Ciasta i desery
Pełnoziarniste ciasto z truskawkami
20 minut + 40 minut pieczenia
Przepis na pełnoziarniste ciasto z truskawkami powstał, kiedy tylko w naszym ogródku pojawiły się pierwsze truskawki. Świeże, sezonowe owoce zawsze są tak bardzo wyczekiwane. Trzeba korzystać z tych dobroci, bo tak szybko odchodzą 🙂 .
Kiedy przychodzi sezon na truskawki, wszystkie przepisy się na nich opierają. Później czas na maliny, a później to już zapach cynamonu i jabłka w roli głównej. Znowu przychodzi wiosna i zaczyna się rabarbar. Czy to nie jest piękne? Czekamy z niecierpliwością na to, co urodzi Ziemia.
To ciasto zrobiłam w wersji pełnoziarnistej. Chciałam, abyście z mniejszymi wyrzutami sumienia mogli zjeść ciacho truskawkowe. Poza tym, dobrze smakuje połączenie pełnoziarnistej mąki i płatków owsianych w cieście. Tak zdrowo! Daje to lekko orzechowy posmak, który uwielbiam. Aby go dodatkowo podkręcić, dodałam garść posiekanych migdałów.
Orzeźwiające truskawki, słodkie maliny czy cynamonowe jabłka zawsze świetnie smakują w domowych wypiekach, pełnych troski i cudownego zapachu.
Ciasto, które Wam proponuję jest wilgotne, lekko słodkie i orzeźwiająco kwaśne. Użycie innych owoców nada mu ciekawej tekstury. Koniecznie spróbujcie, gdy przyjdzie sezon na kolejny owoc.
Jeśli ciasto zostało przez Was wypróbowane, dajcie znać w komentarzu jak wrażenia 🙂 . Pozdrawiam!
Więcej przepisów na ciasta z owocami:
Wilgotne ciasto kukurydziane z jagodami i kruszonką
Pełnoziarniste ciasto z truskawkami
Ilość porcji: 15+
Czas przygotowania: 20 minut + 40 minut pieczenia
Składniki
- 140 g mąki pszennej uniwersalnej
- 140 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 60 g płatków owsianych
- 200 g miękkiego masła lub margaryny
- 130 g cukru trzcinowego
- 1 jajko L
- 1/4 łyżeczki soli
DODATKOWO:
- 500 g świeżych truskawek
- 50 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 30 g migdałów (jedna garść)
Instrukcje
- Płatki owsiane lekko rozdrobnij za pomocą blendera lub młynka do kawy. Wszystkie składniki na ciasto połącz ze sobą za pomocą miksera. Tylko do połączenia składników.
- Na dno formy o wymiarach 20 cm x 20 cm wyłóż 2/3 ciasta.
- Umyj truskawki, pokrój na mniejsze kawałki. Połącz sok z cytryny z cukrem i mąką ziemniaczaną. Dodaj truskawki i dokładnie wymieszaj.
- Posiekaj migdały nożem.
- Na ciasto wyłóż truskawki i posyp migdałami. Na wierzch wyłóż resztę ciasta.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180ºC na 40-45 minut. Do mocnego zrumienienia wierzchu.
www.slodkiegotowanie.pl