Makaron z pieczoną ciecierzycą i kremowym sosem

Dania główne | Łatwe

Makaron z pieczoną ciecierzycą i kremowym sosem

15 minut + 25 minut pieczenie

Szybki, pyszny i wegański obiad. Może powstać nawet w zaledwie 15 minut, jeśli zostało Wam trochę pieczonej ciecierzycy z przygotowania innego przepisu. Ten makaron z pieczoną ciecierzycą i kremowym sosem może być również podany jako wegetariański obiad. Wystarczy, że wierzch obficie obsypiecie startym parmezanem i w ten sposób dodajecie ogrom smaku i wartości odżywczych.

Do tego przepisu wybrałam wegański włoski makaron strozzapreti, który według mnie idealnie pasuje do dań słonych i słodkich. Podałam go z kremowym sosem na bazie awokado i pieczonych warzyw, ale polecam go przygotować z twarogiem na słodko. Do sosu dodałam sezam, ale możecie zamienić go na inne nasiona np. słonecznika. Podałam opcjonalną ilość wody do rozrzedzenia sosu, w zależności od tego, jaką konsystencję lubicie, tyle wody dodajcie. Uważam, że te 50 ml, które dodałam to minimum. Sos jest bardzo kremowy i dość ciężki.

Ten wegański makaron z pieczoną ciecierzycą i kremowym sosem to dobra propozycja na posiłek do pracy. Bardzo dobrze smakuje na ciepło i zimno a przygotowanie zajmuje nie więcej niż 40 minut.

Więcej pysznych wegańskich obiadów:

Wegański gulasz z soczewicy

Makaron z wegańskim sosem orzechowym i batatem

Wegańska sałatka z makaronem chow mein i masłem orzechowym

Makaron z pieczoną ciecierzycą i kremowym wegańskim sosem z awokado Makaron z pieczoną ciecierzycą i kremowym wegańskim sosem z awokado

Słodkie Gotowanie

Makaron z pieczoną ciecierzycą i kremowym sosem

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 15 minut + 25 minut pieczenie

Składniki

  • 250 g makaronu (wybrałam wegański strozzapreti)
  • sól do gotowania

PIECZONA CIECIERZYCA:

  • 150 g ciecierzycy (ugotowanej lub gotowej ze słoika)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki cebuli w proszku
  • szczypta bazylii i oregano

SOS:

  • 1 awokado
  • 1 czerwona cebula (pieczona)
  • 3 ząbki czosnku (pieczony)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki sezamu
  • 50 ml wody z gotowania makaronu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • pieprz do smaku

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 220°C.

PIECZONA CIECIERZYCA

  1. Z podanych przypraw przygotuj marynatę do ciecierzycy. Ugotowaną ciecierzycę i przekrojoną na 4 części cebulę wymieszaj z przyprawami i oliwą.
  2. Ciecierzycę, cebulę oraz ząbki nieobranego czosnku wyłóż na blachę i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20-25 minut. Cebulę i czosnek wyjmij po 20 minutach, ciecierzycę zostaw jeszcze na 5 minut.

SOS:

  1. Zacznij gotować wodę na makaron.
  2. Do malaksera wsyp sezam i postaraj się go jak najlepiej rozdrobnić.
  3. Następnie dodaj awokado, pieczoną cebulę, pieczony czosnek wyciśnięty z łupinek, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz do smaku oraz odmierzoną wodę z gotowania makaronu. Wszystko dokładnie zmiel.
  4. Do ugotowanego i odcedzonego makaronu wlej sos i wsyp prawie całą upieczoną ciecierzycę, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez ok. 1 minutę.
  5. Przełóż do miseczek, posyp wierzch pozostałą ciecierzycą. Jeśli nie zależy Ci na tym aby danie było wegańskie posyp na wierzch sporo parmezanu.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *