Najłatwiejsze ciasto dyniowe

Ciasta i desery

Najłatwiejsze ciasto dyniowe

5 minut + 90 minut pieczenie

To przepis na najłatwiejsze ciasto dyniowe, pełne korzennych przypraw. Na wierzchu delikatna, chrupiąca skorupka a pod nią ukryta miękka, słodka dynia. Muszę się przyznać, że kiedy robiłam to ciasto pomyślałam sobie – Przecież to nie może się udać!

Wzięłam dynie w swoje ręce i pomyślałam o stworzeniu bardziej twórczego ciasta. Ale podobno te najprostsze pomysły są najlepsze. Dowodem na to jest moje dyniowe ciasto, które w dużej mierze tworzy się samo. W konsystencji przypomina budyń/pudding, takie lubię.

Nie wymaga pracy, ale dużo cierpliwości. Kiedy się upiecze, będziesz chciał je zjeść od razu, zbyt pięknie pachnie. Ale nic z tego, ciasto po wystygnięciu ląduje na co najmniej godzinę do lodówki – masa musi trochę stężeć. Nie będzie łatwo go wyjąć z formy, ale zobaczysz z jaką łatwością zjesz całą jej zawartość tego samego dnia. Niewiele mieszania, mało bałaganu i ani przez chwile nie bałam się, że ciasto się przypali (co najwyżej się rozpłynie 🙂 ). W tym czasie zdążyłam nawet zaliczyć spacer z psem.

Jeśli uwielbiasz dynie pod każdą postacią – tak jak ja – to wypróbuj również moich korzennych babeczek dyniowych.

Najłatwiejsze ciasto dynioweNajłatwiejsze ciasto dyniowe Najłatwiejsze ciasto dyniowe Najłatwiejsze ciasto dyniowe Najłatwiejsze ciasto dyniowe

Słodkie Gotowanie

Najłatwiejsze ciasto dyniowe

Ilość porcji: 9-12

Czas przygotowania: 5 minut + 90 minut pieczenie

Składniki

SPÓD:

  • 420 gęstego purée z dyni (domowe lub kupione)
  • 320 g mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 180 g białego cukru
  • 100 g brązowego cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki soli

WIERZCH:

  • 280 g mąki uniwersalnej
  • 200 g białego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 220 g masła

Instrukcje

  1. Nagrzej piekarnik do 190°C, funkcja grzania góra-dół.
  2. Wszystkie składniki spodu wymieszaj w jednym naczyniu. Pamiętaj aby wszystkie miały tą samą pokojową temperaturę, wyjmij je godzinę wcześniej.
  3. Wszystkie składniki wierzchu wymieszaj w osobnej misce, oprócz masła.
  4. Rozpuść masło.
  5. Foremkę o wymiarach ok. 20 cm x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Wlej wymieszane składniki "spodu" do foremki.
  7. Posyp mieszanką suchych składników wierzch.
  8. Na wierzch wylej całe rozpuszczone masło.
  9. Piecz przez 1 godzinę i 30-45 minut. Jeśli ciasto z wierzchu zacznie się za mocno rumienić, zrób nad nim daszek z folii aluminiowej aby nie dotykała ciasta, tylko chroniła przed nadmiernym brązowieniem.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *