Ciasta i desery

Pełnoziarniste ciasto z truskawkami

20 minut + 40 minut pieczenia

Przepis na pełnoziarniste ciasto z truskawkami powstał, kiedy tylko w naszym ogródku pojawiły się pierwsze truskawki. Świeże, sezonowe owoce zawsze są tak bardzo wyczekiwane. Trzeba korzystać z tych dobroci, bo tak szybko odchodzą 🙂 .

Kiedy przychodzi sezon na truskawki, wszystkie przepisy się na nich opierają. Później czas na maliny, a później to już zapach cynamonu i jabłka w roli głównej. Znowu przychodzi wiosna i zaczyna się rabarbar. Czy to nie jest piękne? Czekamy z niecierpliwością na to, co urodzi Ziemia.

To ciasto zrobiłam w wersji pełnoziarnistej. Chciałam, abyście z mniejszymi wyrzutami sumienia mogli zjeść ciacho truskawkowe. Poza tym, dobrze smakuje połączenie pełnoziarnistej mąki i płatków owsianych w cieście. Tak zdrowo! Daje to lekko orzechowy posmak, który uwielbiam. Aby go dodatkowo podkręcić, dodałam garść posiekanych migdałów.

Orzeźwiające truskawki, słodkie maliny czy cynamonowe jabłka zawsze świetnie smakują w domowych wypiekach, pełnych troski i cudownego zapachu.

Ciasto, które Wam proponuję jest wilgotne, lekko słodkie i orzeźwiająco kwaśne. Użycie innych owoców nada mu ciekawej tekstury. Koniecznie spróbujcie, gdy przyjdzie sezon na kolejny owoc.

Jeśli ciasto zostało przez Was wypróbowane, dajcie znać w komentarzu jak wrażenia 🙂 . Pozdrawiam!

Pełnoziarniste ciasto z truskawkami Pełnoziarniste ciasto z truskawkami Pełnoziarniste ciasto z truskawkami Pełnoziarniste ciasto z truskawkami Pełnoziarniste ciasto z truskawkami

Słodkie Gotowanie

Pełnoziarniste ciasto z truskawkami

Ilość porcji: 15+

Czas przygotowania: 20 minut + 40 minut pieczenia

Składniki

  • 140 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 140 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 60 g płatków owsianych
  • 200 g miękkiego masła lub margaryny
  • 130 g cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli

DODATKOWO:

  • 500 g świeżych truskawek
  • 60 g cukru brązowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej (zamiennie może być skrobia ziemniaczana)
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 30 g migdałów (jedna garść)

Instrukcje

  1. Płatki owsiane lekko rozdrobnij za pomocą blendera lub młynka do kawy. Wszystkie składniki na ciasto połącz ze sobą za pomocą miksera. Tylko do połączenia składników.
  2. Na dno formy o wymiarach 20 cm x 20 cm wyłóż 2/3 ciasta.
  3. Umyj truskawki, pokrój na mniejsze kawałki. Połącz sok z cytryny z cukrem i mąką kukurydzianą. Dodaj truskawki i dokładnie wymieszaj.
  4. Posiekaj migdały nożem.
  5. Na ciasto wyłóż truskawki i posyp migdałami. Na wierzch wyłóż resztę ciasta.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180ºC na 40-45 minut. Do mocnego zrumienienia wierzchu.

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *