Śniadania | Łatwe
Słodkie bułki pszenne z ziemniakami
20 minut + 25 minut pieczenie + 2 godziny wyrastanie
Dzielimy się na osoby których podstawą diety jest pieczywo i osoby stroniące od pieczywa. A jeśli już jemy pieczywo to mamy kolejny podział na tych, którzy jedzą tylko pełnoziarniste wypieki i tych, którzy nie znoszą pełnoziarnistych wypieków. Gdzie znajdujecie się Wy? Zapomniałam dodać, że są też osoby „wszystojedzące” – czyli ja 🙂 . Na śniadanie jem pieczywo żytnie pełnoziarniste z lokalnej piekarni, ale jak dorwę serek waniliowy to nie wybaczę sobie, jeśli nie będę miała do niego pulchnej bułeczki z jasnej mąki. Dzisiaj poczęstuję Was przepisem na słodkie bułki pszenne z ziemniakami.
Bułeczki są słodkie, ale nie do końca, powiedziałabym, że są pomiędzy – idealne. Jedyny słodzik to miód, którego dodajecie tylko 2 łyżki i batat. Jeśli chcecie całkowicie słodkie drożdżówki, dodajcie jeszcze 2 łyżki miodu (i 2 łyżki mąki dodatkowo). Bułeczki mają bardzo puszysty, delikatny środek i lekko chrupiącą skórkę. Najlepiej smakują jedzone na ciepło, kiedy jeszcze nie zdążą ostygnąć. Możecie zjeść je na słono z warzywami i ulubionymi dodatkami lub na słodko np. z serkiem waniliowym, miodem, dżemem czy twarogiem. Ale najlepiej smakują z masłem orzechowym i bananem 🙂 .
Jeśli chcecie podać bułeczki na śniadanie, przygotujcie je wieczorem i włóżcie ukształtowane bułeczki do lodówki na noc. Rano wyjmijcie je z lodówki na 30 minut przed pieczeniem (wyjmuje ten kto pierwszy się obudzi 🙂 ), aby nabrały pokojowej temperatury i możecie piec.
Więcej przepisów na drożdżowe wypieki znajdziecie tutaj:
Drożdżowe kieszonki z serem i szynką
Calzone z mięsem mielonym i domowym sosem BBQ

Słodkie bułki pszenne z ziemniakami
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 20 minut + 25 minut pieczenie + 2 godziny wyrastanie
Składniki
- 1 duży batat (ok. 250 g)
- 240 ml kefiru lub maślanki
- 60 g masła, rozpuścić
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 500 - 600 g mąki pszennej
- 100 g skrobi ziemniaczanej (ok. 5 łyżek)
- 1 jajko do posmarowania na wierzch
Instrukcje
- Ziemniaka ugotuj, obierz i dokładnie rozdrobnij. Najlepiej praską do ziemniaków, lekko blenderem lub widelcem ale bardzo dokładnie.
- Ziemniaka, jajka, kefir, rozpuszczone masło, miód i drożdże wymieszaj drewnianą łyżką.
- Dodaj połowę mąki pszennej i ziemniaczanej - mieszaj. Na początku rób to łyżką drewnianą później już ręcznie lub jeśli używasz to mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego.
- Zagniataj i dodawaj po łyżce mąki. W miarę zagniatania ciasto robi się elastyczne i łatwo przesadzić z mąką, a wtedy bułeczki nie wyjdą tak delikatne i puszyste.
- Jeśli ciasto po ok. 3 minutach zagniatania nadal mocno się klei dosypuj mąkę ale ostrożnie.
- Na koniec zagniatania, po ok. 10 minutach ciasto powinno być elastyczne i tylko lekko lepkie.
- Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ok. 1,5 godziny.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 12 bułeczek, uformuj i połóż w niewielkich odstępach w foremce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Odstaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte bułki posmaruj jajkiem i ewentualnie posyp solą.
- Piekarnik rozgrzej do 180°C, bułki piecz przez 20-25 minut, aż będą rumiane.
- Wyłącz piekarnik, uchyl jego drzwi i odczekaj 5 minut, wyjmij bułeczki i poczekaj aż trochę przestygną. Wiem to trudne :) .
www.slodkiegotowanie.pl