Dania główne | Łatwe
Makaron z pieczoną ciecierzycą i kremowym sosem
15 minut + 25 minut pieczenie
Szybki, pyszny i wegański obiad. Może powstać nawet w zaledwie 15 minut, jeśli zostało Wam trochę pieczonej ciecierzycy z przygotowania innego przepisu. Ten makaron z pieczoną ciecierzycą i kremowym sosem może być również podany jako wegetariański obiad. Wystarczy, że wierzch obficie obsypiecie startym parmezanem i w ten sposób dodajecie ogrom smaku i wartości odżywczych.
Do tego przepisu wybrałam wegański włoski makaron strozzapreti, który według mnie idealnie pasuje do dań słonych i słodkich. Podałam go z kremowym sosem na bazie awokado i pieczonych warzyw, ale polecam go przygotować z twarogiem na słodko. Do sosu dodałam sezam, ale możecie zamienić go na inne nasiona np. słonecznika. Podałam opcjonalną ilość wody do rozrzedzenia sosu, w zależności od tego, jaką konsystencję lubicie, tyle wody dodajcie. Uważam, że te 50 ml, które dodałam to minimum. Sos jest bardzo kremowy i dość ciężki.
Ten wegański makaron z pieczoną ciecierzycą i kremowym sosem to dobra propozycja na posiłek do pracy. Bardzo dobrze smakuje na ciepło i zimno a przygotowanie zajmuje nie więcej niż 40 minut.
Więcej pysznych wegańskich obiadów:
Makaron z wegańskim sosem orzechowym i batatem
Wegańska sałatka z makaronem chow mein i masłem orzechowym

Makaron z pieczoną ciecierzycą i kremowym sosem
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut + 25 minut pieczenie
Składniki
- 250 g makaronu (wybrałam wegański strozzapreti)
- sól do gotowania
PIECZONA CIECIERZYCA:
- 150 g ciecierzycy (ugotowanej lub gotowej ze słoika)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki cebuli w proszku
- szczypta bazylii i oregano
SOS:
- 1 awokado
- 1 czerwona cebula (pieczona)
- 3 ząbki czosnku (pieczony)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki sezamu
- 50 ml wody z gotowania makaronu
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- pieprz do smaku
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 220°C.
PIECZONA CIECIERZYCA
- Z podanych przypraw przygotuj marynatę do ciecierzycy. Ugotowaną ciecierzycę i przekrojoną na 4 części cebulę wymieszaj z przyprawami i oliwą.
- Ciecierzycę, cebulę oraz ząbki nieobranego czosnku wyłóż na blachę i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20-25 minut. Cebulę i czosnek wyjmij po 20 minutach, ciecierzycę zostaw jeszcze na 5 minut.
SOS:
- Zacznij gotować wodę na makaron.
- Do malaksera wsyp sezam i postaraj się go jak najlepiej rozdrobnić.
- Następnie dodaj awokado, pieczoną cebulę, pieczony czosnek wyciśnięty z łupinek, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz do smaku oraz odmierzoną wodę z gotowania makaronu. Wszystko dokładnie zmiel.
- Do ugotowanego i odcedzonego makaronu wlej sos i wsyp prawie całą upieczoną ciecierzycę, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez ok. 1 minutę.
- Przełóż do miseczek, posyp wierzch pozostałą ciecierzycą. Jeśli nie zależy Ci na tym aby danie było wegańskie posyp na wierzch sporo parmezanu.
www.slodkiegotowanie.pl