Ciasta i desery
Wilgotne ciasto kukurydziane z jagodami i kruszonką
15 minut + 1 godzina pieczenie
Bardzo orzeźwiające i wilgotne ciasto kukurydziane z jagodami i kruszonką, polane cytrynowym lukrem. Wilgotne ciasto, kwaśne jagody, słodka i chrupiąca kruszonka tworzą ciasto idealne – dosłownie rozpływające się w ustach. W moim przypadku na jednym takim kawałku się nie skończyło 😀 .
Do tego ciasta użyłam mrożonych jagód leśnych, ale z powodzeniem użyjcie innych mrożonych owoców. Jeśli wybierzecie świeże jagody, czas pieczenia może się trochę skrócić, ale nieznacznie. Dzięki sporej ilości kaszy kukurydzianej ciasto jest troszkę chrupiące i utrzymuje świeżość. Gdyby nie jagody to ciasto byłoby pięknie żółciutkie.
Przygotowanie całego ciasta zajmuje 15 minut. Zacznijcie od zrobienia kruszonki – ja przy okazji zjadłam jej ze dwie łyżki 😀 . W następnym kroku wymieszajcie suche składniki ciasta. Kolejnym krokiem jest dokładne ubicie w osobnej misce jaj z cukrem na puszystą masę – też skubnęłam trochę 🙂 . Teraz wlejcie olej, wymieszajcie i dodajcie maślankę, wanilię i skórkę z cytryny – zacznie tak pachnieć, że ciężko nie zjeść jeszcze jednej łyżki surowego ciasta 🙂 . Teraz pozostaje dodać jagody i wymieszać suche składniki z mokrymi za pomocą drewnianej lub sylikonowej łyżki. Na wierzch posypcie kilka jagód i kruszonkę. Wrzućcie do piekarnika i cierpliwie czekajcie.
Na ostudzone ciasto wylejcie lukier i…. gotowe – ale ostrzegam, że nie wiem, czy zostanie choć kawałek do następnego dnia 🙂 .
Więcej szybkich i łatwych ciast z owocami tutaj:
Pełnoziarniste ciasto z truskawkami
Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką
Wilgotne ciasto kukurydziane z jagodami i kruszonką
Ilość porcji: 1 foremka 22x32
Czas przygotowania: 15 minut + 1 godzina pieczenie
Składniki
- 300 g jagód leśnych mrożonych lub świeżych
- 100 g drobnej kaszy kukurydzianej
- 250 g mąki pszennej
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka L
- 150 g cukru białego
- 80 ml oleju roślinnego
- 200 ml maślanki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z jednej cytryny
KRUSZONKA:
- 50 g cukru białego lub trzcinowego
- 50 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki masła roztopionego
POLEWA:
- sok z 1/2 cytryny
- 6 łyżek cukru pudru
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 200°C i przygotuj foremkę 22x32 cm lub podobną - wyłóż papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
- W misce przygotuj kruszonkę. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą widelca i odstaw.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, kaszę, proszek do pieczenia i sól.
- W osobnej misce za pomocą miksera wymieszaj jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj olej i wymieszaj. Dodaj maślankę, ekstrakt waniliowy, skórkę cytrynową i wymieszaj. Na koniec dodaj jagody i wymieszaj łopatką sylikonową lub drewnianą (zostaw kilka jagód do posypania na wierzch).
- Masę dodaj do mąki i wymieszaj, nie musi być dokładnie. Następnie wyłóż ciasto do foremki, posyp jagodami i kruszonką.
- Wstaw do piekarnika i piecz 50 minut do 1 godziny, sprawdzając wykałaczką czy ciasto jest upieczone (czyli wykałaczka ma być sucha, jedynie zabarwiona przez jagody).
- Upieczone ciasto pozostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok. 20 minut, po tym czasie wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
- Przygotuj polewę z podanych składników. Ilość cukru podana jest opcjonalnie, możliwe, że będziesz potrzebować więcej lub mniej cukru. Polewa musi być biała. Wylej polewę na ostygnięte ciasto.
www.slodkiegotowanie.pl
Wiosną i latem mam największą ochotę na takie proste rozwiązania! Mogłabym cały pasek na raz zjeść, a z kruszonką to ciężko się opanować 😀
To prawda, latem najbardziej smakują lekkie ciasta owocowe. Sama zjadłam pół tego ciasta przez weekend 😀 .