedy orzechy będą gotowe – dodajcie masło, cukier, sól i wymieszajcie. Jeśli masło nie chce się rozpuścić, możecie włożyć orzechy ponownie do piekarnika, ale wyłączonego, wymieszajcie i gotowe. Proponuję od razu przygotować więcej tej orzechowej kruszonki, bo jest super. Dodajcie ją do jogurtu, naleśników czy na wierzch ciasta.
Kiedy kruszonkę mamy za sobą, ugotujcie makaron i przygotujcie sos. Kremowy sos dyniowy, który jest bardzo prosty. Jeśli wybierzecie do sosu słodką śmietankę 12% (tak jak ja), to nie spodziewajcie się, że sos podczas podgrzewania mocno zgęstnieje. Ale to nic, ponieważ kiedy dodacie go do makaronu – idealnie go otuli. Dodajcie pokruszony rękami twaróg, część kruszonki i wymieszajcie. Przed podaniem posypcie jeszcze trochę twarogu i nie żałujcie sobie kruszonki!
Przepis na dynię?
Makaron z kremowym sosem dyniowym i bekonem
Babeczki dyniowe – bezglutenowe
Makaron z kremowym sosem dyniowym, twarogiem i orzechową kruszonką
Ilość porcji: 2-3
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki
- 120 g puree dyniowego (użyłam dyni piżmowej)
- 100 ml wody z gotowania makaronu
- 130 ml słodkiej śmietanki 12% lub więcej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 300 g makaronu
- szczypta soli
KRUSZONKA:
- 50 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 100 g twarogu chudego lub półtłustego
Instrukcje
- Rozdrobnij lekko orzechy, rozsyp w naczyniu żaroodpornym i piecz przez 8-10 minut w temperaturze 190°C.
- Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i dodaj masło, cukier i szczyptę soli - wymieszaj (jeśli masło nie chce się rozpuścić, włóż orzechy ponownie do piekarnika ale wyłączonego, pod wpływem ciepła rozpuści się i wtedy ponownie wymieszaj).
- Ugotuj makaron al'dente według zaleceń na opakowaniu.
- Kiedy makaron jest już prawie gotowy wrzuć do małego garnka puree dyniowe, śmietankę i szczyptę soli. Odmierz wodę z gotowania makaronu i wlej do sosu, mieszaj i podgrzewaj aż zacznie gęstnieć.
- Odcedź makaron z pozostałej wody i zostaw go w garnku.
- Kiedy sos zgęstnieje dodaj sok z cytryny.
- Gotowy sos wylej na makaron i podgrzewaj na małym ogniu. Dokładnie wymieszaj i dodaj pokruszony twaróg oraz prawie całą kruszonkę orzechową.
- Podawaj na ciepło posypane odrobiną twarogu i pozostałą kruszonką orzechową.
www.slodkiegotowanie.pl