Ciasta i desery
Szybkie ciasto z dżemem i owsianą kruszonką
10 minut + 40 minut pieczenie
Szybkie ciasto z dżemem i owsianą kruszonką jest niezwykle wilgotne, chrupiące i lekko kwaśne. To wszystko oznacza tylko jedno – ciasto idealne, proste i przede wszystkim takie cieplutkie domowe. To ciasto z dżemem możecie przygotować w każdym smaku. Ja użyłam powideł śliwkowych – były mało słodkie i kwaśne, przez co idealnie zgrały się ze słodką kruszonką. Jeśli Wasz dżem jest bardzo słodki, dodajcie trochę mniej cukru do ciasta.
Na temat tego, jakie jest idealne ciasto według mnie rozpisałam się przy okazji przepisu na najprostsze na świecie ciasto jogurtowe z owocami 😀 . Tym razem tylko powiem, że to ciasto z dżemem czy powidłami śliwkowymi jest kolejnym niesamowitym ciastem z kruszonką, którą oczywiście kocham 🙂 .
Absolutnie nie możecie zapomnieć o dodaniu orzechów do kruszonki! Mnie oczywiście przydarzyło się to kilka razy – nie polecam. Przypomniałam sobie o orzechach w momencie wkładania ciasta do piekarnika. Co wtedy? Ściągnęłam całą (lub chociaż większość) kruszonkę z powrotem do miski i jak gdyby nigdy nic posypałam orzechami, kruszonką i do piekarnika. I Wam również to polecam, bo orzechy dają fantastyczny smak i fakturę kruszonce – zwłaszcza kruszonce z płatkami owsianymi.
Jestem wielką fanką łatwych ciast z kruszonką i owocami. Dlatego znajdziecie u mnie kilka przepisów na takie ciasta:
Pełnoziarniste ciasto z truskawkami
Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką
Wilgotne ciasto kukurydziane z jagodami i kruszonką
Szybki jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką

Szybkie ciasto z dżemem i owsianą kruszonką
Ilość porcji: foremka 22x22 cm
Czas przygotowania: 10 minut + 40 minut pieczenie
Składniki
- 170 g płatków owsianych górskich
- 250 g mąki pszennej
- 150 g brązowego cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 220 g zimnego masła
- 300 -350 g dżemu lub powideł śliwkowych
- 2-3 świeże owoce np. truskawki, maliny, śliwki, figi itp. (opcjonalnie)
- 50 g orzechów włoskich
Instrukcje
- Foremkę o wymiarach 22x22 cm lub zbliżonej wyłóż papierem do pieczenia.
- Mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę, cynamon i sól wymieszaj. Dodaj pokrojone w małą kostkę zimne masło i zagniataj ręką aż powstanie kruszonka.
- 2/3 ciasta wyłóż na spód. Na ciasto wyłóż dżem. Jeśli masz świeże owoce to pokrój je w mniejsze kawałki i połóż na dżem (jednak użycie owoców nie jest konieczne, ciasto i tak będzie pyszne).
- Na dżem posyp pokruszone orzechy włoskie. Na orzechy wyłóż pozostałą część ciasta i włóż do nagrzanego piekarnika do 180° i piecz przez 40-50 minut aż ciasto zrobi się rumiane na wierzchu.
- Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego ostudzenia. Pokrój i podawaj bez dodatków lub z dodatkiem dżemu, lodów lub oprószone cukrem pudrem.
www.slodkiegotowanie.pl
Ciasto wygląda genialnie! Na dodatek jest szybkie i proste w przygotowaniu 🙂 super!
świetny deser:)
Dziękuję 🙂
Czy mogę dać płatki jaglane błyskawiczne zamiast owsianych?
Myślę, że tak 🙂 nie próbowałam, ale warto eksperymentować.
Pyszne. Zamiast orzechów dodałam słupki migdałowe..