Makaron z kremowym sosem dyniowym, twarogiem i orzechową kruszonką

Ciasta i desery | Łatwe

Makaron z kremowym sosem dyniowym, twarogiem i orzechową kruszonką

30 minut

Makarony mogę jeść codziennie – na słono i słodko. W dzieciństwie jadłam najlepszy makaron z twarogiem na słodko, który robił mój tata. Ugotowany makaron oblewał rozpuszczonym masłem, dodawał cukier, wanilię i twaróg. W wyjątkowych przypadkach zdarzał się też cynamon – okres jesienno/świąteczny.

Dzisiejszy przepis jest trochę sentymentalny? Chyba tak. Makaron z kremowym sosem dyniowym, twarogiem i orzechową kruszonką daje dzisiaj poczucie beztroski i ciepła. Dokładnie tak jak makaron z twarogiem przygotowywany przez mojego tatę.

Ten przepis można uznać za obiad lub deser – jak wolicie. W ostatnim czasie zobowiązałam się do jedzenia dyni tak często, jak to możliwe. Więc to nie ostatni przepis z dynią w tym miesiącu 🙂 .

Zabierając się za ten słodki makaron, niewiele musicie wiedzieć. Przygotujcie kruszonkę z orzechów – lekko rozdrabniając orzechy blenderem, a następnie pieczcie je przez kilka minut. Kiedy orzechy będą gotowe – dodajcie masło, cukier, sól i wymieszajcie. Jeśli masło nie chce się rozpuścić, możecie włożyć orzechy ponownie do piekarnika, ale wyłączonego, wymieszajcie i gotowe. Proponuję od razu przygotować więcej tej orzechowej kruszonki, bo jest super. Dodajcie ją do jogurtu, naleśników czy na wierzch ciasta.

Kiedy kruszonkę mamy za sobą, ugotujcie makaron i przygotujcie sos. Kremowy sos dyniowy, który jest bardzo prosty. Jeśli wybierzecie do sosu słodką śmietankę 12% (tak jak ja), to nie spodziewajcie się, że sos podczas podgrzewania mocno zgęstnieje. Ale to nic, ponieważ kiedy dodacie go do makaronu – idealnie go otuli. Dodajcie pokruszony rękami twaróg, część kruszonki i wymieszajcie. Przed podaniem posypcie jeszcze trochę twarogu i nie żałujcie sobie kruszonki!

Przepis na dynię?

Makaron z kremowym sosem dyniowym i bekonem

Zdrowe dyniowe kulki mocy

Babeczki dyniowe – bezglutenowe

Makaron z kremowym sosem dyniowym, twarogiem i wegańską orzechową kruszonką Wegańska orzechowa kruszonka do makaronu i ciast Makaron z kremowym sosem dyniowym, twarogiem i wegańską orzechową kruszonką Makaron z kremowym sosem dyniowym, twarogiem i wegańską orzechową kruszonką

Słodkie Gotowanie

Makaron z kremowym sosem dyniowym, twarogiem i orzechową kruszonką

Ilość porcji: 2-3

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 120 g puree dyniowego (użyłam dyni piżmowej)
  • 100 ml wody z gotowania makaronu
  • 130 ml słodkiej śmietanki 12% lub więcej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 300 g makaronu
  • szczypta soli

KRUSZONKA:

  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 100 g twarogu chudego lub półtłustego

Instrukcje

  1. Rozdrobnij lekko orzechy, rozsyp w naczyniu żaroodpornym i piecz przez 8-10 minut w temperaturze 190°C.
  2. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i dodaj masło, cukier i szczyptę soli - wymieszaj (jeśli masło nie chce się rozpuścić, włóż orzechy ponownie do piekarnika ale wyłączonego, pod wpływem ciepła rozpuści się i wtedy ponownie wymieszaj).
  3. Ugotuj makaron al'dente według zaleceń na opakowaniu.
  4. Kiedy makaron jest już prawie gotowy wrzuć do małego garnka puree dyniowe, śmietankę i szczyptę soli. Odmierz wodę z gotowania makaronu i wlej do sosu, mieszaj i podgrzewaj aż zacznie gęstnieć.
  5. Odcedź makaron z pozostałej wody i zostaw go w garnku.
  6. Kiedy sos zgęstnieje dodaj sok z cytryny.
  7. Gotowy sos wylej na makaron i podgrzewaj na małym ogniu. Dokładnie wymieszaj i dodaj pokruszony twaróg oraz prawie całą kruszonkę orzechową.
  8. Podawaj na ciepło posypane odrobiną twarogu i pozostałą kruszonką orzechową.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *