Pasta jajeczna z awokado i suszonymi pomidorami

Do chleba | Fit

Pasta jajeczna z awokado i suszonymi pomidorami

15 minut

Kanapki to chyba najbardziej popularne śniadanie. Trzeba je odpowiednio różnicować, aby za szybko się nie znudziły. Często robię najzwyklejszą pastę jajeczną i jest idealną odmianą. Tym razem mam dla Was kolejną pastę – jajeczną z awokado i suszonymi pomidorami. Jest lekko kwaśna dzięki suszonym pomidorom, lekko pikantna przez tabasco, kremowa dzięki awokado i lekko orzechowa przez dodatek nerkowców. Idealne smarowidło na kanapki, ale nie tylko. Możecie wykorzystać tę pastę jako zamiennik hummusu, do warzyw lub innych przekąsek, a nawet jako sos/dodatek do makaronu.

Zachęcam Was do eksperymentowania z różnymi pastami czy hummusami, ponieważ można przemycić w nich dużą ilość cennych i zdrowych składników, które niekoniecznie lubimy jeść w pojedynkę. Muszę się przyznać, że nie lubię suszonych pomidorów w pojedynkę, ale w sosie, smażone czy wmieszane w pastę zjem ze smakiem – wręcz je uwielbiam, bo nadają smak wszystkiemu. Tak jest z wieloma produktami, dlatego warto próbować nawet tych, których nie lubimy, ale wiemy, że są dla nas zdrowe i potrzebne.

Inne przepisy z wykorzystaniem jaj:

Różowa sałatka z łososiem i jajkiem

Szybka pizza śniadaniowa z jajkami i pesto

Zapiekane jajka z parmezanem i ziołami

Pieczarki faszerowane jajkiem i serem żółtym

Pasta jajeczna z awokado i suszonymi pomidorami Pasta jajeczna z awokado i suszonymi pomidorami

Słodkie Gotowanie

Pasta jajeczna z awokado i suszonymi pomidorami

Ilość porcji: ok. 10

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 awokado
  • 3 pomidory suszone
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki tabasco
  • garść szczypiorku
  • sól do smaku

Instrukcje

  1. Ugotuj jajka na twardo ok. 8 minut.
  2. Dojrzałe awokado obierz i wrzuć do miski.
  3. Orzechy nerkowca praż przez chwilę na suchej patelni i dodaj do awokado.
  4. Dodaj pomidory suszone, ocet balsamiczny, tabasco i sok z cytryny.
  5. Wszystko dokładnie zmiel blenderem.
  6. Na koniec dodaj drobno pokrojone jajka i szczypiorek. Wymieszaj i dopraw solą do smaku.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *