Do chleba | Fit
Pasta jajeczna z awokado i suszonymi pomidorami
15 minut
Kanapki to chyba najbardziej popularne śniadanie. Trzeba je odpowiednio różnicować, aby za szybko się nie znudziły. Często robię najzwyklejszą pastę jajeczną i jest idealną odmianą. Tym razem mam dla Was kolejną pastę – jajeczną z awokado i suszonymi pomidorami. Jest lekko kwaśna dzięki suszonym pomidorom, lekko pikantna przez tabasco, kremowa dzięki awokado i lekko orzechowa przez dodatek nerkowców. Idealne smarowidło na kanapki, ale nie tylko. Możecie wykorzystać tę pastę jako zamiennik hummusu, do warzyw lub innych przekąsek, a nawet jako sos/dodatek do makaronu.
Zachęcam Was do eksperymentowania z różnymi pastami czy hummusami, ponieważ można przemycić w nich dużą ilość cennych i zdrowych składników, które niekoniecznie lubimy jeść w pojedynkę. Muszę się przyznać, że nie lubię suszonych pomidorów w pojedynkę, ale w sosie, smażone czy wmieszane w pastę zjem ze smakiem – wręcz je uwielbiam, bo nadają smak wszystkiemu. Tak jest z wieloma produktami, dlatego warto próbować nawet tych, których nie lubimy, ale wiemy, że są dla nas zdrowe i potrzebne.
Inne przepisy z wykorzystaniem jaj:
Różowa sałatka z łososiem i jajkiem
Szybka pizza śniadaniowa z jajkami i pesto
Zapiekane jajka z parmezanem i ziołami
Pieczarki faszerowane jajkiem i serem żółtym

Pasta jajeczna z awokado i suszonymi pomidorami
Ilość porcji: ok. 10
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki
- 4 jajka
- 1 awokado
- 3 pomidory suszone
- 50 g orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1-2 łyżeczki tabasco
- garść szczypiorku
- sól do smaku
Instrukcje
- Ugotuj jajka na twardo ok. 8 minut.
- Dojrzałe awokado obierz i wrzuć do miski.
- Orzechy nerkowca praż przez chwilę na suchej patelni i dodaj do awokado.
- Dodaj pomidory suszone, ocet balsamiczny, tabasco i sok z cytryny.
- Wszystko dokładnie zmiel blenderem.
- Na koniec dodaj drobno pokrojone jajka i szczypiorek. Wymieszaj i dopraw solą do smaku.
www.slodkiegotowanie.pl