Ciasta i desery
Najłatwiejsze ciasto dyniowe
5 minut + 90 minut pieczenie
To przepis na najłatwiejsze ciasto dyniowe, pełne korzennych przypraw. Na wierzchu delikatna, chrupiąca skorupka a pod nią ukryta miękka, słodka dynia. Muszę się przyznać, że kiedy robiłam to ciasto pomyślałam sobie – Przecież to nie może się udać!
Wzięłam dynie w swoje ręce i pomyślałam o stworzeniu bardziej twórczego ciasta. Ale podobno te najprostsze pomysły są najlepsze. Dowodem na to jest moje dyniowe ciasto, które w dużej mierze tworzy się samo. W konsystencji przypomina budyń/pudding, takie lubię.
Nie wymaga pracy, ale dużo cierpliwości. Kiedy się upiecze, będziesz chciał je zjeść od razu, zbyt pięknie pachnie. Ale nic z tego, ciasto po wystygnięciu ląduje na co najmniej godzinę do lodówki – masa musi trochę stężeć. Nie będzie łatwo go wyjąć z formy, ale zobaczysz z jaką łatwością zjesz całą jej zawartość tego samego dnia. Niewiele mieszania, mało bałaganu i ani przez chwile nie bałam się, że ciasto się przypali (co najwyżej się rozpłynie 🙂 ). W tym czasie zdążyłam nawet zaliczyć spacer z psem.
Jeśli uwielbiasz dynie pod każdą postacią – tak jak ja – to wypróbuj również moich korzennych babeczek dyniowych.
Najłatwiejsze ciasto dyniowe
Ilość porcji: 9-12
Czas przygotowania: 5 minut + 90 minut pieczenie
Składniki
SPÓD:
- 420 gęstego purée z dyni (domowe lub kupione)
- 320 g mleka skondensowanego niesłodzonego
- 180 g białego cukru
- 100 g brązowego cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki goździków
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki soli
WIERZCH:
- 280 g mąki uniwersalnej
- 200 g białego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 220 g masła
Instrukcje
- Nagrzej piekarnik do 190°C, funkcja grzania góra-dół.
- Wszystkie składniki spodu wymieszaj w jednym naczyniu. Pamiętaj aby wszystkie miały tą samą pokojową temperaturę, wyjmij je godzinę wcześniej.
- Wszystkie składniki wierzchu wymieszaj w osobnej misce, oprócz masła.
- Rozpuść masło.
- Foremkę o wymiarach ok. 20 cm x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wlej wymieszane składniki "spodu" do foremki.
- Posyp mieszanką suchych składników wierzch.
- Na wierzch wylej całe rozpuszczone masło.
- Piecz przez 1 godzinę i 30-45 minut. Jeśli ciasto z wierzchu zacznie się za mocno rumienić, zrób nad nim daszek z folii aluminiowej aby nie dotykała ciasta, tylko chroniła przed nadmiernym brązowieniem.
www.slodkiegotowanie.pl