Makaron z pieczoną ciecierzycą i kremowym sosem

Dania główne | Łatwe

Makaron z pieczoną ciecierzycą i kremowym sosem

15 minut + 25 minut pieczenie

Szybki, pyszny i wegański obiad. Może powstać nawet w zaledwie 15 minut, jeśli zostało Wam trochę pieczonej ciecierzycy z przygotowania innego przepisu. Ten makaron z pieczoną ciecierzycą i kremowym sosem może być również podany jako wegetariański obiad. Wystarczy, że wierzch obficie obsypiecie startym parmezanem i w ten sposób dodajecie ogrom smaku i wartości odżywczych.

Do tego przepisu wybrałam wegański włoski makaron strozzapreti, który według mnie idealnie pasuje do dań słonych i słodkich. Podałam go z kremowym sosem na bazie awokado i pieczonych warzyw, ale polecam go przygotować z twarogiem na słodko. Do sosu dodałam sezam, ale możecie zamienić go na inne nasiona np. słonecznika. Podałam opcjonalną ilość wody do rozrzedzenia sosu, w zależności od tego, jaką konsystencję lubicie, tyle wody dodajcie. Uważam, że te 50 ml, które dodałam to minimum. Sos jest bardzo kremowy i dość ciężki.

Ten wegański makaron z pieczoną ciecierzycą i kremowym sosem to dobra propozycja na posiłek do pracy. Bardzo dobrze smakuje na ciepło i zimno a przygotowanie zajmuje nie więcej niż 40 minut.

Więcej pysznych wegańskich obiadów:

Wegański gulasz z soczewicy

Makaron z wegańskim sosem orzechowym i batatem

Wegańska sałatka z makaronem chow mein i masłem orzechowym

Makaron z pieczoną ciecierzycą i kremowym wegańskim sosem z awokado Makaron z pieczoną ciecierzycą i kremowym wegańskim sosem z awokado

Słodkie Gotowanie

Makaron z pieczoną ciecierzycą i kremowym sosem

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 15 minut + 25 minut pieczenie

Składniki

  • 250 g makaronu (wybrałam wegański strozzapreti)
  • sól do gotowania

PIECZONA CIECIERZYCA:

  • 150 g ciecierzycy (ugotowanej lub gotowej ze słoika)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki cebuli w proszku
  • szczypta bazylii i oregano

SOS:

  • 1 awokado
  • 1 czerwona cebula (pieczona)
  • 3 ząbki czosnku (pieczony)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki sezamu
  • 50 ml wody z gotowania makaronu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • pieprz do smaku

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 220°C.

PIECZONA CIECIERZYCA

  1. Z podanych przypraw przygotuj marynatę do ciecierzycy. Ugotowaną ciecierzycę i przekrojoną na 4 części cebulę wymieszaj z przyprawami i oliwą.
  2. Ciecierzycę, cebulę oraz ząbki nieobranego czosnku wyłóż na blachę i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20-25 minut. Cebulę i czosnek wyjmij po 20 minutach, ciecierzycę zostaw jeszcze na 5 minut.

SOS:

  1. Zacznij gotować wodę na makaron.
  2. Do malaksera wsyp sezam i postaraj się go jak najlepiej rozdrobnić.
  3. Następnie dodaj awokado, pieczoną cebulę, pieczony czosnek wyciśnięty z łupinek, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz do smaku oraz odmierzoną wodę z gotowania makaronu. Wszystko dokładnie zmiel.
  4. Do ugotowanego i odcedzonego makaronu wlej sos i wsyp prawie całą upieczoną ciecierzycę, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez ok. 1 minutę.
  5. Przełóż do miseczek, posyp wierzch pozostałą ciecierzycą. Jeśli nie zależy Ci na tym aby danie było wegańskie posyp na wierzch sporo parmezanu.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *