Wilgotne ciasto kukurydziane z jagodami i kruszonką

Ciasta i desery

Wilgotne ciasto kukurydziane z jagodami i kruszonką

15 minut + 1 godzina pieczenie

Bardzo orzeźwiające i wilgotne ciasto kukurydziane z jagodami i kruszonką, polane cytrynowym lukrem. Wilgotne ciasto, kwaśne jagody, słodka i chrupiąca kruszonka tworzą ciasto idealne – dosłownie rozpływające się w ustach. W moim przypadku na jednym takim kawałku się nie skończyło 😀 .

Do tego ciasta użyłam mrożonych jagód leśnych, ale z powodzeniem użyjcie innych mrożonych owoców. Jeśli wybierzecie świeże jagody, czas pieczenia może się trochę skrócić, ale nieznacznie. Dzięki sporej ilości kaszy kukurydzianej ciasto jest troszkę chrupiące i utrzymuje świeżość. Gdyby nie jagody to ciasto byłoby pięknie żółciutkie.

Przygotowanie całego ciasta zajmuje 15 minut. Zacznijcie od zrobienia kruszonki – ja przy okazji zjadłam jej ze dwie łyżki 😀 . W następnym kroku wymieszajcie suche składniki ciasta. Kolejnym krokiem jest dokładne ubicie w osobnej misce jaj z cukrem na puszystą masę – też skubnęłam trochę 🙂 . Teraz wlejcie olej, wymieszajcie i dodajcie maślankę, wanilię i skórkę z cytryny – zacznie tak pachnieć, że ciężko nie zjeść jeszcze jednej łyżki surowego ciasta 🙂 . Teraz pozostaje dodać jagody i wymieszać suche składniki z mokrymi za pomocą drewnianej lub sylikonowej łyżki. Na wierzch posypcie kilka jagód i kruszonkę. Wrzućcie do piekarnika i cierpliwie czekajcie.

Na ostudzone ciasto wylejcie lukier i…. gotowe – ale ostrzegam, że nie wiem, czy zostanie choć kawałek do następnego dnia 🙂 .

Więcej szybkich i łatwych ciast z owocami tutaj:

Ciasto jogurtowe z owocami

Pełnoziarniste ciasto z truskawkami

Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką

Bardzo łatwe i wilgotne ciasto kukurydziane z jagodami, polewą cytrynową i kruszonką. Najlepsze ciasto do kawy. Bardzo łatwe i wilgotne ciasto kukurydziane z jagodami, polewą cytrynową i kruszonką. Najlepsze ciasto do kawy. Bardzo łatwe i wilgotne ciasto kukurydziane z jagodami, polewą cytrynową i kruszonką. Najlepsze ciasto do kawy. Bardzo łatwe i wilgotne ciasto kukurydziane z jagodami, polewą cytrynową i kruszonką. Najlepsze ciasto do kawy.

Słodkie Gotowanie

Wilgotne ciasto kukurydziane z jagodami i kruszonką

Ilość porcji: 1 foremka 22x32

Czas przygotowania: 15 minut + 1 godzina pieczenie

Składniki

  • 300 g jagód leśnych mrożonych lub świeżych
  • 100 g drobnej kaszy kukurydzianej
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka L
  • 150 g cukru białego
  • 80 ml oleju roślinnego
  • 200 ml maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z jednej cytryny

KRUSZONKA:

  • 50 g cukru białego lub trzcinowego
  • 50 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki masła roztopionego

POLEWA:

  • sok z 1/2 cytryny
  • 6 łyżek cukru pudru

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C i przygotuj foremkę 22x32 cm lub podobną - wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
  3. W misce przygotuj kruszonkę. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą widelca i odstaw.
  4. W dużej misce wymieszaj mąkę, kaszę, proszek do pieczenia i sól.
  5. W osobnej misce za pomocą miksera wymieszaj jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj olej i wymieszaj. Dodaj maślankę, ekstrakt waniliowy, skórkę cytrynową i wymieszaj. Na koniec dodaj jagody i wymieszaj łopatką sylikonową lub drewnianą (zostaw kilka jagód do posypania na wierzch).
  6. Masę dodaj do mąki i wymieszaj, nie musi być dokładnie. Następnie wyłóż ciasto do foremki, posyp jagodami i kruszonką.
  7. Wstaw do piekarnika i piecz 50 minut do 1 godziny, sprawdzając wykałaczką czy ciasto jest upieczone (czyli wykałaczka ma być sucha, jedynie zabarwiona przez jagody).
  8. Upieczone ciasto pozostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok. 20 minut, po tym czasie wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
  9. Przygotuj polewę z podanych składników. Ilość cukru podana jest opcjonalnie, możliwe, że będziesz potrzebować więcej lub mniej cukru. Polewa musi być biała. Wylej polewę na ostygnięte ciasto.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *