Ciasto jogurtowe z owocami

Ciasta i desery

Ciasto jogurtowe z owocami

10 minut + 1 godzina i 30 minut pieczenie

Ciasto jogurtowe z owocami jest bardzo wilgotne, długo trzyma świeżość i jest bardzo łatwe, bo wszystkie składniki wystarczy wymieszać, wylać do foremki i gotowe. Najgorszy jest czas oczekiwania – wiem, o czym mówię 🙂 . W całym domu pachnie pomarańczą, a ciasto nie ułatwia zadania, bo pięknie rośnie, robi się rumiane i ciężko odkleić się od piekarnika. U nas ciasto nie wytrzymało zbyt długo, zanim ostygło całkowicie, nie było już połowy.

Kiedy mam wybrać ciasto w piekarni (choć zdarza się to bardzo rzadko, ale czasami jednak), zawsze poluję na to najbardziej wilgotne, ZAWSZE! Też tak macie? Jeśli proszę o sernik to tylko ten, który jest najcięższy, czysty – czyli bez zbędnych dodatków w postaci rodzynek, sosów i innych. Jeśli szarlotka to zawsze ta niska (nie wiem dlaczego), bo wydaje mi się, że będzie najbardziej wilgotna. Kiedy mam wziąć drożdżowe (to już nie lada wyczyn wybrać dobre) to tylko z dużym dodatkiem owoców, twarogu lub czekolady – bo przecież ma być wilgotne 🙂 . Oto cała moja historia z życia na temat wyboru ciasta, która zawsze staje się misją 😀 .

Czym kierujecie się przy wyborze ciast, tych kupowanych i tych, które zamierzacie zrobić w domu? Czy jest jakiś priorytet, czy wystarczy, że jest smaczne, zdrowsze od tradycyjnego czy też najważniejszy jest wygląd, bo jecie oczami (jak z resztą większość ludzi 🙂 )?

Jeśli jesteście jak ja i szukacie więcej podobnych przepisów na wilgotne ciasta z owocami, to mam ich kilka u siebie:

Wilgotne ciasto kukurydziane z jagodami i kruszonką

Ciasto cytrynowa kostka

Ciasto cytrynowe na maśle

Szybkie ciasto z dżemem i owsianą kruszonką

Pełnoziarniste ciasto z truskawkami

Szybki jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką

wilgotne ciasto jogurtowe z owocami wilgotne ciasto jogurtowe z owocami wilgotne ciasto jogurtowe z owocami wilgotne ciasto jogurtowe z owocami

Słodkie Gotowanie

Ciasto jogurtowe z owocami

Ilość porcji: 1 tortownica

Czas przygotowania: 10 minut + 1 godzina i 30 minut pieczenie

Składniki

  • 420 g jogurtu greckiego
  • 160 g oleju
  • 250 g cukru białego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczy
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 320 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 130-150 g owoców mrożonych lub świeżych

Instrukcje

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj tortownicę 21 cm lub trochę większą, wyłóż dno papierem do pieczenia a boki posmaruj masłem.
  2. Jogurt grecki, olej, cukier, jajka, skórkę i sok z pomarańczy oraz wanilię wymieszaj w misie miksera.
  3. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj do mokrych składników i mieszaj do połączenia, aż znikną grudki, ale postaraj się miksować jak najkrócej.
  4. Przelej masę do foremki a na wierzch rzuć mrożone lub świeże owoce. Umieść w nagrzanym piekarniku na środku i piecz przez 1 godzinę i 20 minut lub krócej/dłużej w zależności od tego jaki rozmiar blaszki wybierzesz. Sprawdzaj patyczkiem czy jest suchy. Pod koniec pieczenia możesz przykryć ciasto folią aby nie spiekło się zbyt mocno, ale nie jest to konieczne.
  5. Po upieczeniu uchyl lekko drzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto na 15 minut, po tym czasie wyjmij z piekarnika i zostaw na 30 minut, aby przestygło. Teraz możesz wyjąć ciasto z formy.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

  1. Latynosi Pod Lupą -

    Uwielbiam ciasto jogurtowe! Zawsze piekę z przepisu, który dostałam od babci, bo jest naprawdę pyszne, ale chętnie spróbuję czegoś nowego, zwłaszcza, że Twój przepis jest dużo bardziej rozbudowany. Jeśli zaś chodzi o sernik – uwielbiam z rodzinkami i płatkami migdałów 🙂

    Odpowiedz
  2. Aleksandra Załęska -

    Świetny przepis – nie jestem dobra w pieczeniu ciast, a tu proszę okazuje się, ze są tak proste przepisy, że muszą wyjść 🙂

    Odpowiedz
  3. Grażyna -

    Ciasto siedzi w piekarniku, dodałam drugie tyle borówek (lubię dużo owoców), mama nadzieję że nie przedobrzyłam, czekam na efekty. Mniam mnam…..

    Odpowiedz
  4. Grażyna -

    Jeszcze jedno czy ten czas pieczenia nie jest za długi, moje ciasto po 45 min jest już bardzo rumiane i obawiam się, że jak dłużej potrzymam to może się spiec?

    Odpowiedz
    • Słodkie Gotowanie -

      Moje ciasto też wyglądało na bardzo rumiane ale w środku wyszło mocno wilgotne. Jeśli dodała Pani więcej owoców to może nie zaszkodzi, aby piec go chwilkę dłużej. Każdy piekarnik też piecze trochę inaczej więc należy wziąć to pod uwagę. A ile minut Pani go piecze?

      Odpowiedz
  5. Grażyna -

    Ciasto wyszło pyszne już połowy nie ma, piekłam 1godz. 20 min oczywiście przykryłam folią, ale wyszło mi w środku kolor jasnego piernika, nie wiem czy dlatego, że dałam drugie tyle borówki świeżej czy to powoduje soda?

    Odpowiedz
    • Słodkie Gotowanie -

      Można, jednak proszę kontrolować wygląd ciasta, być może będzie ono upieczone wcześniej niż podany w przepisie czas pieczenia. Zalecam też po upłynięciu ponad połowy czasu położyć na wierzch ciasta folię aluminiową. Najlepiej nie zaglądać często do środka, jedynie przed końcem pieczenia w celu próby patyczka. Pozdrawiam!

      Odpowiedz
      • Ewusiak535 -

        Kurczaki , jestem laikiem jeżeli chodzi o pieczenie ciast . Zabijcie mnie a nigdy się to nie udawało. Chociaż te moje zakalce również smaczne były 😂👌 syn zawsze powtarzał że przepyszne ( ba , przecież najważniejsze że słodkie ) ale natrafiłam na ten przepis i odziwo uwierzcie wyszło idealnie. Uwielbiam wilgotne ciasta. A miałam chcice na słodkie , tyłka do sklepu się ruszać nie chciało i powstało ciasto w domu. 🤪 Składam ukłony za ten przepis. Gościom na drugi dzień tak smakowało że zniknęło w ciągu chwili. Dopytywali się tylko gdzie kupilam , nie uwierzyli w moje zdolności 😄

        Odpowiedz
  6. Anna -

    Przepyszne. Wystarczyło 1 jajko (bo nie miałam więcej 😉) wyszło dokładnie takie jak na zdjęciu. Puszyste, wilgotne, idealne. Dziękuje za przepis

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *